ΓΔ: 2209.18 0.39% Τζίρος: 78.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:07:43
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
Εικόνα που δείχνει ευρώ πάνω σε γερμανική σημαία, παραπέμποντας στην οικονομία της Γερμανίας.

Γερμανία: Το ΑΕΠ αυξήθηκε απρόσμενα κατά 0,3% στο πρώτο τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία παρουσίασε καλύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2024 με αύξηση 0,3% του ΑΕΠ. Η ανεργία μειώθηκε τον Απρίλιο, ωστόσο παραμένει υψηλή, ενώ οι εξαγωγές και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν.

Ελαφρώς καλύτερη του αναμενόμενου αποδείχθηκε η επίδοση της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζει την αγορά εργασίας. Για τον Απρίλιο καταγράφεται μείωση της ανεργίας, αν και το ποσοστό παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,3% το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο 0,2%. Παράλληλα, τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες καταναλωτικές δαπάνες παρουσίασαν αύξηση, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν άνοδο και στις εξαγωγές.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος Αλεξάντερ Κρούγκερ στην Handelsblatt, «ενθαρρυντική και αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι πολλοί οικονομικοί δείκτες ήταν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο απογοητευτικοί». Ωστόσο, προειδοποιεί για «πιο εμφανή» επίδραση της αύξησης των τιμών ενέργειας το επόμενο διάστημα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του έτους, στο 0,5%, μειώνοντάς την κατά 50%.

Αισιοδοξία αλλά και ανησυχίες από τη βιομηχανία

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Φρίντριχ Μερτς, εκτιμά ότι η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την ύφεση φέτος, κυρίως χάρη στο ειδικό ταμείο για υποδομές και αμυντικές δαπάνες. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της BDI, Πέτερ Λάιμπινγκερ, «τα κρατικά χρήματα όμως δεν αρκούν από μόνα τους και δεν αντικαθιστούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, ο Λάιμπινγκερ υπογράμμισε ότι «η καλύτερη θεραπεία κατά των εξωτερικών σοκ είναι μια ανταγωνιστική επιχειρηματική έδρα» και πρόσθεσε πως οι παγκόσμιες κρίσεις «δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για την έλλειψη μεταρρυθμίσεων - το αντίθετο μάλιστα».

Μικρή μείωση της ανεργίας

Παρά τις προκλήσεις, η αγορά εργασίας δείχνει ανθεκτικότητα. Τον Απρίλιο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 13.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από το όριο των τριών εκατομμυρίων, με 3,008 εκατομμύρια άτομα εκτός εργασίας. Σε ετήσια βάση, οι άνεργοι ήταν 77.000 περισσότεροι από τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τον φετινό Απρίλιο περίπου 1,07 εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν επίδομα ανεργίας, αριθμός αυξημένος κατά 93.000 συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας πτώση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πάνω από 3 εκατ. άνεργοι, χωρίς ανάκαμψη η αγορά εργασίας

Στη Γερμανία οι άνεργοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, παρά τη μικρή ανάπτυξη. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε λίγο στο 6,5%, όμως η αγορά εργασίας δεν δείχνει ανάκαμψη, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας παραμένουν σχεδόν σταθερές.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ανεργία στη Γερμανία ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια

Στη Γερμανία, οι άνεργοι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια παρά τη συνήθη ανοιξιάτικη ανάκαμψη. Ο Μάρτιος κατέγραψε 3,021 εκατ. ανέργους και 6,4% ανεργία, ενώ αυξήθηκαν οι λήπτες επιδόματος σε 1,1 εκατ., πολλοί εκ των οποίων εργάζονται.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πάνω από τους μισούς δικαιούχους επιδόματος δεν ψάχνουν δουλειά

Πάνω από τους μισούς δικαιούχους βασικής στήριξης στη Γερμανία δεν ψάχνουν δουλειά λόγω υγείας ή έλλειψης κατάλληλων θέσεων, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann. Ζητείται επανεξέταση του συστήματος στήριξης.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες γερμανικές επενδύσεις

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στη Deutsche Welle για τη σταθερή βελτίωση της οικονομίας, την επιτυχία της ψηφιακής μεταρρύθμισης, τις επενδύσεις, τις ευρωπαϊκές προκλήσεις και τη στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη.