ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Synodos G7
Φωτό: ΑΠΕ

Την απεξάρτηση από τον άνθρακα θέλει η G7

Η τελική ανακοίνωση από την τριήμερη συνάντηση της ομάδας , που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, θα υπογραμμίζει επίσης την προστασία της βιοποικιλότητας και τη μάχη κατά της ρύπανσης.

Υπουργοί από τις πιο πλούσιες δημοκρατίες του κόσμου συμφώνησαν σήμερα να εργαστούν για την εξάλειψη της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, αν και δεν κατάφεραν να ορίσουν μια ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό, και είπαν πως οι ενεργειακές ελλείψεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας δεν πρέπει να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Η δέσμευση, που δημοσιοποιήθηκε κατά το τέλος των τριήμερων συνομιλιών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Βερολίνο, είναι πιο αδύναμη σε σχέση με ένα πρωτύτερο σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος που είχε δει το Reuters και περιελάμβανε έναν στόχο για το τέλος της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2030.

Πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις είπαν πως η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως δεν μπορούν να τηρήσουν αυτό το όριο.

Εξακολουθεί ωστόσο να είναι η πρώτη δέσμευση των χωρών της G7 να εγκαταλείψουν την ενέργεια από άνθρακα. Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η χρήση του πρέπει να μειωθεί προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία κυριάρχησε στην πολιτική δημόσια συζήτηση και τις κυβερνητικές ενέργειες τις προηγούμενες εβδομάδες και τους προηγούμενους μήνες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Όμως πρέπει να είναι σαφές σε μας πως οι προκλήσεις της πολιτικής μας γενιάς, να περιορίσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση, δεν θα φύγουν αν απλώς επικεντρωθούμε στο παρόν», είπε. «Ο χρόνος κυριολεκτικά τελειώνει.»

Η G7 συμφώνησαν επίσης να απανθρακοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τους ενεργειακούς τους τομείς έως το 2035 και να σταματήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση προγραμμάτων «αμείωτου» ορυκτού καυσίμου μέχρι τα τέλη αυτής της χρονιάς, εκτός από ορισμένες περιορισμένες περιπτώσεις. Ο χαρακτηρισμός «αμείωτος» αναφέρεται σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία δέσμευσης των εκπομπών τους.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται μια δέσμευση για έναν απανθρακοποιημένο τομέα οδικών μεταφορών σε μεγάλο βαθμό έως το 2030, που περιλαμβάνει σημαντική αύξηση πωλήσεων, μοιράσματος και χρήσης οχημάτων ελαφρού κινητήρα μηδενικών εκπομπών.

Η G7 σκοπεύει επίσης να αρχίσει να εκδίδει δημόσιες αναφορές τον επόμενο χρόνο για τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με μια προηγούμενη δέσμευση να τερματίσουν τις «αντιπαραγωγικές» επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2025.

Καλύπτοντας όλα τα ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του πετρελαίου και του αερίου, η συμφωνία πηγαίνει μακρύτερα από την υπόσχεση των χωρών της G20 πέρυσι να σταματήσουν τη χρηματοδότηση μόνο για τον άνθρακα στο εξωτερικό.

Η G7 δεσμεύθηκε επίσης να αναλάβει φιλόδοξη δράση κατά της μόλυνσης από πλαστικό και να αυξήσει τις εθνικές προσπάθειες να διατηρηθεί ή να προστατευθεί τουλάχιστον το 30% των ακτών και των θαλάσσιων περιοχών τους έως το 2030.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 θα στείλει σαφές μήνυμα ενότητας δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

«Μας ενώνουν η άποψή μας για τον κόσμο, η πίστη στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου (…) Οι συζητήσεις στην πρώτη συνάντηση πήγαν πολύ καλά», σημείωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι».
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στην ανάκαμψη από τον Covid-19 να επικεντρωθούν οι ΥΠΟΙΚ της G7

Ο Λίντνερ, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), θέλει να θέσει ερωτήματα σχετικά με την ψηφιοποίηση και την κλιματική ουδετερότητα στην κορυφή της ατζέντας των ΥΠΟΙΚ και των κεντρικών τραπεζιτών της G7
ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» Γερμανίας στην πρόταση Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στη G7

Ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα να επιτραπεί στη Ρωσία να επιστρέψει, τουλάχιστον όσο δεν έχουν επιλυθεί η διένεξη για την Κριμαία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.