ΓΔ: 890.27 -0.33% Τζίρος: 33.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κίνδυνος ανατιμήσεων έως και 10% στα τρόφιμα για την Γερμανία

Αυξάνεται ο προβληματισμός για τους Γερμανούς πολίτες που ανησυχούν περισσότερο πλέον για το αν μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ενώ ο καλπάζων πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές των τροφίμων.

O πόλεμος στην Ουκρανία,  οι πληθωριστικές τάσεις στην οικονομία, αλλά και τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας έχουν επιπτώσεις πλέον στον καθημερινό, οικονομικό σχεδιασμό των Γερμανών με την ανησυχία των πολιτών για την οικονομική τους κατάσταση να εντείνεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού ιδρύματος ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας Schufa που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Welt am Sonntag, το 38% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου ο ένας στους τρεις Γερμανούς, δηλώνει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle τον Ιανουάριο, ένα μήνα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντίστοιχες ανησυχίες είχε ένας στους τέσσερις Γερμανούς. Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα στοιχεία που αφορούν τα τραπεζικά δάνεια. Ένας στους επτά θεωρεί πολύ πιθανή τη λήψη δανείου προκειμένου να φέρει εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις, ενώ πολλοί καταφεύγουν σε δανεικά από συγγενείς και φίλους. Σχεδόν το ένα τέταρτο των 1.000 ερωτηθέντων αναγκάζεται να κάνει υπερανάληψη από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Σύμφωνα με την Welt am Sonntag το υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή προτίθεται να παρουσιάσει οδηγίες προς του καταναλωτές για τη διαχείριση οφειλών και την αποφυγή της αφερεγγυότητας.

Επίσης σύμφωνα με την Handelsblatt, οι άνθρωποι στη Γερμανία θα πρέπει πιθανότατα να πληρώσουν σημαντικά περισσότερα για τα τρόφιμα τους επόμενους μήνες. Όπως αναφέρει σχετικά ο ειδικός σε θέματα εμπορίου Aurélien Duthoit από την ασφαλιστική εταιρεία πιστώσεων Allianz Trade «στη Γερμανία, οι τιμές λιανικής πώλησης τροφίμων είναι πιθανό να αυξηθούν κατά περισσότερο από 10% το 2022». Σε μετατροπή, αυτό θα αντιστοιχούσε σε 250 ευρώ κατά μέσο όρο σε πρόσθετο κόστος ανά κάτοικο ετησίως.

Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, είπε, οι λιανικές τιμές των τροφίμων απέχουν πολύ από το να αντανακλούν την πραγματική αύξηση των τιμών των τροφίμων τους τελευταίους 18 μήνες, προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών στη Γερμανία έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά μέσο όρο κατά 16,6% από τις αρχές του 2021. Οι προσαυξήσεις ήταν ισχυρότερες για τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των ελαίων και λιπών (αύξηση 53%), των αλεύρων (αύξηση 28%) και των ζυμαρικών (αύξηση 19%) - κυρίως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αντίθετα, οι τιμές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων αυξήθηκαν μόνο κατά 6%, ενώ ταυτόχρονα, το 75% του συνολικού κόστους στο λιανικό εμπόριο τροφίμων αντιστοιχούσε στις αγορές. 

«Ο υψηλός πληθωρισμός και η μεταπανδημική μείωση των πωλήσεων τροφίμων στα καταστήματα ασκούν πιέσεις στην κερδοφορία του λιανεμπορίου τροφίμων», δήλωσε ο Duthoit και πρόσθεσε πως «στο βαθμό αυτό, οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να έχουν έγκαιρο και μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Απρόσμενο άλμα πληθωρισμού, υπό πίεση η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Αυξήθηκε στο 8,5% ο πληθωρισμός, ενώ προβλεπόταν μείωση στο 8,1%. Μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια. Αύριο οι ανακοινώσεις από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Η ΕΚΤ πιέζεται για νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίου τον Σεπτέμβριο.
Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
ΔΙΕΘΝΗ

Η έκρηξη του πληθωρισμού περιορίζει τις διακοπές των Γερμανών

Σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers το 73% των Γερμανών δηλώνει ότι θα σκεφτόταν να περιορίσει τα αεροπορικά ταξίδια λόγω της αύξησης των τιμών. Αναγκαίες οι εκπτώσεις και προσφορές για να αυξηθεί η φετινή ζήτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελλείψεις στο ηλιέλαιο λόγω του πολέμου, τι θα γίνει στη βιομηχανία τροφίμων

Το ηλιέλαιο έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό στα σουπερμάρκετ στη Γερμανία εδώ και εβδομάδες. Οι ελλείψεις έχουν επηρεάσει όμως και μεγάλες εταιρείες. Τι θα γίνει με την αύξηση του κόστους.