ΓΔ: 1708.44 0.67% Τζίρος: 28.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:50:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η ΕΚΤ προχωράει σε αύξηση των επιτοκίων για να μειώσει τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνολικά 75 κεντρικές τράπεζες - περίπου οι τρεις στις τέσσερις από αυτές που παρακολουθεί το Ταμείο - έχουν προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τους από τον Ιούλιο του 2021 κατά μέσο όρο 3,8 φορές.

Η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) την Πέμπτη, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, ήταν η πρώτη ενός κύκλου περιοριστικής πολιτικής που θα εφαρμόσει για να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 8,6% τον Ιούνιο για την Ευρωζώνη. Πόσο υψηλά θα φθάσουν τα επιτόκια θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία που θα ακολουθήσει ο πληθωρισμός. Θα γίνουν νέες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο και μετέπειτα, αλλά οι αποφάσεις για το ύψος τους θα λαμβάνονται κάθε μήνα με βάση τα νεότερα στοιχεία, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το διεθνές περιβάλλον δείχνει ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων είναι αναπόφευκτος σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός έχει ήδη αρχίσει να εδραιώνεται, μεταβάλλοντας σταδιακά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνολικά 75 κεντρικές τράπεζες - περίπου οι τρεις στις τέσσερις από αυτές που παρακολουθεί το Ταμείο - έχουν αυξήσει τα επιτόκιά τους από τον Ιούλιο του 2021 κατά μέσο όρο 3,8 φορές. Η μέση αύξηση των επιτοκίων στις αναπτυγμένες οικονομίες ήταν 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για τις αναπτυσσόμενες ήταν σχεδόν διπλάσια (3 μονάδες). Μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Ιαπωνία είναι η μόνη από τις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες που δεν έχει προχωρήσει σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινείται ταχύτατα, με το βασικό επιτόκιό της να έχει ήδη αυξηθεί στο 1,5% έως 1,75% από 0% έως 0,25% τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε ανάρτηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζεται ότι οι χώρες πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουν τον πληθωρισμό, καθώς αν διατηρηθεί αυτός σε υψηλά επίπεδα θα βυθίσει την ανάκαμψη και θα πλήξει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. «Η λήψη μέτρων σήμερα θα πληγώσει λιγότερο από το να ληφθούν αυτά αργότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική τους αποφασιστικά, διαμήνυσε επίσης η επικεφαλής του Ταμείου, προκειμένου να αποφευχθεί ένας φαύλος κύκλος αυξήσεων μισθών και τιμών, ο οποίος θα απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων που θα έπλητταν περισσότερο την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει στις αυξήσεις των επιτοκίων χωρίς να φοβάται ότι θα προκαλέσει κρίση χρέους στις χώρες του Νότου, αντίστοιχη με αυτή πριν από δέκα χρόνια. Και αυτό γιατί έχει λάβει τα μέτρα της, ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρώτη γραμμή άμυνας είναι οι ευέλικτες επανεπενδύσεις των εσόδων από τα ομόλογα που είχε αγοράσει στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος και τα οποία λήγουν. Η δεύτερη γραμμή είναι το νέο εργαλείο, το οποίο αποκαλείται Μέσο Προστασίας Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής (TPI), το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά σε αγορές ομολόγων χωρίς να υπάρχει κάποιος ποσοτικός περιορισμός.

Για την ενεργοποίηση του εργαλείου αυτού θα πρέπει να υπάρχει μία άτακτη κίνηση των αποδόσεων και των spreads στην αγορά των ομολόγων. Επιπλέον η χώρα, της οποίας η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα, θα πρέπει να πληροί κάποιους όρους - να τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης καθώς και το χρέος της να είναι βιώσιμο. Όπως τόνισε η Λαγκάρντ, επιλέξιμες μπορεί να είναι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, ενώ τις αποφάσεις θα τις παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

επιτοκια, rates, ecb, εκτ, τραπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές μειώσεις επιτοκίων του ευρώ περιμένουν οι τράπεζες για 2025 - 2027

Μικρές μειώσεις του euribor 3 μηνών προβλέπουν οι τράπεζες. Σε χαμηλότερα πλέον επίπεδα από το «πάγωμα» στο 2,85% που είχαν πραγματοποιήσει οι τράπεζες για την προστασία των δανειοληπτών.
τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στόχος για νέα δάνεια πάνω από 10 δισ. ευρώ το 2025

Για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους τα επόμενα χρόνια, οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αφού η κερδοφορία τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τα επιτοκιακά δάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταματάει η στροφή αποταμιευτών στις προθεσμιακές καταθέσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν στο α' επτάμηνο του 2024 (Ιανουάριος - Ιούλιος) κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ στα 37,2 δις. ευρώ, ενώ το 2023 είχαν αυξηθεί κατά 12 δις. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατούν γκάζι στην κερδοφορία οι τράπεζες, ενώ οι ευρωπαϊκές φρενάρουν

Έως και 1,5% υψηλότερα οι νέες προβλέψεις των τραπεζικών διοικήσεων για την απόδοση κεφαλαίου του 2024. Η Societe Generale ανακοίνωσε χειρότερες προβλέψεις και η μετοχή της έχασε 14% σε δύο ημέρες.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πιάνουν οροφή τα spread των τραπεζών μετά τις μεγάλες αυξήσεις

Σταθεροποιούνται τα περιθώρια επιτοκίων που έφεραν μεγάλα κέρδη στις τράπεζες της ευρωζώνης. Οι ελληνικές βρίσκονται στη δεύτερη θέση μετά τη Λιθουανία. Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ.