ΓΔ: 2673.92 2.21% Τζίρος: 234.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:04:41
Φυλακισμένος πίσω από κάγκελα
Φώτο: Shutterstock

Βέλγιο: Δικαστές θα ζήσουν για δύο ημέρες την ζωή ενός κρατούμενου

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους.

Πενήντα-πέντε δικαστές στο Βέλγιο επέλεξαν να περάσουν ένα ξεχωριστό σαββατοκύριακο: κλείστηκαν εθελοντικά σε μια φυλακή στην περιφέρεια των Βρυξελλών για να δουν για δύο ημέρες και μια νύχτα πως είναι η ζωή ενός κρατούμενου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίνκενμπορν. Οι δικαστές έφθασαν σήμερα το πρωί στις 09:00 τοπική ώρα στην νέα φυλακή του Χάρεν, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.190 κρατούμενους και η οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τις πόρτες της στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε στο AFP μια εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών. Οι δικαστές θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κρατούμενους μέχρι την λήξη του «πειράματος» αύριο στις 16:00, όπως διευκρίνισε η ίδια. «Οι δικαστές προφανώς γνωρίζουν πως είναι η κατάσταση μέσα σε μια φυλακή αλλά το να αποκτήσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβάλλουν τις ποινές με πλήρη επίγνωση», συνέχισε ο υπουργός.

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους. Μεταξύ άλλων, θα απασχοληθούν στην κουζίνα και στα πλυντήρια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. Σε περίπτωση που ζοριστούν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι δικαστές θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να διακόψουν το πείραμα. «Αυτό αναμφίβολα θα τους βοηθήσει να σκεφτούν αν η στέρηση της ελευθερίας είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του», είπε ο υπουργός. Επιπλέον είναι και μια καλή «πρόβα» για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους καθώς η φυλακή θα εγκανιαστεί σε δύο εβδομάδες. Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στον υπουργό Δικαιοσύνης, την Σωφρονιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Δικαστικών Λειτουργών. Η νέα φυλακή στο Χάρεν θα αντικαταστήσει τις φυλακές Βορστ, Σεντ-Ζιλί και Μπέρκεντελ με την βασική διαφορά ότι είναι ουσιαστικά ένα σωφρονιστικό χωριό με μικρότερα κτίρια και ξεχωριστούς θαλάμους για τους κρατούμενους το καθένα εκ των οποίων χωράει περίπου 30. Με αυτό τον τρόπο οι κρατούμενοι θα χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία και την φύση του αδικήματός τους.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 36χρονου για τον θάνατο του πατέρα του στις Σέρρες

Συνελήφθη στις Σέρρες ο 36χρονος γιος του 68χρονου που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του την 1η Αυγούστου, έπειτα από ένταλμα σύλληψης. Ο 68χρονος δεν έφερε εξωτερικά τραύματα, ούτε υπήρχαν ίχνη διάρρηξης.
Άποψη Θεσσαλονίκης πόλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ιερέας καταδικάστηκε ξανά για ενδοοικογενειακή βία

Σε 11 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε 46χρονος ιερέας στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από καταγγελία της πρώην συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Είναι η δεύτερη καταδίκη του σε λίγους μήνες.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε οργάνωση που διέπραττε απάτες εκατομμυρίων μέσω σωματείου-ΜΚΟ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που μέσω ΜΚΟ διέπραττε απάτες και υπεξαιρέσεις σε βάρος δωρητών και ωφελούμενων, με τα έσοδα να κατευθύνονται σε χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων. Συνελήφθησαν έξι άτομα, σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύθηκε η δολοφονία 80χρονου στο Γαλάτσι – Συνελήφθη 48χρονος

Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 80χρονου που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Γαλάτσι τον Ιούλιο. Συνελήφθη 48χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με πρόθεση και κλοπή, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Κατεστραμμένο σπίτι στην Πλάκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύ κατηγορητήριο για τους τρεις της φονικής έκρηξης στην Πλάκα

Βαριές κατηγορίες απαγγέλθηκαν στους τρεις υπαίτιους της φονικής έκρηξης στην Πλάκα, που στοίχισε έξι ζωές. Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν για την έκρηξη που προκάλεσαν κατά την κλοπή χαλκού και οδηγούνται στον Ανακριτή.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για βιασμό, τραυματισμό και ρίψη σε θάλασσα – 2 συλλήψεις

Άνδρας από το Πακιστάν κατήγγειλε ότι ομοεθνείς του τον βίασαν, τραυμάτισαν και τον έριξαν στη θάλασσα του Θερμαϊκού. Συνελήφθησαν δύο άτομα, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων δραστών συνεχίζονται.