ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σάντσεθ: Η Ισπανία μπορεί να δώσει λύση για το ρωσικό φυσικό αέριο

O Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ισπανικής οικονομίας είναι ισχυρά, παρά τις παρενέργειες της κρίσης COVID-19, ιδίως για τους πιο ευάλωτους τομείς της χώρας.

Η Ισπανία παρουσιάστηκε ως η βασική εναλλακτική λύση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου στη σύνοδο κορυφής του Νταβός από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ σε ένα κοινό και συντονισμένο «μεσογειακό μέτωπο» μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Νταβός, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός τόνισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ισπανικής οικονομίας είναι ισχυρά, παρά τις παρενέργειες της κρίσης COVID-19, ιδίως για τους πιο ευάλωτους τομείς της χώρας.

Οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 4,3% φέτος, δήλωσε ο Σάντσεθ, αν και σήμερα απασχολούνται 20 εκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν ρεκόρ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην τοπική οικονομία, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού που τροφοδοτείται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Σε δύσκολους καιρούς, όπου η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου, η Ισπανία και η Νότια Ευρώπη «θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν σε αυτή την ενεργειακή εξάρτηση από τη ρωσική ορυκτή ενέργεια», είπε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ισπανία αντιπροσωπεύει το 37% της συνολικής δυναμικότητας επαναεριοποίησης της ΕΕ και, μαζί με την Πορτογαλία, διαθέτει περίπου το ήμισυ των αποθηκών υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ.

«Αυτός ο πόλεμος μας έδωσε επίσης ένα πολύ σημαντικό μάθημα, και αυτό είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και η ενεργειακή αποδοτικότητα, δεν αποτελούν μόνο έναν μεγάλο σύμμαχο για τις χώρες και τις οικονομίες για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά σε αυτό το γεωπολιτικό σενάριο που είναι τόσο περίπλοκο και τόσο αβέβαιο, θα μας δώσουν επίσης τα μέσα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την αυτονομία μας», δήλωσε Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε επίσης ότι η ενεργειακή ασφάλεια και η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στην πολιτική συζήτηση στην Ισπανία και ότι η Μαδρίτη είναι μία από τις πρωτεύουσες που έχουν μιλήσει περισσότερο για την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης για τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.

Μαζί με την Πορτογαλία, η Ισπανία εισήγαγε ένα προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων μέτρων μετριασμού των τιμών, υπενθύμισε.

Επικύρωσε επίσης τη δέσμευση της Ισπανίας για δημοσιονομική εξυγίανση. Η πρόβλεψη είναι ότι το 2025 θα υπάρχει δημόσιο έλλειμμα κάτω από 3% και δημόσιο χρέος κάτω από 110%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 σχεδιάζει επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων

Η G7 συζητούσε την επιβολή ενός ορίου στις τιμές στις οποίες αγοράζει ρωσική ενέργεια ώστε να εμποδίσει τη Μόσχα να ωφεληθεί από την εισβολή της στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας έχουν αυξηθεί κάθετα οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ξεπερνούν τις 10 οι χώρες που έχει διακοπή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση και των τριών επιπέδων μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο - έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις IEA στην Ευρώπη: Η Ρωσία μπορεί να κόψει το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πνίγει» την Ευρώπη η Gazprom, εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο

Ξαφνική μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό με πρόσχημα τις διεθνείς κυρώσεις οδηγεί την τιμή στα 118 ευρώ/ μεγαβατώρα. Καμία ανησυχία προς το παρόν από Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια.