ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Ενισχύεται με σύγχρονα όπλα από τις χώρες του ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Η Ουκρανία ζητά μεταξύ άλλων 300 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, 2.000 θωρακισμένα οχήματα και 1.000 drone. Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα προμηθεύσουν με σύγχρονα όπλα το Κίεβο, αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει «άμεσα» πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, η οποία ζητά αυτού του τύπου τα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα ο Bρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας.

Μετά τις ΗΠΑ, το Λονδίνο ανακοίνωσε στις 6 Ιουνίου ότι θα χορηγήσει στο Κίεβο τα συστήματα αυτά, τα επονομαζόμενα GMLRS, το βεληνεκές και η ακρίβεια των οποίων ξεπερνά τις δυνατότητες του ρωσικού πυροβολικού. «Πιστεύω ότι η αποστολή τους είναι επικείμενη και τα πυρομαχικά θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο Bρετανός υπουργός Αμυνας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Οσλο, στο περιθώριο της συνόδου της Joint Expeditionary Force στην οποία συμμετέχουν δέκα χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Το Κίεβο, οι στρατιωτικές δυνάμεις του οποίου αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην περιοχή του Ντονμπάς απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, ζητά αδιάκοπα «περισσότερα βαρέα όπλα» από τους συμμάχους της Ουκρανίας, Χθες, η Oυκρανή υφυπουργός Αμυνας Αννα Μαλιάρ δήλωσε ότι η χώρα της δεν έχει λάβει «παρά περίπου το 10% των όπλων που έχει ανάγκη».

Εκτός των πυραυλικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης, ο Μπεν Ουάλας διευκρίνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την αποστολή αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon επιπλέον αυτών που έχουν υποσχεθεί η Δανία και η Ολλανδία.

Στο πλευρό του κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Nορβηγός ομόλογός του Μπγιορν Αριλντ Γκραμ δήλωσε ότι η χώρα του «σχεδιάζει και άλλα δώρα» για την Ουκρανία, επιπλέον των 22 howitzer M-109, των 100 αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral και των 4.000 αντιαρματικών M72 που έχουν ήδη σταλεί. Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες πριν από την σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όπου θα εξετασθεί το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα προμηθεύσουν με σύγχρονα βαρέα όπλα στην Ουκρανία, αλλά αυτό «απαιτεί χρόνο», διότι απαιτείται η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στην χρήση τους, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ«Λάβαμε το επείγον μέτρο, αλλά απαιτείται χρόνος», εξήγησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ.

«Η μετάβαση από το στρατιωτικό υλικό της σοβιετικής περιόδου στο σύγχρονο υλικό του ΝΑΤΟ επιβάλλει ετοιμότητα των Ουκρανών να το χρησιμοποιήσουν», είπε ο γενικός γραμματέας. «Πρόκειται για μία δύσκολη, απαιτητική μετάβαση». Οι νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν μέχρι στιγμής προμηθεύσει την Ουκρανία με βαρέα όπλα της σοβιετικής εποχής από τα στοκ τους, διότι οι Ουκρανοί έχουν εκπαιδευθεί στην χρήση του. Τα αιτήματα του Κιέβου αφορούν πλέον οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι συμμαχικές δυνάμεις.

«Πρόκειται για συστήματα μακρού βεληνεκούς, για αντιαεροπορικά συστήματα με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, πράγμα που επιβάλλει εκπαίδευση, συντήρηση», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε χθες στην Χάγη σε σύσκεψη με την συμμετοχή των ηγετών επτά χωρών της Συμμαχίας (Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Δανία και Λετονία).

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ θα συμμετέχει στην υπουργικό σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θα προηγηθεί συνεδρίαση της «ομάδας επαφής» που έχει δημιουργηθεί από τις ΗΠΑ. «Ο υπουργός Ρέζνικοφ θα κάνει ενημέρωση για τις επείγουσες ανάγκες, για τον τύπο του υλικού και για την αποστολή τους ώστε τα οπλικά συστήματα να έχουν αποφασιστικό ρόλο στα πεδία των μαχών», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία ζητά μεταξύ άλλων 300 πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, 2.000 θωρακισμένα οχήματα και χίλια drone, έκανε γνωστό πριν από την νατοϊκή σύνοδο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κατά τη περυσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δεν είχε καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Όλα τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι η προσχώρηση δεν είναι δυνατή όσο η Ουκρανία παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση.
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση των G7 για μακροχρόνια στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας

Από την πλευρά της η Ουκρανία θα δεσμευθεί για βελτιωμένα μέτρα διακυβέρνησης, που θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων μέσω δικαστικών, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης διαφάνειας.