ΓΔ: 2295.86 -0.36% Τζίρος: 186.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:15:44
Οικονομία Γερμανίας πτώση
Η εικόνα απεικονίζει τη νομισματική κρίση και πτώση της οικονομίας στη Γερμανία.

Γερμανία: Πάνω από 3 εκατ. άνεργοι, χωρίς ανάκαμψη η αγορά εργασίας

Στη Γερμανία οι άνεργοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, παρά τη μικρή ανάπτυξη. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε λίγο στο 6,5%, όμως η αγορά εργασίας δεν δείχνει ανάκαμψη, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας παραμένουν σχεδόν σταθερές.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνεργοι καταγράφονται στη Γερμανία τον τρέχοντα μήνα, με την αγορά εργασίας να παραμένει στάσιμη παρά τη μικρή ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 15.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 3,07 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,5% από 6,6% τον Ιανουάριο, ωστόσο παραμένει κατά 0,1 μονάδα υψηλότερο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2025.

«Ακόμη και στο τέλος των χειμερινών διακοπών, η αγορά εργασίας δεν ανακάμπτει. Η ανεργία μεταβάλλεται ελάχιστα και παραμένει πάνω από τα τρία εκατομμύρια», δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης και πρώην υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες. Όπως ανέφερε, η ζήτηση εργαζομένων από τις επιχειρήσεις παραμένει σταθερή, με τις κενές θέσεις να μειώνονται μόλις κατά 1.000 σε σχέση με το 2025, όταν ανέρχονταν σε 638.000.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η μερική απασχόληση έχει περιορισμένο ρόλο στη σημερινή αγορά εργασίας. Παράλληλα, οι διαθέσιμες θέσεις μαθητείας έχουν μειωθεί κατά 52.000 συγκριτικά με πέρυσι, ενώ οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4.000, φτάνοντας τις 298.000 την ίδια περίοδο.

Η πίεση στην αγορά εργασίας αντανακλάται και στα κοινωνικά επιδόματα. Σύμφωνα με την κυρία Νάλες, 1,111 εκατομμύριο άτομα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, αριθμός αυξημένος κατά 76.000 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τηλεργασία σε γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σχεδόν 1 εκατ. νέοι εκτός δουλειάς, εκπαίδευσης ή κατάρτισης

Σχεδόν 1 εκατομμύριο Βρετανοί 16-24 ετών ήταν εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στο τέλος του 2025, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με 957.000 νέους να ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Μείωση 5,9% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιανουάριο 2026

Στους 923.853 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ τον Ιανουάριο 2026, μειωμένοι κατά 5,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και αυξημένοι κατά 0,9% από τον Δεκέμβριο. Το 45,2% είναι άνεργοι άνω του έτους, οι γυναίκες αποτελούν το 64,3%.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πάνω από τους μισούς δικαιούχους επιδόματος δεν ψάχνουν δουλειά

Πάνω από τους μισούς δικαιούχους βασικής στήριξης στη Γερμανία δεν ψάχνουν δουλειά λόγω υγείας ή έλλειψης κατάλληλων θέσεων, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann. Ζητείται επανεξέταση του συστήματος στήριξης.
Τηλεργασία σε εξωτερικό χώρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 8,2% η ανεργία το γ’ τρίμηνο 2025, μείωση ανέργων και αύξηση απασχόλησης

Η ανεργία υποχώρησε στο 8,2% το γ’ τρίμηνο 2025, με 393.162 ανέργους και αύξηση της απασχόλησης. Υψηλά ποσοστά σε νέους και Δυτική Μακεδονία, ενώ ενισχύονται οι κλάδοι εμπορίου, μεταφορών, κατασκευών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.