ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σολτς και Σάντσεθ: Ναι στη σύνδεση της Ιβηρικής με ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας

«Εάν υπήρχε αυτή η γραμμή, θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 30% των αναγκών της Ευρώπης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο», δήλωσε ο κ. Σάντσεθ, που συμμετείχε στη συνάντηση του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου

Υπέρ της σύνδεσης της Ιβηρικής Χερσονήσου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τάχθηκαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

«Εάν υπήρχε αυτή η γραμμή, θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 30% των αναγκών της Ευρώπης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο», δήλωσε ο κ. Σάντσεθ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου.

«Η Ισπανία είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη και υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι να βοηθήσουμε τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο ώστε να μη χρειάζεται πλέον να υποκύψουν σε αυτόν τον εκβιασμό. Οι φίλοι και αδελφοί μας όπως η Γερμανία είναι θύματα ενός εντελώς απαράδεκτου εκβιασμού από τον Πούτιν», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι αν ο εν λόγω αγωγός, εάν δεν είναι εφικτό να περάσει από τη Γαλλία, θα χρειαστεί να περάσει μέσω Ιταλίας. Επιπλέον, σημείωσε, θα μπορεί μακροπρόθεσμα να χρησιμοποιηθεί και για άλλες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο.

Από την άλλη πλευρά, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι χώρες πλούσιες σε ήλιο, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα παράγουν πλεονάσματα, τα οποία θα μπορούσαν να εξαχθούν. «Το κύριο καθήκον είναι η δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου για όλα τα είδη ενέργειας. Η περισσότερη δικτύωση δημιουργεί και σταθερότερες κοινωνίες, οικονομίες, εταιρίες, πολίτες. Όταν το κάνουμε, βοηθούμε όλοι ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο καγκελάριος.

Γερμανία και Ισπανία θα συνεχίσουν, τόνισαν οι δύο ηγέτες, τη στενή συνεργασία τους. Στις 5 και 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, με οικοδεσπότη τον Όλαφ Σολτς, σύνοδος των δύο κυβερνήσεων. Στο τέλος του ίδιου μήνα το ισπανικό βασιλικό έθνος θα επισκεφθεί τη Γερμανία, συγκεκριμένα την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, καθώς στη φετινή διοργάνωση η Ισπανία είναι η τιμώμενη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και Ισπανία ενώνουν δυνάμεις για την κατασκευή αγωγού αερίου

Υπέρ της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου MidCat δηλώνουν οι Σολτς και Σάντσεθ που τόνισαν την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο που είχε διακοπεί το 2019 λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Μετά την Uniper η Γερμανία εθνικοποιεί και την Sefe, απειλείται με χρεοκοπία

Η Sefe εγκαταλείφθηκε από τη ρωσική Gazprom νωρίτερα φέτος και τέθηκε υπό γερμανική κρατική κηδεμονία τον Απρίλιο. Έκτοτε έχει λάβει σχεδόν 10 δισ. ευρώ σε πιστωτικές γραμμές με κρατική στήριξη.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Σωστή η συζήτηση για το πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές στο φυσικό αέριο

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας και για τις κριτικές που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης».
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία μελετά επιστροφή ενός λογαριασμού σε όλους για το φυσικό αέριο

Σε μία δεύτερη φάση, το κράτος θα μπορούσε να επιδοτήσει ποσοστό 80% της προβλεπόμενης κατανάλωσης φυσικού αερίου, με τους καταναλωτές να πληρώνουν το υπόλοιπο 20% σε τιμές της αγοράς.