ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Γερμανία: Αυξημένη κατά 2,419 σεντς η κιλοβατώρα από 1η Οκτωβρίου

Η χώρα δοκιμάζεται πολύ σκληρά από την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη σχεδιάζει μέτρα για να εξοικονομήσει ενεργειακά αποθέματα.

Αυξημένη κατά 2,419 σεντς θα είναι η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου για οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες, λόγω της λεγόμενης «εισφοράς φυσικού αερίου», ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας BILD, η εισφορά θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση περίπου 480 ευρώ ετησίως (χωρίς ΦΠΑ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων, ενώ η Handelsblatt σημειώνει ότι οι αυξήσεις δεν θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους καταναλωτές, «αλλά είναι σαφές ότι οι τιμές θα αυξηθούν τρομερά ως αποτέλεσμα της εισφοράς», η οποία έχει ως στόχο την κάλυψη του 90% του επιπλέον κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα, οι εταιρίες δεν είχαν το δικαίωμα μετακύλισης αυτού του κόστους στους πελάτες τους. 

Η Γερμανία δοκιμάζεται πολύ σκληρά από την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη η κρίση την πλήττει σοβαρά και η κυβέρνηση της σχεδιάζει μέτρα για να εξοικονομήσει αποθέματα, χωρίς η Ρωσία να έχει διακόψει ολοκληρωτικά την παροχή φυσικού αερίου προς αυτήν. Εάν αυτό συμβεί καθώς τώρα οι ροές απλά είναι μειωμένες, εκτιμάται ότι η Γερμανία θα αναγκαστεί ακόμα και σε περικοπή φορτίων ρεύματος για να εξασφαλίσει ενέργεια ενώ η οικονομία της θα δεχθεί καταστροφικό πλήγμα ενόψει του χειμώνα. Η ανάγκη της χώρας για εξασφάλιση επάρκειας την έχει οδηγήσει σε έντονες διαφωνίες με άλλα κράτη της Ευρώπης σχετικά με το μείγμα μέτρων που θα έπρεπε να αποφασιστεί προς αυτό το στόχο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ύποπτοι για κατασκοπεία δύο αξιωματούχοι του γερμανικού υπ. Οικονομικών

Δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε να ερευνηθούν για πιθανούς δεσμούς με τη Μόσχα δυο αξιωματούχοι του που φέρονται να έχουν κρατήσει φιλορωσική στάση σε ενεργειακά θέματα.