Σημαντικές πυρκαγιές έχουν προκαλέσει εκτεταμένες εκκενώσεις και καταστροφές σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, με τις αρχές να δίνουν μάχη για τον περιορισμό των φλογών και την προστασία των κατοίκων.
Στη Γερμανία, περίπου 1.800 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε χωριό κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους του χωριού Γκέι να μεταφερθούν σε κέντρο αρωγής στο γειτονικό χωριό Στρας, με τη διαδικασία εκκένωσης να ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να πάρουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα προσωπικά αντικείμενα, ταυτότητες και φάρμακα. Η πυρκαγιά είχε ήδη καταστρέψει περίπου 250 στρέμματα δάσους, ενώ οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις συνέδραμαν με δύο άρματα μάχης για το άνοιγμα διαδρόμων στο καμένο δάσος, σύμφωνα με πληροφορίες του WDR.
Στη Γαλλία, οι αρχές απομάκρυναν 525 κατοίκους από πευκοδάσος στη νοτιοδυτική περιφέρεια Λαντ, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς κοντά σε περιοχή που είχε πληγεί σοβαρά το φετινό καλοκαίρι. Η φωτιά κατέκαψε 11.000 στρέμματα και έφτασε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το κέντρο του χωριού Λουγκλόν, όπως δήλωσε ο νομάρχης Ζιλ Κλαβρέλ.
«Η κατάσταση δεν είναι καλή», σημείωσε ο νομάρχης, τονίζοντας ότι 500 πυροσβέστες και έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν στην περιοχή. Οι δρόμοι προς βορρά και νότο έχουν κλείσει, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταστραφεί καμία κατοικία, αν και αρκετές βρίσκονται πολύ κοντά στη ζώνη της πυρκαγιάς. Το Λουγκλόν βρίσκεται 100 χλμ. νοτιοανατολικά του Κόλπου της Αρκασόν, όπου μεγάλες πυρκαγιές στα τέλη Ιουλίου οδήγησαν σε εκκένωση 220.000 ανθρώπων.
Στην Κροατία, τουλάχιστον 19 άτομα τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που έφτασε στην τουριστική πόλη Ομίς, με εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν την περιοχή λόγω της απειλής στις κατοικίες και τα οχήματα. Οι φλόγες τύλιξαν οικισμούς και δέντρα, δημιουργώντας δραματικές εικόνες στον ουρανό της πόλης, η οποία βρίσκεται στη Δαλματική ακτή.
Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης N1, 19 άνθρωποι δέχθηκαν τις φροντίδες των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, ενώ δύο σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Σπλιτ. Ο περιφερειάρχης Μπλαζένκο Μπόμπαν και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σλάβκο Τουτσάκοβιτς τόνισαν τη δυσκολία της κατάστασης, λόγω των ισχυρών ανέμων και της έκτασης της φωτιάς.
Ο αντιδήμαρχος της Ομίς, Ιβάν Παβίτσεβιτς, ανέφερε ότι πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ άλλα κινδυνεύουν σοβαρά. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 157 πυροσβέστες και 44 οχήματα, με ενισχύσεις από άλλες κροατικές κομητείες. Τμήμα του παραλιακού αυτοκινητόδρομου έχει κλείσει, ενώ το αθλητικό κέντρο της πόλης λειτουργεί ως καταφύγιο για περίπου 1.000 πυρόπληκτους. Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται επίσης στην περιοχή για πιθανή θαλάσσια απομάκρυνση.