ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το σχέδιο διάσωσης της ενεργειακής Uniper από το γερμανικό κράτος

Όπως εξήγησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει το 30% των μετοχών του ενεργειακού κολοσσού. Ο όμιλος θα λάβει επίσης δημόσιο δάνειο 7,7 δισ. ευρώ και θα χορηγηθούν ακόμα 9 δισ. ευρώ από την δημόσια τράπεζα KfW.

Το γερμανικό κράτος θα διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση του ενεργειακού κολοσσού Uniper, με την απόκτηση του 30% του κεφαλαίου του ομίλου, ο οποίος απειλείται με πτώχευση λόγω της μείωσης των εξαγωγών του ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε ο γερμανικός όμιλος.

Το σχέδιο διάσωσης θα οδηγήσει «σε δημόσια συμμετοχή της τάξεως του 30%», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος. Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της αύξησης του κεφαλαίου κατά 267 εκατομμύρια ευρώ περίπου με την τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

«Η Uniper είναι μία εταιρεία κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και για την τροφοδοσία των πολιτών σε ενέργεια», εξήγησε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς παρουσιάζοντας τα έκτακτα μέτρα.

Ο όμιλος θα έχει επίσης την ενίσχυση δημοσίου δανείου ύψους «μέχρι 7,7 δισ. ευρώ» σε μετατρέψιμα ομόλογα που θα μεταβληθούν μακροπρόθεσμα σε μετοχές, σύμφωνα με την Uniper. Μία επέκταση κατά 9 δισ. ευρώ της επείγουσας πιστωτικής γραμμής θα χορηγηθεί από την δημόσια τράπεζα KfW, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο όμιλος, που έχει περιέλθει σε δυσπραγία λόγω των τιμών του φυσικού αερίου, ζητούσε την βοήθεια του γερμανικού κράτους εδώ και εβδομάδες. Εκατοντάδες υπηρεσίες του δημοσίου και πάροχοι ενέργειας στην Γερμανία εξαρτώνται για την τροφοδοσία τους από τον όμιλο Uniper.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεσμεύθηκε προσωπικά για την αποτροπή της πτώχευσης της Uniper, η οποία θα απειλούσε με διάλυση της ενεργειακής αγοράς και με ελλείψεις ενέργειας σε χιλιάδες πελάτες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το γερμανικό κράτος δεσμεύθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την σύσταση «μηχανισμού που θα επιτρέπει ...αύξηση τιμών» για τους πελάτες από την 1η Οκτωβρίου 2022. Το μέτρο, το οποίο αποτέλεσε αίτημα του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού εδώ και πολλές εβδομάδες, μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των λογαριασμών του φυσικού αέριου για τους γερμανούς καταναλωτές.

Η Uniper, πρώτος εισαγωγέας φυσικού αερίου στην Γερμανία, έχει πληγεί σημαντικά από την μείωση κατά 60% από τα μέσα του Ιουνίου των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom. Η εταιρεία ήταν ο βασικός πελάτης του ρωσικού ομίλου στην Γερμανία. Στο εξής, για να ανταποκριθεί στους όρους των συμβολαίων της, θα πρέπει να προμηθεύεται φυσικό αέριο στην αγορά spot, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Αποτέλεσμα: η Uniper, που απασχολεί 12.000 εργαζόμενους στον κόσμο, χάνει «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ημερησίως», σύμφωνα με τον επικεφαλής της.

Για να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση, η εταιρεία άρχισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιεί τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο που κανονικά προορίζονταν για τον χειμώνα. Ο καγκελάριος Σολτς διευκρίνισε ότι τα μέτρα για την διάσωση του ομίλου δεν θα ισχύουν για πάντα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γερμανοί δεν μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, 14,5% πάνω από πέρσι

Την περασμένη εβδομάδα με σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αντίστοιχη εβδομάδα των προηγούμενων ετών, η κατανάλωση έφθασε τις 483 GWh, κατά 14,5% πάνω από τη μέση τιμή των 422 GWh των ετών 2018-2021.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνητική σύγκρουση στη Γερμανία για τα τέλη στο φυσικό αέριο

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υπερασπίστηκε το μέτρο του έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο τονίζοντας πως έρχεται να στηρίξει τους εισαγωγείς ενέργειας απέναντι στην έκρηξη των τιμών στις αγορές.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου

Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία σχεδιάζει την εθνικοποίηση της Uniper, λόγω ενεργειακής κρίσης

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς είναι έτοιμη να εισφέρει περισσότερα κεφάλαια και να αυξήσει τη συμμετοχή της πάνω από το όριο του 50%. Αίτηση για κρατική βοήθεια κατέθεσε και η VNG AG.
ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο Σόλτς για πλαφόν στο ρεύμα και εγγυήσεις σε ενεργειακές εταιρείες

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει εγγυήσεις δανείων 68 δισ. σε εταιρείες ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράλληλα η χώρα θα εφαρμόσει άμεσα και πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εξετάζει κι άλλες επιλογές.