ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: Στο 30% η Χριστιανική Ένωση, συνεχίζεται η φθορά των Πράσινων

Απώλειες δύο μονάδων καταγράφουν οι Πράσινοι και περνούν και πάλι στην τρίτη θέση με 19%, με το FDP να χάνει μία ακόμη μονάδα και να περιορίζεται στο 7%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αντιθέτως, κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 13%.

Στο 30% φθάνει δημοσκοπικά για πρώτη φορά έπειτα από μήνες η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ενώ συνεχίζεται η πτώση Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP), με τον κυβερνητικό συνασπισμό να χάνει την πλειοψηφία. Η φθορά συνεχίζεται και για τον «πράσινο» υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Στην τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου του 'Αλενσμπαχ, η οποία δημοσιεύεται στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, CDU/CSU κερδίζουν μια μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση - και 2,5 μονάδες από τον Αύγουστο - και φθάνουν στο 30%, αφήνοντας 10 μονάδες πιο πίσω τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) οι οποίοι ενισχύονται κατά μισή μονάδα και βρίσκονται στο 20%.

Απώλειες δύο μονάδων καταγράφουν οι Πράσινοι και περνούν και πάλι στην τρίτη θέση με 19%, με το FDP να χάνει μία ακόμη μονάδα και να περιορίζεται στο 7%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αντιθέτως, κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 13% και η Αριστερά παραμένει κοντά στο εκλογικό όριο, με 5,5% και αύξηση κατά 0,5%. Οι απώλειες των Πρασινων φαίνεται ότι προσωποποιούνται όμως στον Ρόμπερτ Χάμπεκ, η δημοτικότητα του οποίου, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου INSA για την BILD am Sonntag, πέφτει κατά έξι μονάδες φέρνοντάς τον από την στην θέση των δημοφιλέστερων γερμανών πολιτικών. Το 49% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο υπουργός Οικονομίας «δεν κάνει καλή δουλειά», ενώ μόνο το 34% έχει αντίθετη άποψη. Συγκριτικά, τον περασμένο Ιούνιο ήταν μόνο το 26% που εξέφραζε δυσαρέσκεια από το έργο του αντικαγκελάριου. Η κυβέρνηση του Όλαφ Σόλτς αντιμετωπίζει εδώ και περίπου τρείς μήνες γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας που επιδεινώνεται κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να αποκλιμακώσει την ένταση εντός της κυβέρνησης του επιχειρεί ο Όλαφ Σόλτς

Οι Φιλελεύθεροι του FDP, οι οικολόγοι και οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνούν για σειρά θεμάτων, όπως το κλίμα, η χρηματοδότηση του στρατού, ο προϋπολογισμός του 2024 αλλά και των επόμενων ετών.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Verdi καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία στη Γερμανία

Το συνδικάτο EVG εκπροσωπεί περί τους 230.000 εργαζόμενους στην Deutsche Bahn και στις εταιρείες των λεωφορείων. Το συνδικάτο Verdi ζητά αύξηση των μισθών κατά 10,5%, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον μηνιαίως.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ευρώπης - Γερμανίας για εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και e-fuels

Το Βερολίνο εξέπληξε τους εταίρους του, στις αρχές Μαρτίου, μπλοκάροντας την τελευταία στιγμή ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων με την επιβολή ντε φάκτο 100% ηλεκτρικών κινητήρων από το μέσον της επόμενης δεκαετίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν την γερμανική αγορά με ελλείψεις

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνολικά 500.000 εργαζομένων στα τρένα, στα υπεραστικά λεωφορεία, σε πολλά αεροδρόμια και στο προσωπικό των αυτοκινητοδρόμων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει άνευ προηγουμένου προβλήματα σε όλη τη Γερμανία.
germania-train
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία παραλύουν τη χώρα

Τα γερμανικά συνδικάτα Verdi και EVG καλούν τους εργαζομένους στις μεταφορές, στα αεροδρόμια και τους σιδηρορόμους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ζητούν αύξηση πάνω από 10% ή το λιγότερο 500 ευρώ περισσότερα χρήματα τον μήνα.
berbong-germania
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρή κριτική της Γερμανίας προς Κίνα μετά την επίσκεψη Σι στη Ρωσία

Όπως ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε στην ευθύνη και το ρόλο που έχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις κινεζικές θέσεις στο ζήτημα της Ουκρανίας.