ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το β' τρίμηνο, η ανεργία έφτασε στο 5,4%

Ανεργία, πληθωρισμός και χαμηλό ΑΕΠ κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης που βιώνει τις χειρότερες επιπτώσεις από τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το ακαθάριστον εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο, ύστερα από αύξηση κατά 0,8% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ που βαρύνει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Το δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, με την πανδημία της Covid-19, τη διατάραξη στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την αύξηση των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνεται εμφανώς στις οικονομικές εξελίξεις», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Destatis σε ανακοίνωση.

Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 48.000 άτομα, καθώς οι πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 5,4%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της υπηρεσίας Απασχόλησης. Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει αύξηση κατά 17.000.

Οι προοπτικές της Γερμανίας είναι πιο σκοτεινές από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Εκτός από το κοκτέιλ του πληθωρισμού και τις ατέλειες στην αλυσίδα εφοδιασμού, η υπέρμετρη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο την έχει θέσει σε πραγματικό κίνδυνο ενεργειακών δελτίων αυτό το χειμώνα, καθώς το Κρεμλίνο περιορίζει τις παραδόσεις. Η κατάσταση τους επόμενους μήνες θα επιδεινωθεί πιθανότατα καθώς οι βιομηχανικές επιχειρήσεις θα περικόπτουν την παραγωγή ή θα αναστέλλουν εν μέρει τις δραστηριότητές τους. Η ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Ανάπτυξη στο 2,5% του ΑΕΠ της Γερμανίας προβλέπει για το 2022 το Ifo

Κατά το τρέχον έτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 6,8%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1974, ενώ οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά εκτιμάται ότι και το 2023 θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο, στο 3,3%.
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Προειδοποίηση για έλλειψη λιγνίτη τους επόμενους μήνες

Η Γερμανία καταναλώνει τώρα πολύ περισσότερο λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ό,τι πριν από λίγους μήνες, καθώς προσπαθεί να εξοικονομήσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Την προστασία υποθαλάσσιων αγωγών από το ΝΑΤΟ ζητούν Νορβηγία - Γερμανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς και ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γ. Στέρε ζήτησαν να δημιουργηθεί ειδικό γραφείο συντονισμού που θα προστατεύει τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου και τα καλώδια του διαδικτύου.