ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Britain, Vretania, UK, Petrelaio, Oil
Φωτο: Shutterstock

Κινδυνεύει να «στερέψει» από πετρέλαιο κίνησης η ευρωπαϊκή αγορά

Πρόσθετο πρόβλημα, πέραν των μειωμένων εισαγωγών από τη Ρωσία, προκαλεί και η ουσιαστική διακοπή μεταφορών στον Ρήνο, καθώς η στάθμη του ποταμού του βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αντιμέτωπη με έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα αναμένεται ότι θα βρεθεί η βορειοδυτική Ευρώπη, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, με  ιστορικά χαμηλές ποσότητες ντίζελ, ένα καύσιμο που τροφοδοτεί μεγάλα τμήματα της οικονομίας.

Τα αποθέματα της περιοχής σε ντίζελ κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης και άλλα καύσιμα τύπου ντίζελ αναμένεται να συρρικνωθούν τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των δεδομένων που χρονολογούνται από τις αρχές του 2011, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μικρότερο από το συνηθισμένο μαξιλάρι εφοδιασμού, καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για μια δυνητικά σοβαρή ενεργειακή κρίση το χειμώνα.

«Αναμένουμε ότι τα αποθέματα θα μειωθούν με εποχικό ρυθμό, αλλά ξεκινάμε από αυτή την πολύ χαμηλή βάση», δήλωσε ο James Burleigh, αναλυτής της εταιρείας για τις ευρωπαϊκές αγορές πετρελαίου, σχετικά με το γιατί τα αποθέματα του Νοεμβρίου αναμένεται να είναι τόσο χαμηλά. «Από την πλευρά της ζήτησης, έχουμε τη συνήθη εποχική αύξηση», προσέθεσε.

Το ντίζελ είναι ζωτικής σημασίας για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά στην Ευρώπη, ενώ τέτοια καύσιμα καταναλώνονται επίσης από τα πλοία και χρησιμοποιούνται από τους τομείς των κατασκευών και της μεταποίησης. Τα αποθέματα σε ανεξάρτητες αποθήκες στον κόμβο εμπορίας πετρελαίου Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αντβέρμπ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή του έτους τουλάχιστον από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Insights Global

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη έχει δομική έλλειψη καυσίμων τύπου ντίζελ, λαμβάνοντας τακτικά φορτία από το εξωτερικό. Αυτή η φυσική έλλειψη θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα στις αρχές του επόμενου έτους, όταν θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για τις θαλάσσιες εισαγωγές από τη Ρωσία - που επί του παρόντος είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής της ηπείρου. 

Πρόκειται για ένα μόνο μέρος μιας ευρύτερης ενεργειακής κρίσης που έχει κατακλύσει την ήπειρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στέλνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη και αναζωπυρώνοντας τον πληθωρισμό.

Ακόμα και τώρα, μια εποχή του έτους που τα αποθέματα της Ευρώπης συνήθως αυξάνονται, υπάρχουν ενδείξεις περιορισμού της προσφοράς. Η γερμανική εταιρεία διύλισης πετρελαίου OMV ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ντίζελ. Η Αυστρία, η Ελβετία και η Ουγγαρία δήλωσαν επίσης ότι θα απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα αποθέματα τους τελευταίους μήνες.

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων στον Ρήνο - ένα σημαντικό ποτάμι για την αποστολή καυσίμων - δεν βοηθάει. Όταν τα νερά είναι ρηχά, οι φορτηγίδες περιορίζονται στο πόσο μπορούν να φορτώσουν. Μέρος του προβλήματος στη δημιουργία αποθεμάτων είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά κίνητρα.

Επί του παρόντος, τα καύσιμα για παράδοση κατά τους χειμερινούς μήνες τιμολογούνται με έκπτωση σε σχέση με το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το ντίζελ του Αυγούστου. Αυτή η δομή, γνωστή ως «backwardation», σηματοδοτεί ότι η αγορά θα συνεχίσει να είναι σφιχτή και αποθαρρύνει τους εμπόρους από το να τοποθετούν καύσιμα σε δεξαμενές αποθήκευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θα μείνει από αέριο η Ευρώπη: Γέμισαν κατά 70% οι αποθήκες

Εκπληρώνονται οι στόχοι της Ε.Ε. για την αποθήκευση, αλλά με πρόσθετο κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων. Η Gazprom προτιμά να καίει το αέριο παρά να το στέλνει στην Ευρώπη και αρνείται να παραλάβει την τουρμπίνα του Nord Stream.
Michel, europaiki enosi, ee
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία

Εξαιρέθηκε προσωρινά από τους περιορισμούς το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγού. Τον Ιούνιο οι οριστικές αποφάσεις. Θα διαγραφεί από το SWIFT η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, κυρώσεις στη σύντροφο του Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αναβολή παίρνει ο συμβιβασμός για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Επί της αρχής αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε εμπάργκο με εξαίρεση το πετρέλαιο που διακινείται μέσω αγωγών, αλλά θα αναθέσουν στους διπλωμάτες να εξειδικεύσουν τις λεπτομέρειες.
borrell
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία Μπορέλ για ευρωπαϊκή συμφωνία στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε ότι δεν πιστεύει πως μπορούν να αποτύχουν τα σχέδια της ΕΕ για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου εξαιτίας των αντιστάσεων που προβάλλουν μέχρι τώρα Ουγγαρία και ανατολικές χώρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από θαλάσσης προτείνουν οι Ευρωπαίοι

Με στόχο να καμφθεί η αντίσταση Ορμπάν και να προχωρήσει το έκτο πακέτο κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να επιβάλλουν «μισό» εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να εξαιρεθούν προς το παρόν οι μεταφορές μέσω αγωγών.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο «μπλόκο» από Ορμπάν για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν θέλει να συζητηθεί το ζήτημα του νέου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία και επανέλαβε την θέση του για να υπάρξει προσπάθεια εξεύρεσης λύσης πριν υπάρξουν νέα μέτρα.