ΓΔ: 2257.12 1.67% Τζίρος: 307.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:19:37
Στρατιώτες στο Μάλι
Φώτο: Shutterstock

Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 7 άμαχοι νεκροί σε επίθεση σε ανατολικό τομέα

Τον Νοέμβριο του 2019, άγνωστοι ένοπλοι είχαν στήσει ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή πέντε οχημάτων που συνοδευόταν από στρατιωτικούς και μετέφερε υπαλλήλους του ίδιου χρυσωρυχείου, της Μπουνγκού.

Τουλάχιστον επτά πολίτες σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε ανατολικό τομέα της Μπουρκίνα Φάσο κατά τη διάρκεια «επίθεσης τροοκρατών» που είχε στόχο οχηματοπομπή ανεφοδιασμού χρυσωρυχείου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και στις τοπικές αρχές. «Τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον επτά πολιτών (χθες) το πρωί γύρω στις 05:00 (τοπική ώρα· 08:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Ναντιαμπονλί», ανέφερε πηγή προσκείμενη στον στρατό του αφρικανικού κράτους. Κάτοικοι της περιοχής έδωσαν ελαφρά βαρύτερο απολογισμό, κάνοντας λόγο για «οκτώ νεκρούς και τραυματίες», με τα θύματα να είναι «όλα πολίτες οδηγοί». «Η επίθεση είχε στόχο μέρος οχηματοπομπής ανεφοδιασμού χρυσωρυχείου στην Μπουνγκού, στην κοινότητα Ναντιαμπονλί, που αντιμετώπισε τεχνικές δυσκολίες (οι οποίες την εμπόδισαν) να συνεχίσει τον δρόμο της», σύμφωνα με τη στρατιωτική πηγή. Τα χρυσωρυχεία στην Μπουρκίνα Φάσο γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων ένοπλων ομάδων. Τον Νοέμβριο του 2019, άγνωστοι ένοπλοι είχαν στήσει ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή πέντε οχημάτων που συνοδευόταν από στρατιωτικούς και μετέφερε υπαλλήλους του ίδιου χρυσωρυχείου, της Μπουνγκού. Στην επίθεση εκείνη είχαν σκοτωθεί 38 εργαζόμενοι, κατά τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων. Το μεταλλείο, που εκμεταλλεύεται η καναδική SEMAFO, αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του για τρεις μήνες.

Τη 2η Απριλίου, περίπου είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον αυτοσχέδιου χρυσωρυχείου στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο. Τη 12η Μαρτίου, έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον άλλου αυτοσχέδιου μεταλλείου στην Μπαλιατά, κοινότητα στην περιφέρεια του Σαχέλ, επίσης στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο. Δύο ημέρες αργότερα, παρόμοια επίθεση είχε στόχο ανοικτό χρυσωρυχείο στην Τοντομπί, μέρος της κοινότητας Σεϊτενγκά, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων κάνει λόγο για δέκα νεκρούς. Μπροστά στην επιδεινούμενη ανασφάλεια, η ρωσική εταιρεία του τομέα του χρυσού ανακοίνωσε τον Απρίλιο την αναστολή της δραστηριότητας στο χρυσωρυχείο της Ταπαρκό, στον βορρά. Η Μπουρκίνα Φάσο, ειδικά το βόρειο και το ανατολικό της τμήμα, έχει μετατραπεί σε θέατρο τζιχαντιστικών επιθέσεων από το 2015. Τις διαπράττουν οργανώσεις που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο κράτος περίπου 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τα φτωχότερα στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει. Ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, που ανέτρεψε στα τέλη Ιανουαρίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, επικρινόμενο για ανικανότητα στην αντιμετώπιση της βίας των τζιχαντιστών, δεσμεύθηκε ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας θα αποτελούσε την κορυφαία «προτεραιότητά του». Όμως η κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο κάθε άλλο παρά βελτιώθηκε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: 30 αλιείς και υλοτόμοι σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές

Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 33 αλιείς και υλοτόμους σε δύο επιθέσεις στην πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας. Οι επιθέσεις προκάλεσαν επιχειρήσεις του στρατού με ΗΠΑ, όπου σκοτώθηκαν 175 τζιχαντιστές το τελευταίο διάστημα.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Νιγηρία: Νεκρός ηγετικό στέλεχος του ISIS σε κοινή επιχείρηση με ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας επιβεβαίωσε τον θάνατο υψηλόβαθμου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους σε κοινή επιχείρηση με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό πλήγμα κατά της τρομοκρατίας στη χώρα.
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: 36 νεκροί από επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις των ADF, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, στο βορειοανατολικό Κονγκό, σύμφωνα με το AFP και τοπικές πηγές. Οι επιθέσεις έγιναν στις επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανοί στρατιώτες στη Νιγηρία σε αποστολή κατά ισλαμιστών μαχητών

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μικρή στρατιωτική δύναμη στη Νιγηρία για πρώτη φορά, μετά τα χτυπήματα στο Σοκότο. Ο Τραμπ διέταξε επιδρομές κατά ISIS, ενώ αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις από τη Γκάνα.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Απελευθερώθηκαν 12 απαχθείσες γυναίκες στη Μπόρνο της Νιγηρίας

Δώδεκα νεαρές γυναίκες απελευθερώθηκαν στη Μπόρνο της Νιγηρίας, μια εβδομάδα μετά την απαγωγή τους από τζιχαντιστές. Οι οικογένειές τους τις βρήκαν στο δάσος, ενώ μία ακόμα γυναίκα είχε αφεθεί νωρίτερα λόγω θηλασμού μω