ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstuck

Ύποπτοι για κατασκοπεία δύο αξιωματούχοι του γερμανικού υπ. Οικονομικών

Δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit αναφέρει πως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε να ερευνηθούν για πιθανούς δεσμούς με τη Μόσχα δυο αξιωματούχοι του που φέρονται να έχουν κρατήσει φιλορωσική στάση σε ενεργειακά θέματα.

Να ερευνήσει δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου λόγω ανησυχιών για πιθανούς δεσμούς τους με την Ρωσία, ζήτησε από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BfV) το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, που δεν κατονομάζει ωστόσο τους αξιωματούχους.

Η Die Zeit επικαλούμενη δική της έρευνα, αναφέρει ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας είχαν προσεγγίσει την άνοιξη την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) που είναι αρμόδια για θέματα κατασκοπείας, σχετικά με τους αξιωματούχους και την φημολογούμενη φιλορωσική τους στάση σε θέματα όπως η διάσωση του ομίλου Uniper (ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία) ή η κρατική παρέμβαση στην Gazprom Germania.

Η BfV εξέτασε το ιστορικό των αξιωματούχων, τις προσωπικές τους σχέσεις και τα ταξιδιωτικά τους αρχεία και δεν βρήκε μέχρι στιγμής αδιάσειστα στοιχεία για κατασκοπεία ή διαφθορά, αναφέρει η Die Zeit. Η λεπτομερής μελέτη του ιστορικού τους από τις υπηρεσίες έδειξε ότι ο ένας από τους δύο υπόπτους είχε σπουδάσει στη Ρωσία. Οι δύο αξιωματούχοι φέρονται επίσης να έχουν «συναισθηματική εγγύτητα» με τη Ρωσία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο δήλωσε ότι δεν σχολιάζει ειδικές υποθέσεις, ανέφερε ότι διατηρεί στενές επαφές με την BfV από την έναρξη της νομοθετικής περιόδου καθώς το υπουργείο λειτουργεί υπό τον συνεχή εξονυχιστικό έλεγχο της BfV λόγω της αρμοδιότητας του για την ενεργειακή ασφάλεια.

«Επιπλέον, η νέα διοίκηση έχει αναθεωρήσει πλήρως την φιλική προς την Ρωσία πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου και πρόσθεσε ότι «όλες οι προσπάθειες της νέας διοίκησης αποσκοπούν στο να περιορισθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται σχολαστικά».

Η Γερμανία έχει συγκλονιστεί τα τελευταία χρόνια από διάφορες υποθέσεις κατασκοπείας που αποδίδονται στη Ρωσία. Η γερμανική δικαιοσύνη στα τέλη Οκτωβρίου επέβαλε σε πρώην υπάλληλο εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για τη διαβίβαση δεδομένων στη Ρωσία που αφορούσαν το γερμανικό κοινοβούλιο.

Τον Απρίλιο, επέβαλε επίσης σε έναν Ρώσο επιστήμονα ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για κατασκοπεία που διενεργούσε σχετικά με το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα Ariane για λογαριασμό της Μόσχας. Οι κατηγορίες για κυβερνοκατασκοπεία κατά της Μόσχας είχαν επίσης αποδυναμώσει τις ρωσογερμανικές σχέσεις, ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η εξάρτηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχει αποδειχθεί αδύναμο σημείο για τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ