ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελών σε συνεδρίαση Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ανάγκη για μια ισχυρότερη ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας

Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και θα είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ.

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στο ευρωπαϊκό στρατηγικό περιβάλλον της και έχει δείξει την ανάγκη για μια ισχυρότερη και πιο ικανή ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, αναφέρουν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, υπενθυμίζοντας την διακήρυξη των Βερσαλλιών και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης-25ης Μαρτίου 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αποφασιστικά τη Στρατηγική Πυξίδα, θα την ενισχύσει με τις συνεργασίες, την ανθεκτικότητά της και θα αυξήσει την ικανότητα ασφάλειας και άμυνας μέσω περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων, εστιάζοντας σε εντοπισμένες στρατηγικές ελλείψεις.

Η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, με πλήρη σεβασμό των αρχών που έχουν τεθεί στις Συνθήκες και αυτών που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της ενσωμάτωσης, της αμοιβαιότητας και της αυτονομίας λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κλειδί για τη συνολική μας ασφάλεια.

Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και θα είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών.

Υπό το πρίσμα της ανάλυσης των κενών στον τομέα των αμυντικών επενδύσεων που εκπονήθηκε από την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό 'Αμυνας, και διάφορες συστάσεις που διατυπώθηκαν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο των Υπουργών να εξετάσει μεταξύ άλλων τον ενισχυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, σύμφωνα με την πρόσφατη Στρατηγική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: Ανεπαρκείς οι διπλωματικές προσπάθειες ΕΕ με τη Ρωσία

Η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε την ΕΕ να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη με τη Ρωσία, εκφράζοντας λύπη για τη μη αξιοποίηση του διπλωματικού δυναμικού, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάγια Κάλας: Δεν συζητούμε διαμεσολάβηση με Ρωσία στην ΕΕ

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κυριάρχησε η Ουκρανία, με την Κάλας να τονίζει πως η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για διάλογο με Ρωσία και να παρουσιάζει μέτρα ενίσχυσης της Ουκρανίας και νέες κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις σε 16 άτομα και 7 οντότητες για απαγωγή παιδιών από Ουκρανία

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε 16 άτομα και 7 οντότητες για βίαιη μεταφορά περίπου 20.500 παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις αυτές σοβαρή παραβίαση διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του παιδιού.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις ΕΕ σε Ρώσους για παράνομο εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε 16 Ρώσους και 7 οντότητες για τον παράνομο εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία. Η Ρωσία φέρεται να έχει μεταφέρει βίαια 20.500 παιδιά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το Συμβούλιο της ΕΕ.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στουμπ καλεί την Ευρώπη σε άμεση επαφή με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, τόνισε στην Corriere della Sera ότι ήρθε η ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνομιλήσουν απευθείας με τη Ρωσία, καθώς τα ευρωπαϊκά συμφέροντα διαφέρουν πλέον από τα αμερικανικά.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Επιφυλάξεις για ρόλο Σρέντερ ως μεσολαβητή στην Ουκρανία

Ο Γκύντερ Κριχμπάουμ δήλωσε πως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερος διαμεσολαβητής λόγω της στενής σχέσης του με τον Πούτιν, απορρίπτοντας την πρότασή του να μεσολαβήσει στον πόλεμο Ουκρανίας–Ρωσίας.