ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε ιρανικές αερογραμμές για διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην ιρανική αεροπορική και την ακτοπλοϊκή βιομηχανία για τη μεταφορά φονικών προηγμένων οπλικών συστημάτων από το Ιράν ως βοήθεια προς την Υεμένη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα κυρώσεις στην ιρανική αεροπορική και την ακτοπλοϊκή βιομηχανία για τη μεταφορά φονικών προηγμένων οπλικών συστημάτων από το Ιράν ως βοήθεια προς την Υεμένη και για τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η Ουάσινγκτον στοχοθέτησε τρεις γενικούς εμπορικούς αντιπρόσωπους της ιρανικής ιδιωτικής εταιρείας Mahan Air, που εδρεύει στην Τεχεράνη, για τον ρόλο που έπαιξαν οι αερογραμμές στη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, όπως και ένα ιρανικό ακτοπλοϊκό δίκτυο που ενεπλάκη στο λαθρεμπόριο όπλων από το Ιράν στην Υεμένη, διευκρίνισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάτμεντ.

Ιράν: Θα υπερνικήσουμε τις αμερικανικές κυρώσεις

Το Ιράν θα υπερνικήσει τις αμερικανικές κυρώσεις είτε παρακάμπτοντάς τες είτε μέσω διαπραγματεύσεων, και δεν θα παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές του στις συνομιλίες με τον βασικό του αντίπαλο, την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον έχει κλιμακωθεί από πέρυσι όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία έχουν υπογράψει έξι μεγάλες δυνάμεις και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, οι οποίες έπληξαν την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της χώρας.

Η ισλαμική δημοκρατία έχει απορρίψει τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με την κυβέρνηση του Τραμπ, λέγοντας ότι οι συνομιλίες είναι δυνατές μόνο εάν η Ουάσινγκτον επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία και άρει τις κυρώσεις.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να νικήσει (τον εχθρό) παρακάμπτοντας τις κυρώσεις της Αμερικής…ή με διάφορα μέσα συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών, αλλά δεν θα παραβιάσουμε τις κόκκινες γραμμές μας», δήλωσε ο Ροχανί σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σε μια σπάνια ενέργεια συνεργασίας μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ και το Ιράν απελευθέρωσαν από έναν κρατούμενο το Σάββατο. Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανταλλαγή κρατουμένων θα οδηγήσει στην απελευθέρωση και άλλων Αμερικανών που κρατούνται στο Ιράν και ότι αυτό είναι μια ένδειξη πως η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να συζητήσει άλλα θέματα.

Το Ιράν άφησε ελεύθερο τον Σιγιουέ Γουάνγκ, Αμερικανό πολίτη που κρατείτο για τρία χρόνια κατηγορούμενος για κατασκοπεία, ενώ οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν τον Ιράνο Μασούντ Σολεϊμανί, που αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν περίπου 20 Ιρανοί που κρατούνται στις ΗΠΑ σε υποθέσεις που σχετίζονται με την παραβίαση των κυρώσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Halkbank: Απορρίφθηκε η έφεσή της για τραπεζική απάτη υπέρ του Ιράν

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισ. δολάρια και τουλάχιστον το 1 δισ. από αυτά τα χρήματα ξεπλύθηκε μέσω του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ επιθυμούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για πυρηνικά

Δυτικές δυνάμεις κάλεσαν το Ιράν να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και είπαν πως ο χρόνος εξαντλείται καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προχωράει πολύ πιο πέρα από τα όρια που θέτει η συμφωνία.