ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πέδρο Σάντσεθ πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Σάντσεθ: Η Ισπανία μπορεί να δώσει λύση για το ρωσικό φυσικό αέριο

O Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ισπανικής οικονομίας είναι ισχυρά, παρά τις παρενέργειες της κρίσης COVID-19, ιδίως για τους πιο ευάλωτους τομείς της χώρας.

Η Ισπανία παρουσιάστηκε ως η βασική εναλλακτική λύση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου στη σύνοδο κορυφής του Νταβός από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ σε ένα κοινό και συντονισμένο «μεσογειακό μέτωπο» μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Νταβός, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός τόνισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ισπανικής οικονομίας είναι ισχυρά, παρά τις παρενέργειες της κρίσης COVID-19, ιδίως για τους πιο ευάλωτους τομείς της χώρας.

Οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 4,3% φέτος, δήλωσε ο Σάντσεθ, αν και σήμερα απασχολούνται 20 εκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν ρεκόρ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην τοπική οικονομία, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού που τροφοδοτείται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Σε δύσκολους καιρούς, όπου η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου, η Ισπανία και η Νότια Ευρώπη «θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν σε αυτή την ενεργειακή εξάρτηση από τη ρωσική ορυκτή ενέργεια», είπε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ισπανία αντιπροσωπεύει το 37% της συνολικής δυναμικότητας επαναεριοποίησης της ΕΕ και, μαζί με την Πορτογαλία, διαθέτει περίπου το ήμισυ των αποθηκών υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ.

«Αυτός ο πόλεμος μας έδωσε επίσης ένα πολύ σημαντικό μάθημα, και αυτό είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και η ενεργειακή αποδοτικότητα, δεν αποτελούν μόνο έναν μεγάλο σύμμαχο για τις χώρες και τις οικονομίες για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά σε αυτό το γεωπολιτικό σενάριο που είναι τόσο περίπλοκο και τόσο αβέβαιο, θα μας δώσουν επίσης τα μέσα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την αυτονομία μας», δήλωσε Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε επίσης ότι η ενεργειακή ασφάλεια και η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στην πολιτική συζήτηση στην Ισπανία και ότι η Μαδρίτη είναι μία από τις πρωτεύουσες που έχουν μιλήσει περισσότερο για την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης για τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.

Μαζί με την Πορτογαλία, η Ισπανία εισήγαγε ένα προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων μέτρων μετριασμού των τιμών, υπενθύμισε.

Επικύρωσε επίσης τη δέσμευση της Ισπανίας για δημοσιονομική εξυγίανση. Η πρόβλεψη είναι ότι το 2025 θα υπάρχει δημόσιο έλλειμμα κάτω από 3% και δημόσιο χρέος κάτω από 110%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Στην ατζέντα Πούτιν-Σι ο αγωγός Power of Siberia 2, λέει το Κρεμλίνο

Ο Πούτιν επισκέπτεται την Κίνα για συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, όπου θα συζητηθούν διμερή ζητήματα και ο αγωγός «Power of Siberia 2», παρουσία υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων και επικεφαλής μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έκδοση Ουκρανού από την Ισπανία στη Γερμανία για ρωσική κατασκοπεία

Ουκρανός ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ Ρωσίας εκδόθηκε από Ισπανία στη Γερμανία και τελεί υπό κράτηση. Συνελήφθη κοντά στην Αλικάντε τον Μάρτιο, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και τώρα εκδόθηκε βάσει εντάλματος της γερμανικής δικαιοσύνης.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο έπληξε εγκαταστάσεις αερίου στο Όρενμπουργκ

Η Ουκρανία έπληξε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Όρενμπουργκ της Ρωσίας, ενώ ο Ζελένσκι τόνισε τις επιτυχίες στις μακρινές επιθέσεις και τόνισε τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς συμμάχους για αντιαεροπορική άμυνα.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ στις αρχές του 2026

Η ΕΕ αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού LNG κατά 17,2% από την αρχή του 2024, φτάνοντας τους 6,69 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την οργάνωση Urgewald, παρά τη δέσμευση των Βρυξελλών για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο ως το 2027.