ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
NATO
Φωτό: Shutterstock

Στροφή και πλήρης στήριξη του ΝΑΤΟ από τα αριστερά κόμματα της Ισπανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η περίπλοκη κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη έχουν τροφοδοτήσει ένα φιλονατοϊκό κλίμα στην Ισπανία, όπου πάνω από το 83% των ερωτηθέντων εξέφρασαν θετική γνώμη.

Ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε  έδειξε αυξημένη υποστήριξη των αριστερών κομμάτων στην Ισπανία, που αρχικά ήταν αντίθετα στη στρατιωτική συμμαχία, στη συμμετοχή της ιβηρικής χώρας στο αμυντικό σύμφωνο, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, όπως αναφέρει το EURACTIV.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η περίπλοκη κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη έχουν τροφοδοτήσει ένα φιλονατοϊκό κλίμα στην Ισπανία, όπου πάνω από το 83% των ερωτηθέντων εξέφρασαν θετική γνώμη για το στρατιωτικό σύμφωνο, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η μελέτη που δημοσίευσε η ισπανική «δεξαμενή σκέψης» Real Instituto Elcano αποκάλυψε ότι μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν πολιτικά συντηρητικοί (κεντροδεξιοί), το 91% τάσσεται υπέρ του ΝΑΤΟ και της ισπανικής συμμετοχής στη συμμαχία. Η έκπληξη ήρθε μεταξύ των αριστερών ψηφοφόρων, όπου η υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ έφτασε το 66%, μια ιστορικά υψηλή «κορυφή», αποκάλυψε το βαρόμετρο Elcano «Πόλεμος στην Ουκρανία και σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ».

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση της θετικής αξιολόγησης των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων, με την ομάδα εκείνων που έχουν «πολύ καλή» γνώμη να διπλασιάζεται, χάρη στη συμβολή τους στο κύρος της Ισπανίας μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς αποστολές.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 7 και 13 Ιουνίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, βασίζεται σε 1.032 διαδικτυακές συνεντεύξεις με άτομα ηλικίας 18 έως 75 ετών, ανέφερε η Elcano:

Η υποστήριξη για την ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία επηρεάζεται έντονα από την ιδεολογική θέση των ερωτηθέντων, αυξάνεται μεταξύ των τριών κύριων πολιτικών ομάδων (αριστερά, κέντρο και δεξιά), αλλά είναι πιο έντονη στο κέντρο και τη δεξιά, οι οποίες της δίνουν 5,5 και 6,3 βαθμούς στα 10, ενώ η αριστερά της δίνει 4,3 βαθμούς.

Στο ερώτημα αν η Ισπανία πρέπει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, το 83% απάντησε θετικά, σε σύγκριση με το 73% σε έρευνα του 2018, ενώ το ποσοστό όσων τάχθηκαν κατά μειώθηκε από 22% σε 17%, όπως προκύπτει από τη μελέτη.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (76%) πιστεύουν ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ έχει καταστήσει την Ισπανία ασφαλέστερη από εξωτερικές απειλές και ότι το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ρωσική στρατιωτική δράση κατά της Ισπανίας στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία είναι λίγο ή πολύ πιθανή.

Δύο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, το 43% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε για τη σύνοδο, στην οποία θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από 43 χώρες και περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στην Ισπανία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ