ΓΔ: 1987.52 -1.30% Τζίρος: 445.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Η G7 θα στείλει σαφές μήνυμα ενότητας δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

«Μας ενώνουν η άποψή μας για τον κόσμο, η πίστη στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου (…) Οι συζητήσεις στην πρώτη συνάντηση πήγαν πολύ καλά», σημείωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι».

«Πάρα πάρα πολύ βέβαιος» ότι η Ομάδα των Επτά θα καταφέρει να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικής δράσης, παρά τις ανησυχίες όλων των χωρών της G7 για τις τρέχουσες κρίσεις, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της συνόδου κορυφής, η οποία είχε ως αντικείμενο την οικονομία και συγκεκριμένα την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

«Μας ενώνουν η άποψή μας για τον κόσμο, η πίστη στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου (…) Οι συζητήσεις στην πρώτη συνάντηση πήγαν πολύ καλά», σημείωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι». Στη δεύτερη συνάντησή τους, οι επτά ηγέτες θα συζητήσουν θέματα επενδύσεων σε παγκόσμιες υποδομές, την παγκόσμια υγειονομική κατάσταση και τις προκλήσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού, ενώ το βράδυ οι εμπιστευτικές συνομιλίες θα έχουν ως αντικείμενο την πολιτική ασφάλειας. «Πρέπει να εργαστούμε για μια αρχιτεκτονική ασφάλειας στον κόσμο, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και δεν θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», ανέφερε ο καγκελάριος.

«H G7 είναι μια καλή ομάδα και η εξεύρεση απαντήσεων είναι η απαίτηση των καιρών. Μείναμε ενωμένοι όταν οργανώσαμε την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Μπορεί να πει κανείς ότι ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν υπολόγιζε κάτι τέτοιο και αυτό εξακολουθεί να του προκαλεί πονοκέφαλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς, ενώ, αναφερόμενος στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσε ότι αφορούσε επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα ενεργούν πάντα μαζί όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας στην Ουκρανία», τόνισε, για να προσθέσει: «Στις διεθνείς σχέσεις, δεν είναι όλα λιακάδα και τριαντάφυλλα, σε αντίθεση με τη σημερινή μέρα στο Σλος Ελμάου (….) Γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Η πραγματική επικοινωνία είναι τεράστιας σημασίας στις διεθνείς σχέσεις».

Σε ό,τι αφορά πάντως το γερμανικό αίτημα για προσωρινή απαλλαγή από τις απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα, με στόχο την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, το Βερολίνο δεν αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της G7, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων των ΗΠΑ και του Καναδά, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο γερμανική κυβερνητική πηγή. Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι η Γερμανία και η Βρετανία επεδίωκαν τη ρύθμιση από την Ομάδα των Επτά. «Μια προσωρινή απαλλαγή στα βιοκαύσιμα θα συνιστούσε σημαντικό μήνυμα της G7 για τη μείωση των τιμών των σιτηρών βραχυπρόθεσμα και για χαλάρωση της κατάστασης στην αγορά», ανέφερε η ίδια γερμανική πηγή και εξήγησε ότι το αντεπιχείρημα των ΗΠΑ και του Καναδά αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Την ίδια ώρα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου φέρεται να δήλωσε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύλη του Βρανδεμβούργου
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στην ανάκαμψη από τον Covid-19 να επικεντρωθούν οι ΥΠΟΙΚ της G7

Ο Λίντνερ, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), θέλει να θέσει ερωτήματα σχετικά με την ψηφιοποίηση και την κλιματική ουδετερότητα στην κορυφή της ατζέντας των ΥΠΟΙΚ και των κεντρικών τραπεζιτών της G7
ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» Γερμανίας στην πρόταση Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στη G7

Ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα να επιτραπεί στη Ρωσία να επιστρέψει, τουλάχιστον όσο δεν έχουν επιλυθεί η διένεξη για την Κριμαία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η Ουγγαρία οφείλει να συλλάβει τον Πούτιν, αν επισκεφθεί τη χώρα

Η Ουγγαρία οφείλει να τηρήσει τους κανονισμούς του ΔΠΔ σε πιθανή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, σύμφωνα με το Βερολίνο, καθώς το νέο νομικό καθεστώς δεν ισχύει ακόμα. Ωστόσο, η Βουδαπέστη διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να συλλάβει τον Πούτιν.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Γερμανίας-Τουρκίας μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα

Οι συνομιλίες Γερμανίας-Τουρκίας στην Άγκυρα επικεντρώθηκαν στη συνεργασία άμυνας με ΕΕ, στον πόλεμο σε Ουκρανία και Γάζα. Θετικά χαρακτήρισε ο Φιντάν τα βήματα της Γερμανίας στον αμυντικό τομέα και τα κοινά έργα παρά τους περιορισμούς.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνικό δικαστήριο: Δεν εκδίδεται στη Γερμανία ο Ουκρανός για τους Nord Stream

Πολωνικό δικαστήριο απέρριψε την έκδοση Ουκρανού υπόπτου για τον Nord Stream στη Γερμανία και διέταξε την αποφυλάκισή του. Ο πρωθυπουργός Τουσκ δήλωσε ότι η υπόθεση έκλεισε, ενώ τόνισε πως η έκδοση δεν συμφέρει την Πολωνία.