ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fed, HPA, USA
Φωτο: Shutterstock

Δεύτερο τρίμηνο πτώσης του AΕΠ στις ΗΠΑ, αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9% το δεύτερο τρίμηνο μετά από μείωση 1,6% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Πιέζονται οι καταναλωτικές δαπάνες.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ύφεσης, καθώς ο πληθωρισμός κάνει ρεκόρ δεκαετιών και υπονόμευσε τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed πίεσαν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τη ζήτηση κατοικιών.

Το ΑΕΠ μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9% μετά από μείωση 1,6% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, όπως έδειξε η προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου την Πέμπτη. Η προσωπική κατανάλωση, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, αυξήθηκε με ρυθμό 1%, επιβράδυνση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για αύξηση 0,4% του ΑΕΠ και αύξηση 1,2% των καταναλωτικών δαπανών.

Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση μετά την έκθεση που μείωσε τις πιθανότητες περαιτέρω επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών παρέμειναν χαμηλότερα και το δολάριο διέγραψε κέρδη.

Οι λεπτομέρειες της έκθεσης έδειξαν μειώσεις στις επιχειρηματικές και κυβερνητικές δαπάνες και στις επενδύσεις σε κατοικίες. Τα αποθέματα επιβάρυναν επίσης το ΑΕΠ.

Ένας βασικός δείκτης της υποκείμενης ζήτησης που αφαιρεί τις συνιστώσες του εμπορίου και των αποθεμάτων -οι διορθωμένες ως προς τον πληθωρισμό τελικές πωλήσεις προς τους εγχώριους αγοραστές- μειώθηκε με ρυθμό 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με αύξηση 2% την προηγούμενη περίοδο.

Η έκθεση καταδεικνύει πώς ο πληθωρισμός έχει υποβαθμίσει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει αποδυναμώσει τους ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς, όπως η στέγαση. Αυτή η αδυναμία είναι πιθανό να ρίξει λάδι στη φωτιά σε μια ήδη έντονη συζήτηση σχετικά με το αν ή πότε οι ΗΠΑ εισέρχονται σε ύφεση.

Ενώ ο κοινός κανόνας για την ύφεση είναι δύο διαδοχικές τριμηνιαίες μειώσεις του ΑΕΠ, ο επίσημος προσδιορισμός του τέλους και της έναρξης των επιχειρηματικών κύκλων γίνεται από μια ομάδα ακαδημαϊκών στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών. 

Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου όπως η Walmart Inc. και η Target Corp. έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για τα κέρδη τους, και μια σειρά από εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Shopify Inc., ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες σχέδια για περικοπές εργαζομένων. Άλλες, όπως η Apple Inc. και η Microsoft Corp. επιβραδύνουν τις προσλήψεις. 

Η ευρύτερη αδυναμία σε μια αγορά εργασίας που έχει δείξει μόνο περιορισμένα σημάδια ψύξης θα αφαιρούσε μια βασική πηγή στήριξης της οικονομίας και θα βοηθούσε στη διαμόρφωση της πορείας της νομισματικής πολιτικής αργότερα φέτος.

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μετά από άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. «Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια περίοδο ανάπτυξης κάτω από το δυναμικό, προκειμένου να δημιουργηθεί κάποια χαλάρωση ώστε η πλευρά της προσφοράς να μπορέσει να καλύψει το κενό. Πιστεύουμε επίσης ότι θα υπάρξει, κατά πάσα πιθανότητα, κάποια άμβλυνση των συνθηκών στην αγορά εργασίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του προέδρου της Fed, δεδομένου ότι επί μήνες η τράπεζα επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.
ΔΙΕΘΝΗ

Κεντρικές Τράπεζες: Ταχύτερες και μεγαλύτερες οι αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς

Ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων με στόχο να μειώσουν τη ζήτηση στην οικονομία και να ανακόψουν έτσι τις αυξήσεις των τιμών.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση του πληθωρισμού

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και αποφασιστικότητα» για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί στον Νόμο περί Μείωσης του πληθωρισμού.
Wall Street, Metoxes, Stocks
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρά την υποχώρηση των τιμών ενέργειας

Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των τιμών τροφίμων αλλά και στο κόστος στέγασης, που υπερκάλυψαν τη μεγάλη μείωση στην τιμή της βενζίνης. Εκφράζονται φόβοι για νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίου από τη Fed.