ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sri Lanka, Flag, Simaia
Φωτο: Shutterstock

Η Σρι Λάνκα επιτρέπει ελλιμενισμό κινέζικου πλοίου παρά τις ανησυχίες της Ινδίας

Η ινδική κυβέρνηση εξέφρασε έντονη ανησυχία, καθώς θεωρεί πως το πλοίο είναι κατασκοπευτικό και σκοπό έχει να συγκεντρώσει δεδομένα για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας, σε μικρή απόσταση από τη Σρι Λάνκα.

Να επιτρέψει τον ελλιμενισμό ερευνητικού σκάφους της Κίνας αποφάσισε η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ινδία για την ασφάλεια της. Το σκάφος Yuan Wang 5, το οποίο επρόκειτο να φθάσει στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, την 11η Αυγούστου, αναμένεται πλέον στη νήσο μεθαύριο Τρίτη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Η έγκριση είχε δοθεί αρχικά τη 12η Ιουλίου, προτού ανακληθεί έπειτα από ινδικές διαμαρτυρίες, και δοθεί ξανά σε πνεύμα «συνεννόησης», καθώς η χώρα σε κρίση χρειάζεται απελπιστικά κάθε οικονομική βοήθεια που μπορεί να εξασφαλίσει. Το 2017, το Κολόμπο, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει το χρέος 1,4 δισεκ. δολαρίων στο Πεκίνο για την κατασκευή του λιμανιού Χαμπαντότα, αναγκάστηκε να παραχωρήσει την εκμετάλλευσή του σε κινεζική εταιρεία για 99 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το πλοίο απλά θα ανεφοδιαστεί και δεν θα κάνει επιστημονικές έρευνες στα χωρικά ύδατα της Σρι Λάνκα. Η ινδική κυβέρνηση εξέφρασε έντονη ανησυχία, καθώς θεωρεί πως το πλοίο είναι κατασκοπευτικό και σκοπό έχει να συγκεντρώσει δεδομένα για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ινδίας, σε μικρή απόσταση από τη Σρι Λάνκα. Διεθνείς πλατφόρμες παρακολούθησης και ανάλυσης ναυτιλιακών δεδομένων περιγράφουν το Yuan Wang 5 ως πλοίο επιστημονικής έρευνας και παρακολούθησης. Ινδικά ΜΜΕ όμως το παρουσιάζουν ως πλοίο «διπλής χρήσης», που χρησιμεύει επίσης για κατασκοπεία, ειδικά για να εντοπίζονται εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επίσης χαρακτηρίζει αυτό το πλοίο επιστημονικής έρευνας πόρο του κινεζικού στρατού. Το Νέο Δελχί ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ινδικό Ωκεανό και στη Σρι Λάνκα, που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής του. Το ινδικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε εναντίον οποιουδήποτε επεισοδίου που θα μπορούσε να πλήξει «την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα της Ινδίας», διαμηνύοντας ότι το Νέο Δελχί θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τα προασπίσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Σι σε επίδειξη ενότητας με κοινό αντίπαλο τη Δύση

Έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο ειρήνευσης της Κίνας για την Ουκρανία εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος, αν και το σχέδιο έχει απορριφθεί εξαρχής από τους Ουκρανούς και τη Δύση. Τι είπε ο Σι στον Πούτιν για τις εκλογές στη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Αναπτύσσεται η κινεζική βιομηχανία παραγωγής ταινιών επιστημονικής φαντασίας

Οι παραγωγές παρουσιάζουν κινεζικά θέματα αναδεικνύοντας τη μοναδική προσέγγιση της φαντασίας και κουλτούρας των Κινέζων, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας επιστημονικής φαντασίας.