ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ισπανία: Η κυβέρνηση προανήγγειλε νέα μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια

Μείωση του φόρου στο 5% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, ενώ θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης για την αντιμέτωπιση της αύξησης του κόστους ζωής.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, στο 5%, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, τροφοδοτούμενος και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πριν ένα χρόνο μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 21% στο 10%. Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα τον μειώσουμε από το 10% στο 5% προκειμένου να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους πολίτες από τις επιπτώσεις του πολέμου», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μιλώντας στο κοινοβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει για πόσο διάστημα θα διαρκέσει το μέτρο.

Η ισπανική κυβέρνηση, που στα τέλη Μαρτίου υιοθέτησε ένα πακέτο μέτρων διάρκειας τριών μηνών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αναμένεται να λάβει και άλλα μέτρα το Σάββατο στη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου με στόχο να απαλύνει τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών, που τον Μάιο έφτασε το 8,7% σε ετήσια βάση.

Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει προς το παρόν ποια άλλα μέτρα θα ανακοινωθούν το Σάββατο, αλλά εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα, κυρίως από το κόμμα Podemos, που συμμετέχει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας πρότεινε τη μείωση κατά 50% της τιμής των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και την παροχή μιας επιταγής 300 ευρώ στους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Ο πληθωρισμός πλήττει σφοδρά τις οικογένειες (...) Η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά, αλλά αυτό πλέον δεν αρκεί. Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας μπροστά στη διεθνή κρίση», τόνισε η Ντίας στο Twitter.

Για τη χρηματοδότηση των μέτρων αυτών πολλοί υπουργοί πρότειναν την επιβολή έκτακτου φόρου στις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, τα κέρδη των οποίων αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι. Θα πρόκειται για ένα μέτρο «δικαιοσύνης», αλλά θα πρέπει να δούμε «με ποιο τρόπο μπορούμε να το εφαρμόσουμε καλύτερα», διευκρίνισε χθες Τρίτη η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

Η Μαδρίτη έχει υιοθετήσει πολλά πακέτα μέτρων από πέρυσι το καλοκαίρι σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Το πιο πρόσφατο και πιο γενναιόδωρο --ύψους 6 δισεκ. ευρώ-- υιοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου και προέβλεπε επιδοτήσεις στα καύσιμα που θα ισχύουν ως τα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να παραταθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ανατίμησης του ρεύματος

Προβλέπεται επίσης να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει να περιοριστούν τα επιπλέον έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρείες ενέργειας χάρη στις αυξημένες τιμές στις διεθνές αγορές.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Στροφή και πλήρης στήριξη του ΝΑΤΟ από τα αριστερά κόμματα της Ισπανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η περίπλοκη κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη έχουν τροφοδοτήσει ένα φιλονατοϊκό κλίμα στην Ισπανία, όπου πάνω από το 83% των ερωτηθέντων εξέφρασαν θετική γνώμη.
Kairos, Zesti, Kafsonas
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ρεκόρ χθες υψηλών θερμοκρασιών, ο καύσωνας μεταφέρεται στα ανατολικά

Ο πολλαπλασιασμός των κυμάτων καύσωνα στην Ευρώπη αποτελεί άμεση συνέπεια των κλιματικών αλλαγών. Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τον ρυθμό επανάληψης των κυμάτων.