ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανησυχία ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και μετά το 2023

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σημείωσε ότι οι προοπτικές για το 2023 έχουν γίνει δυσχερέστερες, καθώς αν και υπάρχουν ευκαιρίες, το νέο lockdown που είχε επιβληθεί στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο επιβράδυνε την οικονομία.

Αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ενδεχόμενο να διαρκέσει πέραν του 2023, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς στο τηλεοπτικό κανάλι επιχειρηματικών ειδήσεων Fox Business.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για ανάκαμψη στην Κίνα, όπου τα λοκντάουν του δεύτερου τριμήνου για την COVID-19 διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στη δραστική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, όπως και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. «Η ανησυχία που έχω είναι ότι, αν κοιτάξει κάποιος τον υπόλοιπό κόσμο, θα δει ότι μένει πίσω και αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το 2023 και πέραν αυτού», παρατήρησε ο Μαλπάς.

Την περασμένη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προειδοποιήσει ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να στείλουν την παγκόσμια οικονομία σε μια «καταστροφική» ύφεση το επόμενο έτος, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυξήσουν πολύ υψηλά τα επιτόκια τους επόμενους μήνες και πιέσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μάλιστα είχε καλέσει τις νομισματικές αρχές των μεγάλων οικονομιών να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να μειώσουν το συνολικό ποσό της σύσφιξης. Για να μην αφήσουν τον πληθωρισμό να ξεσπάσει, η Παγκόσμια Τράπεζα προέτρεψε τις κυβερνήσεις να παράσχουν στοχευμένη ανακούφιση στα ευάλωτα νοικοκυριά αντί να βασίζονται σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είχε δηλώσει ότι η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας διολισθαίνει και περισσότερες χώρες έχουν ήδη περιέλθει σε ύφεση. «Η βαθιά μου ανησυχία είναι ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν, με μακροχρόνιες συνέπειες που είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», πρόσθεσε.

Ζήτησε να αναληφθούν περισσότερες δράσεις για την ενίσχυση της παραγωγής, ώστε να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, αντί όλη η προσοχή να επικεντρώνεται στον περιορισμό των δαπανών. Η αύξηση των επενδύσεων, είπε, «θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και την κατανομή του κεφαλαίου, που είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

semi-conductors-chips-technology
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εξαγωγές μικροκυκλωμάτων προς κινεζικές εταιρίες

Το υπουργείο Εμπορίου έχει την πρόθεση έκδοσης νέων κανονισμών επί τη βάσει περιορισμών που γνωστοποιήθηκαν μέσω επιστολών προηγούμενα μέσα στο 2022, σε τρεις αμερικανικές εταιρίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος κυβερνήτης της Ιντιάνα πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ταϊβάν

Από τις 3 Αυγούστου όταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε το νησί και συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του, η ένταση στην θαλάσσια περιοχή γύρω από την Ταϊβάν και ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συνεχώς αυξάνεται.