ΓΔ: 2657.71 1.59% Τζίρος: 79.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:41
Άγαλμα Ανεξαρτησίας Ουκρανίας

Διετές «πάγωμα» στην αποπληρωμή χρέους από τους πιστωτές της Ουκρανίας

Μια ομάδα δυτικών πιστωτών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν στις 20 Ιουλίου τη συγκατάθεσή τους σε μια μετάθεση της πληρωμής τόκων του ουκρανικού χρέους.

Η Ουκρανία εξασφάλισε από τους πιστωτές της μορατόριουμ δύο ετών στο εξωτερικό χρέος της, που αποτιμάται στα 20 δισεκ. δολάρια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στη χώρα.

«Οι επενδυτές στο εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας αποδέχθηκαν την καθυστέρηση των πληρωμών έως το 2024. Αυτό επιτρέπει στην Ουκρανία να διατηρήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύει την οικονομική βιωσιμότητα», σημείωσε ο Σμίχαλ στο Twitter.

«Είμαστε ευγνώμονες στους επενδυτές που αποδέχθηκαν την πρότασή μας. Χάρη στην αλληλεγγύη στην Ουκρανία που επέδειξε η κοινότητα των ιδιωτών επενδυτών και του επίσημου δημόσιου τομέα, θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του ουκρανικού πληθυσμού», υπερθεμάτισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρτσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Μια ομάδα δυτικών πιστωτών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν στις 20 Ιουλίου τη συγκατάθεσή τους σε μια μετάθεση της πληρωμής τόκων του ουκρανικού χρέους έπειτα από αίτημα του Κιέβου, καλώντας και τους υπόλοιπους κατόχους ουκρανικού χρέους να κάνουν το ίδιο.

Η ουκρανική οικονομία κατακρημνίζεται αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου και το ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 45% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ιούνιο.

Το μέτρο της μετάθεσης της προθεσμίας πληρωμής της Ουκρανίας μπορεί να της επιτρέψει να εξοικονομήσει τουλάχιστον τρία δισεκ. δολάρια σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Δύσκολη η ηλεκτροδότηση στο Κίεβο, προειδοποιεί ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως η ηλεκτροδότηση στην πρωτεύουσα είναι «εξαιρετικά δύσκολη» λόγω νέων ρωσικών χτυπημάτων, που προκαλούν διακοπές ρεύματος και φόβους για επανάληψη του 2025, όταν εκατομμύρια έμειναν χωρίς ρεύμα.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Πάνω από 50 εγκλωβισμένοι σε ερείπια μετά από ρωσική επίθεση

Τουλάχιστον 33 νεκροί και πάνω από 50 αγνοούμενοι στην περιφέρεια Ζαπορίζια μετά από ρωσική επίθεση που έπληξε διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια από τις μεγαλύτερες σφαγές του πολέμου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ακλόνητη στήριξη Βερολίνου σε Ουκρανία, κάλεσμα σε εταίρους

Ο καγκελάριος Μερτς διαβεβαίωσε την αμέριστη στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, κάλεσε όλα τα μέλη της ΕΕ και το ΝΑΤΟ να συνδράμουν και ζήτησε σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ασκώντας κριτική στη στάση της Ρωσίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρίντριχ Μερτς: Η Μόσχα δεν θέλει σοβαρές διαπραγματεύσεις

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενόψει της συνάντησης του Αμπού Ντάμπι με αμερικανική διαμεσολάβηση, υποδεχόμενος τον Ζελένσκι στο Βερολίνο.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Συνάντηση με εκπροσώπους Ουκρανίας και Ρωσίας στον Λευκό Οίκο

Η Μελάνια Τραμπ θα φιλοξενήσει συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σε μια σημαντική στιγμή για την αμερικανική ιστορία, μετά τον ρόλο της στην επιτευξη εκεχειρίας στην πόλη Ολέσκι.
Σημαίες ΗΠΑ Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΕΕ, ΗΠΑ και Ουκρανίας αύριο στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται αύριο συνάντηση για την Ουκρανία, με συμμετοχή ΕΕ, ΗΠΑ, Ουκρανίας και εκπροσώπων ΝΑΤΟ, Παγκόσμιας Τράπεζας, με θέμα την ανοικοδόμηση και ευημερία της χώρας, σύμφωνα με την Κομισιόν.