ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
Φωτο: Shutterstock

Νέες αυστηρές κυρώσεις από την ΕΕ στη Ρωσία, εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει επιπλέον άτομα και οντότητες στις «μαύρες λίστες» ώστε να διευκολυνθεί η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ.

Tο «πράσινο φως» στα νέα μέτρα που ενισχύουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, άναψε το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, επεκτείνοντας τον κατάλογο των ειδών που αποκλείονται από τη ρωσική αγορά, ενώ επιβάλλεται και εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό. Επιπλέον, τα νέα μέτρα επεκτείνουν την υφιστάμενη απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια και στις μαρίνες για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των κυρώσεων.

Το πακέτο «διατήρησης και ευθυγράμμισης» εισάγει νέα απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς, άμεσα ή έμμεσα, χρυσού, εάν προέρχεται από τη Ρωσία και έχει εξαχθεί από τη Ρωσία στην ΕΕ ή σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα μετά, με αυτή την απαγόρευση να καλύπτει και τα κοσμήματα.

Επίσης επεκτείνεται και ο κατάλογος των ειδών, που μπορεί να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας ή στην ανάπτυξη του τομέα άμυνας και ασφάλειας, ενισχύοντας έτσι τους ελέγχους των εξαγωγών για διπλής χρήσης και προηγμένη τεχνολογία.

Η ΕΕ εισάγει επίσης ορισμένες διευκρινίσεις στα υφιστάμενα μέτρα, για παράδειγμα στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, της αεροπορίας και της δικαιοσύνης. Ειδικότερα, η τεχνική βοήθεια προς τη Ρωσία για αεροπορικά αγαθά και τεχνολογία θα επιτρέπεται στον βαθμό που απαιτείται για τη διασφάλιση των εργασιών καθορισμού τεχνικών βιομηχανικών προτύπων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και η απαγόρευση συναλλαγής με ρωσικούς δημόσιους φορείς θα είναι ελαφρώς τροποποιημένη για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες για την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο, η ΕΕ αποφάσισε να επεκτείνει την εξαίρεση από την απαγόρευση συναλλαγών με ορισμένες κρατικές οντότητες όσον αφορά τις συναλλαγές για γεωργικά προϊόντα και τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες.

Υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να αποφεύγει όλα τα μέτρα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Κανένα από τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα ή νωρίτερα ενόψει των ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία δεν στοχεύει με οποιονδήποτε τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των λιπασμάτων, μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας.

Ομοίως, τα μέτρα της ΕΕ δεν εμποδίζουν τρίτες χώρες και τους υπηκόους τους που δραστηριοποιούνται εκτός ΕΕ να αγοράζουν φαρμακευτικά ή ιατρικά προϊόντα από τη Ρωσία.

Εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, το Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει επιπλέον άτομα και οντότητες στις λίστες και να ενισχύσει τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, επιβαρύνοντας τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τη συνολική οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ΕΕ καταδικάζει αποφασιστικά τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών και προτρέπει τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου, πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι Ουκρανοί, ιδίως τα παιδιά, που έχουν απομακρυνθεί βίαια στη Ρωσία πρέπει να επιτραπεί αμέσως να επιστρέψουν με ασφάλεια. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και για τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τονίζεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrysos
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο χρυσό προβλέπει το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της ΕΕ με εκείνες των εταίρων της G7, ενώ το νέο πακέτο θα κάνει ακόμα πιο αυστηρό το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα».
Xrysos, Gold
ΔΙΕΘΝΗ

Σκέψεις στην ΕΕ για επιβολή κυρώσεων και στον χρυσό της Ρωσίας

Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε μερικά περιουσιακά στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.
Xrysos, Gold
ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο G7 και ΕΕ για να αχρηστεύσουν τα ρωσικά αποθέματα χρυσού

Η Μόσχα διαθέτει «σημαντικό» απόθεμα χρυσού και το πολύτιμο μέταλλο αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών αποθεμάτων της Ρωσίας, για το λόγο αυτό θέλουν να αποκλείσουν κάθε δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσει.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο» από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μακροχρόνια στήριξη της Ουκρανίας

Ο ειδικός μηχανισμός στήριξης της ΕΕ θα διοχετεύσει 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέχρι το 2027 μέσω επιχορηγήσεων και δανείων. Στο τραπέζι να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και Ρώσων ολιγαρχών.
ΔΙΕΘΝΗ

Υψηλό το πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, η Γερμανία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο από τη ρωσική εισβολή ενώ εκτιμάται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις να είναι μεγαλύτερες μεσομακροπρόθεσμα.