ΓΔ: 902.09 0.10% Τζίρος: 46.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τραμπ: Έκλεισε η πρώτη φάση της συμφωνίας με Κίνα για το εμπόριο

Δεν θα προχωρήσουν οι δασμοί στις 15 Δεκεμβρίου στα κινέζικα αγαθά, τόνισε ο Τραμπ που ξεκινάει τις διαπραγματεύσεις για τη «δεύτερη φάση» της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έκλεισαν την «πρώτη φάση» της εμπορική τους συμφωνία σύμφωνα με ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας έτσι τα πρώτα επίσημα βήματα προς την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που επιβάρυνε την παγκόσμια οικονομία για ενάμισι χρόνο.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε επιβολή δασμών 160 δισ. δολαρίων σε Κινέζικα αγαθά που είχε ανακοινωθεί ότι θα είχε ισχύ από αυτή την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν δασμοί 25% για άλλα κινεζικά προϊόντα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι η Κίνα είχε συμφωνήσει σε «διαρθρωτικές αλλαγές» στην οικονομία της χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για μια δεύτερη πιο ολοκληρωμένη φάση της συμφωνίας με την Κίνα. 

Νωρίτερα πηγές ανέφεραν ότι σε αντάλλαγμα της μη επιβολής των δασμών, το Πεκίνο θα αγοράσει επιπλέον αγροτικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων το 2020, διπλάσιας από ό,τι το 2017, πριν αρχίσει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα με δύο πηγές στις ΗΠΑ.

Το CNBC ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Liao Min δήλωσε ότι «τα δεδομένα και οι λεπτομερείς όροι της συμφωνίας θα ανακοινωθούν αργότερα».

Το κείμενο της συμφωνίας «πρώτης φάσης» περιλαμβάνει εννέα κεφάλαια, μεταξύ των οποίων τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη διατροφή και τη γεωργία, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη συναλλαγματική ισοτιμία και τη διαφάνεια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα θα εξαιρέσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα από τον πρώτο γύρο πρόσθετων δασμών

Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο αμερικανικών προϊόντων που εξαιρούνται από τον πρώτο γύρο κινεζικών δασμολογικών αντίμετρων, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Τελωνειακών Δασμών του Κρατικού Συμβουλίου.