ΓΔ: 2676.53 0.36% Τζίρος: 158.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:24:36
Φώτο: Shutterstock

Διεθνής Αμνηστία: Λυπάται για την αναστάτωση που προκάλεσε η έκθεση για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε την ΜΚΟ ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη από τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ η επικεφαλής του τμήματος της Αμνηστίας για την Ουκρανία, παραιτήθηκε.

Συγγνώμη ζήτησε η Διεθνής Αμνηστία για την «αναστάτωση και την οργή» που προκάλεσε μια έκθεση που κατηγορούσε την Ουκρανία ότι θέτει σε κίνδυνο αμάχους, η οποία εξόργισε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και προκάλεσε την παραίτηση της επικεφαλής του τμήματος της ΜΚΟ στο Κίεβο. Η οργάνωση δημοσίευσε την έκθεση την Πέμπτη υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές αυξάνει τους κινδύνους για τους αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας. «Η Διεθνής Αμνηστία λυπάται βαθύτατα για την αναστάτωση και την οργή που προκάλεσε το δελτίο τύπου μας σχετικά με τις πολεμικές τακτικές του ουκρανικού στρατού», ανέφερε σε ένα email στο Reuters.

«Η προτεραιότητα της Διεθνούς Αμνηστίας σε αυτήν και σε οποιαδήποτε σύγκρουση είναι η διασφάλιση της προστασίας των αμάχων. Πράγματι, αυτός ήταν ο μοναδικός μας στόχος όταν δημοσιεύσαμε αυτή την έρευνα. Αν και εμμένουμε πλήρως στα ευρήματά μας, λυπούμαστε για τον πόνο που προκλήθηκε». Ο Ζελένσκι κατηγόρησε την ΜΚΟ ότι προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη από τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ η επικεφαλής του τμήματος της Αμνηστίας για την Ουκρανία, η Οκσάνα Πόκαλτσουκ παραιτήθηκε λέγοντας ότι η έκθεση ήταν ένα δώρο προπαγάνδας για τη Μόσχα. Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιοχές της γραμμής του μετώπου του πολέμου. Η Ρωσία, η οποία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους, δεν έχει σχολιάσει την έκθεση της Αμνηστίας.

Στο email της την Κυριακή, η Αμνηστία ανέφερε ότι εντόπισε ουκρανικές δυνάμεις δίπλα σε κατοικίες πολιτών σε 19 πόλεις και χωριά που επισκέφτηκε, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο εισερχόμενων ρωσικών πυρών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τις ουκρανικές δυνάμεις υπεύθυνες για παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, ούτε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν λαμβάνει επαρκείς προφυλάξεις αλλού στη χώρα», ανέφερε. «Πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: Τίποτα που τεκμηριώσαμε ότι κάνουν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο τις ρωσικές παραβιάσεις», καταλήγει η ΜΚΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε η επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία

Η δημοσίευση έκθεσης την προηγούμενη μέρα είχε προκαλέσει την οργή του Κιέβου. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη ΜΚΟ ότι «προσπαθεί να χορηγήσει αμνηστία στο ρωσικό τρομοκρατικό κράτος».
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πλήγμα σε ρωσικό βομβαρδιστικό με δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ουκρανική επίθεση έπληξε ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-95MS στη βάση Έγκελς, καθώς και διυλιστήριο στη Γιαροσλάβλ, ως απάντηση στις επιθέσεις της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις χώρες ΕΕ ζητούν χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Σουηδία ζητούν με επιστολή να αξιοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ για μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία, παρά τις αντιδράσεις, κυρίως από το Βέλγιο.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Μόσχα ανακοινώνει επιθέσεις σε δεξαμενόπλοιο και μονάδες στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε πλήγματα σε δεξαμενόπλοιο στο Ιζμαήλ, στρατιωτικούς στόχους στην Οδησσό και εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης drone κοντά στο Κίεβο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις αναφορές.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενες συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον Ζελένσκι

Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ δήλωσε πως τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να ξεκινήσουν συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας με πιθανή συμμετοχή Αμερικανών. Η Ουκρανία θέλει να αναβιώσει τις συνομιλίες που είχαν παγώσει λόγω διαφωνιών και άλλων κρίσεων.