ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τυνησία: Kατηγορίες προς τον πρόεδρο Σάγεντ ότι σχεδιάζει να επιβάλλει δικτατορία

Ο Κάις Σάγεντ πήρε στα δικά του χέρια τις περισσότερες εξουσίες πέρυσι, έβαλε κατά μέρος το Σύνταγμα και στην ουσία διέλυσε το εκλεγμένο κοινοβούλιο, διαμηνύοντας ότι θα κυβερνά με διατάγματα ωσότου ξαναφτιάξει το πολιτικό σύστημα.

Με σφοδρότητα καταφέρθηκε, ο επικεφαλής της επιτροπής η οποία είχε επιφορτιστεί να καταρτίσει νέο Σύνταγμα στην Τυνησία εναντίον του σχεδίου του νέου θεμελιώδους νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον πρόεδρο της αραβικής χώρας, τον Κάις Σάγεντ, μεταδίδουν σήμερα τυνησιακά ΜΜΕ.· Οι ενστάσεις που εξέφρασε συνάδουν με την ολοένα εντονότερη ανησυχία της αντιπολίτευσης πως ο αρχηγός του κράτους ετοιμάζεται να επιβάλει μονομερώς ένα κείμενο που θα του δίνει ουσιαστικά απόλυτη εξουσία. Ο Σάντοκ Μπελαΐντ, πρώην καθηγητής συνταγματικού δικαίου που είχε ονομαστεί από τον ίδιο τον κ. Σάγεντ επικεφαλής επιτροπής την οποία κάλεσε να συντάξει «νέο Σύνταγμα για μια νέα Δημοκρατία», προειδοποίησε πως η εκδοχή του αρχηγού του κράτους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αρχική, που του υπέβαλε η επιτροπή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ασάμπα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπελαΐντ, το σχέδιο Συντάγματος που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος περιέχει κεφάλαια που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για να επιβληθεί «επονείδιστο δικτατορικό καθεστώς». Ο κ. Σάγεντ δεν έχει σχολιάσει δημόσια το ζήτημα του Συντάγματος αφότου δημοσιεύθηκε το προσχέδιο του στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Πέμπτη. Το κείμενο, που θα έδινε εάν εγκρινόταν σχεδόν απόλυτες εξουσίες στον πρόεδρο, αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα. Οι διατάξεις του ως έχουν θα αποδυνάμωναν τον ρόλο του κοινοβουλίου και του δικαστικού συστήματος. Ήδη, η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως ο πρόεδρος έχει σκοπό να αναιρέσει κάθε πρόοδο στην διαδικασία εκδημοκρατισμού Τυνησία μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011, που σήμανε την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Ο Κάις Σάγεντ πήρε στα δικά του χέρια τις περισσότερες εξουσίες πέρυσι, έβαλε κατά μέρος το Σύνταγμα και στην ουσία διέλυσε το εκλεγμένο κοινοβούλιο, διαμηνύοντας ότι θα κυβερνά με διατάγματα ωσότου ξαναφτιάξει το πολιτικό σύστημα. Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνεται η διάταξη «σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, ο πρόεδρος μπορεί να παρατείνει τη θητεία του». Σύμφωνα με τον κ. Μπελαΐντ, αυτή ακριβώς η διατύπωση ανοίγει τον δρόμο για να επιβληθεί «επονείδιστο δικτατορικό καθεστώς». Ο πρόεδρος Σάγεντ πέρυσι πρόβαλε το σκεπτικό ότι υπήρχε «άμεσος κίνδυνος» για να αποπέμψει την κυβέρνηση και να πάρει στα χέρια του όλη την εκτελεστική εξουσία, επιβάλλοντος διακυβέρνηση ενός ανδρός.

Εξάλλου, το Σύνταγμα που προτείνει προβλέπει τη δημιουργία Συμβουλίου των Περιφερειών, δεύτερου σώματος του κοινοβουλίου, χωρίς να διευκρινίζει πώς θα εκλέγεται ή ποιες εξουσίες θα διαθέτει. Ο κ. Μπελαΐντ επισήμανε ακόμη ότι η διάταξη που προβλέπει ότι τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα διορίζονται αποκλειστικά από τον αρχηγό του κράτους θα περιορίσει δραστικά την ανεξαρτησία του θεσμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέο ναυάγιο μεταναστών στα ανοικτά της Τυνησίας με 19 νεκρούς

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες πέντε σκάφη που μετέφεραν μετανάστες έχουν βυθιστεί στα ανοικτά της πόλης Σφαξ, στη βόρεια Τυνησία, με αποτέλεσμα 67 άνθρωποι να αγνοούνται και εννέα να έχουν χάσει τη ζωή τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Να αποκλιμακώσει την ένταση εντός της κυβέρνησης του επιχειρεί ο Όλαφ Σόλτς

Οι Φιλελεύθεροι του FDP, οι οικολόγοι και οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνούν για σειρά θεμάτων, όπως το κλίμα, η χρηματοδότηση του στρατού, ο προϋπολογισμός του 2024 αλλά και των επόμενων ετών.
Moldova-Moldavia
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Μολδαβίας εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία

Η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σαντού αποδέχθηκε την παραίτηση της πρωθυπουργού Νατάλια Γκαβριλίτα και ανέθεσε στον 48χρονο προεδρικό σύμβουλο και πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντόριν Ρετσεάν να την αντικαταστήσει.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός υπουργός εγκαλεί τους Τόρις για την επιλογή της Τράς ως πρωθυπουργού

Ο υπουργός Ίσων ευκαιριών και Κοινοτήτων, που ήταν σφοδρός επικριτής του σχεδίου φορολογικών περικοπών της βραχύβιας πρωθυπουργού, είπε πως κατανοεί την οργή του κόσμου για το χάος των τελευταίων μηνών.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Η επόμενη ημέρα της Βρετανίας - Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ρίσι Σούνακ

Εδώ και εβδομάδες σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές. Την Τετάρτη μάλιστα είναι προγραμματισμένη διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου με βασικό αίτημα την προσφυγή στις κάλπες.