ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Φυλακισμένος πίσω από κάγκελα
Φώτο: Shutterstock

Βέλγιο: Δικαστές θα ζήσουν για δύο ημέρες την ζωή ενός κρατούμενου

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους.

Πενήντα-πέντε δικαστές στο Βέλγιο επέλεξαν να περάσουν ένα ξεχωριστό σαββατοκύριακο: κλείστηκαν εθελοντικά σε μια φυλακή στην περιφέρεια των Βρυξελλών για να δουν για δύο ημέρες και μια νύχτα πως είναι η ζωή ενός κρατούμενου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίνκενμπορν. Οι δικαστές έφθασαν σήμερα το πρωί στις 09:00 τοπική ώρα στην νέα φυλακή του Χάρεν, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.190 κρατούμενους και η οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τις πόρτες της στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε στο AFP μια εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών. Οι δικαστές θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κρατούμενους μέχρι την λήξη του «πειράματος» αύριο στις 16:00, όπως διευκρίνισε η ίδια. «Οι δικαστές προφανώς γνωρίζουν πως είναι η κατάσταση μέσα σε μια φυλακή αλλά το να αποκτήσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβάλλουν τις ποινές με πλήρη επίγνωση», συνέχισε ο υπουργός.

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους. Μεταξύ άλλων, θα απασχοληθούν στην κουζίνα και στα πλυντήρια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. Σε περίπτωση που ζοριστούν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι δικαστές θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να διακόψουν το πείραμα. «Αυτό αναμφίβολα θα τους βοηθήσει να σκεφτούν αν η στέρηση της ελευθερίας είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του», είπε ο υπουργός. Επιπλέον είναι και μια καλή «πρόβα» για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους καθώς η φυλακή θα εγκανιαστεί σε δύο εβδομάδες. Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στον υπουργό Δικαιοσύνης, την Σωφρονιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Δικαστικών Λειτουργών. Η νέα φυλακή στο Χάρεν θα αντικαταστήσει τις φυλακές Βορστ, Σεντ-Ζιλί και Μπέρκεντελ με την βασική διαφορά ότι είναι ουσιαστικά ένα σωφρονιστικό χωριό με μικρότερα κτίρια και ξεχωριστούς θαλάμους για τους κρατούμενους το καθένα εκ των οποίων χωράει περίπου 30. Με αυτό τον τρόπο οι κρατούμενοι θα χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία και την φύση του αδικήματός τους.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό κράτηση στη Θεσσαλονίκη ο 29χρονος Τούρκος, αρνείται την έκδοση

Συνεχίζει να κρατείται ο 29χρονος Τούρκος, που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη με διεθνές ένταλμα για δολοφονία το 2020 στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος δεν συναινεί στην έκδοσή του και το θέμα θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

31χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για αλλεπάλληλες ληστείες και κλοπές

Συνελήφθη 31χρονος αλλοδαπός στη Θεσσαλονίκη, που κατηγορείται για τρεις ληστείες και τρεις κλοπές μέσα σε λίγες μέρες. Εντοπίστηκε με κλεμμένη μοτοσικλέτα, προσπάθησε να διαφύγει, αλλά ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 32χρονου αλλοδαπού με ευρωπαϊκό ένταλμα στη Φλώρινα

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός στη Φλώρινα, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις ιταλικές αρχές για υπόθεση του 2021. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκαια: 43χρονος συνελήφθη τη στιγμή διάρρηξης κατοικίας

Συνελήφθη επ' αυτοφώρω 43χρονος στη Νίκαια για κλοπή από κατοικία. Οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. τον εντόπισαν να κρατά τηλεόραση και άλλα αντικείμενα που είχε μόλις αφαιρέσει, μετά από ειδοποίηση για διάρρηξη.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Συνελήφθη σύμβουλος του Πας για συμμετοχή σε απόπειρα γυναικοκτονίας

Συνελήφθη στη Βολιβία ο Αργεντινός σύμβουλος του προέδρου Πας, Φερνάντο Σεριμέδο, κατηγορούμενος για απόπειρα γυναικοκτονίας έπειτα από ένοπλη επίθεση στη δικηγόρο σύντροφό του. Τον εντόπισαν στο αεροδρόμιο της Σάντα Κρους.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πειραιάς: Σύλληψη δύο ατόμων για διάρρηξη διαμερίσματος

Δύο άνδρες, 47 και 32 ετών, συνελήφθησαν στον Πειραιά επ' αυτοφώρω από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά από διάρρηξη διαμερίσματος. Κατηγορούνται για διακεκριμένη κλοπή και απείθεια.