ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άρμα μάχης
Φώτο: Shutterstock

Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις: Προετοιμασία για απόκρουση τουρκικών επιθέσεων

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει ομάδες ανταρτών σε συγκρούσεις κατά των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των SDF κατά τα προηγούμενα επτά χρόνια.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, θα συντονιστούν με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού για να αποκρούσουν οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο διοικητής των SDF, υπογραμμίζοντας ότι η Δαμασκός πρέπει να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας της εναντίον τουρκικών αεροπλάνων. Η Άγκυρα έχει απειλήσει με μια νέα επίθεση σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τους SDF, μια συμμαχία υπό την ηγεσία των Κούρδων της οποίας ηγούνται οι Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι νέες απειλές έχουν αναδείξει την πολυπλοκότητα των συμμαχιών και των σχέσων στη βόρεια Συρία: ενώ η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση, οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον και έχουν επίσης συντονιστεί με την κυβέρνηση της Συρίας και τη σύμμαχό της Ρωσία. Ο επικεφαλής των SDF, Μάζλουμ Άμπντι, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του είναι «ανοιχτές» να συνεργαστούν με τον συριακό στρατό για να πολεμήσουν την Τουρκία, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αποστολής επιπλέον δυνάμεων.

«Το βασικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο συριακός στρατός για να υπερασπιστεί το συριακό έδαφος θα ήταν να χρησιμοποιήσει συστήματα αεράμυνας εναντίον τουρκικών αεροπλάνων», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη από μια άγνωστη τοποθεσία στη βόρεια Συρία. Η Συρία βλέπει την Τουρκία ως μια κατοχική δύναμη στο βόρειο τμήμα της και το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι θα θεωρούσε οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή ως «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει ομάδες ανταρτών σε συγκρούσεις κατά των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των SDF. Έχει χρησιμοποιήσει πολεμικά μαχητικά και ολοένα και περισσότερο drones για να στοχεύσει εδάφη που κατέχουν οι SDF, όπου οι αρχές των Κούρδων της Συρίας έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα διακυβέρνησης ξεχωριστό από τη Δαμασκό.Ο Άμπντι δήλωσε ότι ένας περισσότερος στρατιωτικός συντονισμός με τη Δαμασκό δεν θα απειλούσε αυτή την ημιαυτόνομη διακυβέρνηση. «Προτεραιότητά μας είναι η υπεράσπιση της συριακής επικράτειας και κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για να πετύχει κέρδη στο πεδίο», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί να καταλάβει τις πόλεις Ταλ Ριφάατ και Μανζίμπ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των SDF στη βόρεια επαρχία Χαλέπι της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. Οι τουρκικές εισβολές τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκδιώξει τους SDF από τον βορειοδυτικό θύλακα της Αφρίν και μια σειρά από συνοριακές πόλεις πιο ανατολικά. Ο Άμπντι τόνισε ότι μια νέα επίθεση θα εκτοπίσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα οδηγήσει σε «ευρύτερες» ζώνες μάχης, αλλά δεν είπε εάν οι SDF θα απαντούσαν με επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος.

Προειδοποίησε ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), τζιχαντιστές του οποίου οι SDF έδιωξαν από τμήματα εδάφους στη βόρεια και ανατολική Συρία με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι μαχητές των SDF φρουρούν στρατόπεδα και φυλακές όπου κρατούνται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οικογένειες που συνδέονται με το ΙΚ και η εκ νέου ανάπτυξη αυτών των φρουρών για να πολεμήσουν την Τουρκία θα μπορούσε να αφήσει κενά ασφαλείας.

«Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε σε δύο μέτωπα», είπε ο διοικητής των SDF. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση, αλλά τόνισε ότι μια οποιαδήποτε διευθέτηση σε διαπραγματεύσεις πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό των τουρκικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη βόρεια Συρία. «Αυτό θα ήταν ένα από τα βασικά αιτήματά μας», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Τουρκίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σταμάτησε αυτοκινητοπομπή βοήθειας προς την Κομπάνι

Αυτοκινητοπομπή με βοήθεια για το Κομπάνι ανακόπηκε από τις τουρκικές αρχές πριν φθάσει στα σύνορα, παρά τη σχετική συμφωνία. Τα 25 φορτηγά με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης περιμένουν ακόμη άδεια διέλευσης.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Μάχες στρατού-Κούρδων θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη με PKK

Οι συγκρούσεις μεταξύ συριακού στρατού και Κούρδων απειλούν τη διαδικασία ειρήνευσης ανάμεσα στην Τουρκία και το PKK. Εκπρόσωπος του PKK κατήγγειλε συνωμοσία και τόνισε τις συνέπειες στη Μέση Ανατολή, παρά την προσωρινή εκεχειρία.
Σύνορα Έβρος πρόσφυγες
ΔΙΕΘΝΗ

Το DEM ζητά τέλος στην περικύκλωση του Κομπάνι από συριακές δυνάμεις

Το φιλοκουρδικό κόμμα DEM καλεί για άρση της πολιορκίας του Κομπάνι, προειδοποιώντας για ανθρωπιστική κρίση λόγω της επίθεσης του συριακού στρατού, καθώς η πόλη φιλοξενεί πολλούς εκτοπισμένους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Σύριοι στρατιώτες όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Απαραίτητη η εκεχειρία Συρίας-Κούρδων για ασφάλεια, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η κατάπαυση πυρός στη Συρία πρέπει να διατηρηθεί όσο διαρκεί η μεταφορά κρατουμένων του ISIS στο Ιράκ, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι ασφαλείας και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά για Συρία και Γάζα

Ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία και τη Γάζα. Παράλληλα, η τουρκική προεδρία τόνισε ότι η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας παραμένουν προτεραιότητες για την Άγκυρα.
Κούρδοι διαδήλωση πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις διαδηλωτών υπέρ Κούρδων με αστυνομία στα τουρκοσυριακά σύνορα

Πάνω από 1.000 φιλοκούρδοι συγκεντρώθηκαν στο φυλάκιο Νουσαϊμπίν με στόχο να περάσουν στη Συρία. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού. Διαμαρτυρία του DEM για επίθεση κατά Κούρδων στη Ροτζάβα.