ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Rosneft, Russia, Rossia, Petrelaio, Crude Oil
Φωτο: Shutterstock

Κρατικοποίησε η Γερμανία θυγατρική του ρωσικού κολοσσού Rosneft

Το διυλιστήριο, που μέχρι τώρα ανήκε κατά πλειοψηφία στη Rosneft, δοκίμασε την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να καταργήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους.

Η Γερμανία έθεσε την Παρασκευή υπό επιτροπεία τη γερμανική θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, παραδίδοντας τον έλεγχο του διυλιστηρίου PCK στο Schwedt, βασική πηγή καυσίμων για το Βερολίνο, στην ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή.

Η διοίκηση του διυλιστηρίου, που μέχρι τώρα ανήκε κατά πλειοψηφία στην κορυφαία πετρελαϊκή Rosneft, προσπάθησε να αποφύγει την εφαρμογή του εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την τιμωρία της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

«Με την επιτροπεία, αντιμετωπίζεται η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τίθεται ένας ουσιαστικός θεμέλιος λίθος για τη διατήρηση και το μέλλον της περιοχής Schwedt», αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει το Reuters, το διυλιστήριο Schwedt, που βρίσκεται στην ενδοχώρα, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο της Γερμανίας, προμηθεύοντας το 90% των καυσίμων της πρωτεύουσας, και λαμβάνει όλο το αργό από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα από τότε που κατασκευάστηκε η μονάδα τη δεκαετία του 1960.

Η κίνηση της Παρασκευής συνοδεύεται από ένα «ολοκληρωμένο πακέτο» που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι το πετρέλαιο μπορεί να παρέχεται στο διυλιστήριο από εναλλακτικούς προμηθευτές, δήλωσε το υπουργείο.

Με την επιτροπεία, η ρυθμιστική αρχή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων αναλαμβάνει επίσης τις μετοχές της Rosneft Deutschland στα διυλιστήρια MiRo και Bayernoil, στην Καρλσρούη και το Βόμπουργκ αντίστοιχα.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου θα παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου σήμερα.

Η Rosneft Deutschland αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της δυναμικότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Γερμανίας και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας πετρελαίου στη χώρα, ανέφερε το υπουργείο.

Η κίνηση της κυβέρνησης να θέσει τη Rosneft Deutschland στα χέρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση του Βερολίνου με τη SEFE, πρώην γνωστή ως Gazprom Germania, η οποία τέθηκε υπό κηδεμονία μετά την εγκατάλειψη της Gazprom τον Απρίλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Υπό κρατική κηδεμονία εταιρείες ενέργειας αν υπάρξουν ελλείψεις

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να προστατευτεί από τον κίνδυνο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου και με τις νέες διατάξεις θα μπορεί να θέτει υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας ενεργειακές εταιρείες.
berbong-germania
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρή κριτική της Γερμανίας προς Κίνα μετά την επίσκεψη Σι στη Ρωσία

Όπως ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε στην ευθύνη και το ρόλο που έχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις κινεζικές θέσεις στο ζήτημα της Ουκρανίας.