ΓΔ: 893.53 0.03% Τζίρος: 7.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:20:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Ανάγκη για μια ισχυρότερη ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας

Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και θα είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ.

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στο ευρωπαϊκό στρατηγικό περιβάλλον της και έχει δείξει την ανάγκη για μια ισχυρότερη και πιο ικανή ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, αναφέρουν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, υπενθυμίζοντας την διακήρυξη των Βερσαλλιών και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης-25ης Μαρτίου 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αποφασιστικά τη Στρατηγική Πυξίδα, θα την ενισχύσει με τις συνεργασίες, την ανθεκτικότητά της και θα αυξήσει την ικανότητα ασφάλειας και άμυνας μέσω περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων, εστιάζοντας σε εντοπισμένες στρατηγικές ελλείψεις.

Η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, με πλήρη σεβασμό των αρχών που έχουν τεθεί στις Συνθήκες και αυτών που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της ενσωμάτωσης, της αμοιβαιότητας και της αυτονομίας λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κλειδί για τη συνολική μας ασφάλεια.

Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και θα είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών.

Υπό το πρίσμα της ανάλυσης των κενών στον τομέα των αμυντικών επενδύσεων που εκπονήθηκε από την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό 'Αμυνας, και διάφορες συστάσεις που διατυπώθηκαν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο των Υπουργών να εξετάσει μεταξύ άλλων τον ενισχυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, σύμφωνα με την πρόσφατη Στρατηγική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία για έξι μήνες ακόμα

Την ίδια ώρα η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε αξιωματούχους διορισμένους από το Κρεμλίνο στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία καθώς και σε 29 περιφερειάρχες σε όλη τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά ζήτησε ο Σαρλ Μισέλ

Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Οδησσό σημειώνοντας ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται μπλοκαρισμένοι σε κοντέινερ και πλοία εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες αυστηρές κυρώσεις από την ΕΕ στη Ρωσία, εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει επιπλέον άτομα και οντότητες στις «μαύρες λίστες» ώστε να διευκολυνθεί η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ.
Sberbank-Russia
ΔΙΕΘΝΗ

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα μπαίνει στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ

Η Sberbank αντιπροσωπεύει το 37% της τοπικής αγοράς, και έχει ήδη εξαιρεθεί από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT. Στα 1.229 ανέρχονται τα πρόσωπα και 110 οι εταιρείες που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» της Ευρώπης.