ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Στα 350 δισ. δολάρια το κόστος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πάνω από 97 δισ. δολάρια είναι οι ζημιές που είχαν προκληθεί μέχρι τον Ιούνιο στην Ουκρανία από την ρωσική εισβολή, με το ποσοστό φτώχειας στη χώρα να εκτοξευτεί στο 21% από το 2% που ήταν πριν τον πόλεμο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε πάνω από 97 δισ. δολάρια σε άμεσες ζημίες στην Ουκρανία μέχρι την 1η Ιουνίου, αλλά η ανοικοδόμηση της χώρας πιθανόν να κοστίσει σχεδόν 350 δισ. δολάρια, όπως αναφέρεται σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Παγκόσμια Τράπεζα, την ουκρανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ουκρανία υπέστη ζημίες ύψους 252 δισ. δολαρίων μέσω των πληγμάτων στην οικονομία και την παραγωγή της χώρας καθώς και τις επιπλέον δαπάνες που συνδέονται με τον πόλεμο, ενώ ο εκτοπισμός του ενός τρίτου των κατοίκων της Ουκρανίας αναμένεται να εκτοξεύσει το ποσοστό φτώχειας στο 21% από το μόλις 2% που ήταν πριν από τον πόλεμο.

Συνολικά, η έκθεση εκτιμά ότι οι ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ενδεχομένως να φθάσουν τα 349 δισ. δολάρια, για την περίοδο μέχρι την 1η Ιουνίου --περίπου 1,6 φορές το εθνικό ΑΕΠ των 200 δισ. δολαρίων το 2021. Από το ποσό αυτό, τα 105 δισ. απαιτούνται βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών όπως η ανοικοδόμηση χιλιάδων κατεστραμμένων σχολείων και πάνω από 500 νοσοκομείων.

Είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη προετοιμασίας για τον επερχόμενο πιθανόν βαρύ χειμώνα με την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών, την αποκατάσταση της θέρμανσης και την αγορά φυσικού αερίου. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι προκαταρκτικές και πιθανόν να αυξηθεί το κόστος όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

«Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής θα είναι ορατός για γενιές, με οικογένειες εκτοπισμένες και χωρισμένες μεταξύ τους, διαταραχές στην ανθρώπινη ανάπτυξη, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανατροπή της θετικής πορείας της οικονομίας και του δείκτη φτώχειας», σημειώνεται στην έκθεση.

Ο Άρουπ Μπανέρτζι, ο περιφερειακός διευθυντής του παραρτήματος της Ανατολικής Ευρώπης της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι τα ευρήματα βασίζονται σε μια πολύ ισχυρή και διεθνώς αποδεκτή μεθοδολογία και ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Ομάδας των Επτά που είναι προγραμματισμένη για να διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο ίδιος, οι αρχικές εκτιμήσεις της Ουκρανίας ότι θα χρειαστούν 750 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της οικονομίας πιθανόν συνάγονται από την έκταση των υλικών και οικονομικών καταστροφών, αλλά δεν είναι σαφής η ακριβής μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για αυτή την εκτίμηση.

Ο Όλεγκ Ούστενκο, ένας ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται δεσμεύσεις από τις δωρήτριες χώρες ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν 5 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση κάθε μήνα για όλο τον επόμενο χρόνο.

Ο Μπανέρτζι συμφώνησε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί εξωτερική στήριξη το 2023 εκτός αν υπάρξει «κάποια πραγματικά δραστική αλλαγή στην πορεία του πολέμου». Ο ίδιος είπε ότι η οικονομία είναι σε «λίγο καλύτερη κατάσταση» από την αναμενόμενη και το ΑΕΠ της χώρας εμφανίζει τώρα συρρίκνωση κατά 30-35% το 2022 αντί για 45% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Ουκρανών και Αμερικανών στο Μαϊάμι, σύμφωνα με πηγές

Ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο Μαϊάμι για συνομιλίες με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters και δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε ρωσικό διυλυστήριο στην Ουχτά

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε το διυλιστήριο πετρελαίου στην Ουχτά, ιδιοκτησίας Lukoil, 1.900 χλμ. από τα σύνορα. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι ουκρανικές απαντήσεις στις ρωσικές επιθέσεις είναι ακριβείς και αποτελεσματικές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και τραυματίες σε Μπέλγκοροντ και Ζαπορίζια, επιθέσεις με drone

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες, μεταξύ τους ένα παιδί, από ουκρανικό χτύπημα στο Μπέλγκοροντ. Εννέα τραυματίες από επίθεση drones στην Καλούγκα και φωτιά σε εργοστάσιο στο Τβερ έπειτα από ουκρανικά drones, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.500 χλμ. από την Ουκρανία. Το διυλιστήριο, που διαχειρίζεται η Gazpromneft, προμηθεύει καύσιμα στον ρωσικό στρατό.