ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εντείνεται η ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι τόνισε πως πρέπει να προστατευτεί τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας και της Ευρώπης, ενώ έχει κάνει λόγο για κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε ουκρανικές πόλεις στην άλλη πλευρά του ποταμού από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι, αυξάνοντας την αγωνία των κατοίκων καθώς οι αναφορές για βομβαρδισμούς γύρω από τον σταθμό πυροδοτούν φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν πάλι τις τελευταίες 24 ώρες την περιοχή γύρω από τον σταθμό, μόλις μία ημέρα αφότου η Μόσχα και το Κίεβο αντάλλαξαν κατηγορίες για στοχοποίηση του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, που προκάλεσαν μεγάλη διεθνή ανησυχία.

Η ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανέφερε ότι δεν έχει οποιεσδήποτε νέες πληροφορίες για επιθέσεις στην περιοχή του σταθμού. Το σύμπλεγμα του σταθμού, που κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο αλλά ουκρανικό προσωπικό εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του, στο νότιο μέτωπο του πολέμου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ανάφλεξης στον πόλεμο που έχει μπει στον έβδομο μήνα.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ είπε σήμερα στο Telegram πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κτίρια κατοικιών στην κύρια πόλη της περιοχής, Ζαπορίζια, περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από τον σταθμό, και την πόλη Ορίχιβ ανατολικότερα. Χθες, Σάββατο, ο Στάρουχ δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση πως οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες πώς να χρησιμοποιήσουν ιώδιο σε περίπτωση διαρροής ακτινοβολίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τον βομβαρδισμό άλλων εννέα πόλεων στην περιοχή από την απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου από τον σταθμό στην ημερήσια αναφορά του, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε πως η αεροπορία του έπληξε μια μονάδα της Motor Sich στην περιοχή όπου επισκευάζονται ελικόπτερα. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε πως εννέα οβίδες που εκτόξευσε το ουκρανικό πυροβολικό σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις έπεσαν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού. «Αυτή τη στιγμή, τεχνικό προσωπικό παρακολουθεί συνεχώς την τεχνική κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό και διασφαλίζει τη λειτουργία του. Η κατάσταση από άποψη ακτινοβολίας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού παραμένει κανονική», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Τα Ηνωμένα Έθνη και το Κίεβο έχουν ζητήσει την αποχώρηση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού από τον σταθμό προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα είναι στόχος.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις μετέτρεψαν τον σταθμό σε στρατιωτική βάση, θέτοντας όλη την ήπειρο σε κίνδυνο, και πως δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί. «Ο ρωσικός στρατός πρέπει να φύγει από τον σταθμό», έγραψε στο Twitter.

Στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν την τελευταία απόπειρα των Ρώσων να προωθηθούν στην πόλη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ο στρατός του Κιέβου στην ημερήσια αναφορά του.

Οι υπερασπιστές της περιοχής ματαίωσαν τις προσπάθειες των Ρώσων να προωθηθούν γύρω από τη στρατηγική πόλη Μπαχμούτ προκειμένου να διευρύνουν τον έλεγχο στην περιφέρεια του Ντονμπάς μετά την κατάληψη από τη Μόσχα του Σεβεροντονέτσκ και του Λισιτσάνσκ πριν από μερικές εβδομάδες, ανέφερε ο στρατός. Σύμφωνα με τους περιφερειακούς κυβερνήτες, οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ στην επαρχία Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για νέες απώλειες. Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές.

Διεθνής αποστολή για έλεγχο στον πυρηνικό σταθμό

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι ανακοίνωσε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες στόχος βομβαρδισμών, εγείροντας ανησυχίες για τον κίνδυνο μείζονος δυστυχήματος.

«Ήρθε η μέρα, η αποστολή του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Γκρόσι μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτησή του, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ποζάρει με την ομάδα δέκα και πλέον εργαζομένων που φορούν καπελάκια και γιλέκα με τον λογότυπο του οργανισμού.

Ο κ. Γκρόσι ζητούσε εδώ και μήνες να του δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί το εργοστάσιο, προειδοποιώντας πως υπάρχει «αληθινός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής».

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ζαπορίζια προκαλεί ολοένα εντονότερες ανησυχίες στη Δύση και ο ΟΗΕ καλεί να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την εγκατάσταση. Αρχικά, το Κίεβο εναντιωνόταν στην επίσκεψη ομάδας του ΔΟΑΕ, ανησυχώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή της εγκατάστασης, προτού εντέλει υποστηρίξει την ιδέα.

Μπροστά στην «επικίνδυνη» κατάσταση στον σταθμό, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεσε την Παρασκευή τον οργανισμό να στείλει ομάδα το ταχύτερο. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του με δυναμικότητα 1.000 μεγαβάτ ο καθένας «αποσυνδέθηκαν εντελώς» από το εθνικό δίκτυο εξαιτίας ζημιών στο καλωδιακό δίκτυο, σύμφωνα με το Κίεβο, προτού επανασυνδεθούν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε να οργανωθεί επίσκεψη που θα κινηθεί «μέσω Ουκρανίας», όχι από το ρωσικό έδαφος, όπως αξίωνε προηγουμένως, ανέφερε η γαλλική προεδρία στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απειλές Πούτιν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αποστολή πυρηνικών όπλων σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο και για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πυρηνικές βόμβες θα βγουν εκτός Ρωσίας.
businessdaily-Ukraine-Zaporizhia
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν υποχωρεί στον ρωσικό πυρηνικό εκβιασμό η Ουκρανία

Το Κίεβο, που δεν αποκλείει νέα ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία, έχει ενισχύσει τις θέσεις άμυνάς του κατά μήκος των βόρειων συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της ζώνης αποκλεισμού γύρω από το Τσερνόμπιλ, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.
businessdaily-Ukraine-Zaporizhia
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου για πιθανό πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου έπειτα από τις εκρήξεις ναρκών που σημειώθηκαν λίγα μέτρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό.
russia-army
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικά κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με το NATO

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στο λευκορωσικό έδαφος. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ανησυχητική» την προοπτική αυτή.