ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
russia-polemos-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Νόμος στη Ρωσία για βαριές ποινές σε λιποτάκτες και φυγόστρατους

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, στη Ρωσία άρχισε να τίθεται το ζήτημα της γενικής επιστράτευσης. Το Κρεμλίνο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να κηρύξει γενική επιστράτευση.

Η ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ενέκρινε σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει στον Ποινικό Κώδικα τις έννοιες «επιστράτευση», «στρατιωτικός νόμος» και «περίοδος πολέμου». Οι τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κατατέθηκαν νωρίτερα σήμερα. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν κατά την δεύτερη ανάγνωση 381 βουλευτές, ενώ κατά την τρίτη ανάγνωση 389 βουλευτές. Την συνεδρία της ολομέλειας μετέδιδε ο ιστότοπος της κάτω βουλής. Αύριο, 21 Σεπτεμβρίου, το νομοσχέδιο θα τεθεί υπό την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από την Κρατική Δούμα, προσθέτει στον Ποινικό Κώδικα δύο νέα άρθρα. «Εθελοντική παράδοση» (άρθρο 352.1) και «Λεηλασία» (άρθρο 356.1). Η εθελοντική παράδοση τιμωρείται με ποινές φυλάκισης από 3 έως 10 έτη, ενώ για λεηλασίες διαφορετικού βαθμού επιβάλλονται ποινές έως 15 έτη.

Εκτός των άλλων, στον κατάλογο των επιβαρυντικών καταστάσεων κατά την διάπραξη εγκλήματος αντί της διατύπωσης «σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης είτε εχθροπραξιών» τώρα υπάρχει η διατύπωση «σε περίοδο επιστράτευσης είτε στρατιωτικού νόμου, σε περίοδο πολέμου».

Οι τροπολογίες εισάγουν επίσης αυστηρότερες ποινές βάσει του άρθρου 337 του Ποινικού Κώδικα, «Μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μονάδας ή τόπου υπηρεσίας», και προσθέτουν ποινές για τη μη προσέλευση εφέδρων σε στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Το άρθρο 332 του Ποινικού Κώδικα («Παράβαση διαταγής») θα συμπληρωθεί με σημείο στο οποίο θα αναφέρεται ότι η άρνηση σε συμμετοχή σε εχθροπραξίες θα μπορεί να τιμωρείται με ποινές φυλάκισης δυο με τρία έτη.

Συντάκτες των τροπολογιών είναι οι γερουσιαστές Αντρέι Κλίσας και Όλγκα Κοβιτίδι, οι βουλευτές Ντμίτρι Βιάτκιν, Ερνστ Βαλέγεφ, Βασίλι Πισκαριόφ, Αντρέι Καρταπόλοφ (από το κυβερνητικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία») Βίκτορ Σόμπολεφ , Νικολάι Κολομέιτσεφ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας) Λεονίντ Σλούτσκι ( Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας), Όλεγκ Νίλοφ (κόμμα «Δίκαιη Ρωσία- για την αλήθεια»), Βλαντισλάβ Νταβανκόφ ( «Νέοι άνθρωποι»)

«Μέχρι σήμερα, ο ρωσικός Ποινικός Κώδικας δεν είχε τις έννοιες της 'κινητοποίησης' ή 'των επιχειρήσεων μάχης'», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Πάβελ Τσίκοφ, επικεφαλής της νομικής εταιρίας Agora, η οποία έχει αναλάβει την εκπροσώπηση για σειρά προβεβλημένων νομικών υποθέσεων στη Ρωσία.

Από τις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισήμαιναν ότι η επιτυχία των στόχων που έθεσε στον στρατό ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αδύνατη χωρίς πρόσθετη επιστράτευση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού στο μέτωπο της Ουκρανίας, στη Ρωσία άρχισε να τίθεται το ζήτημα της γενικής επιστράτευσης. Το Κρεμλίνο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να κηρύξει γενική επιστράτευση.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι επικεφαλής των περιφερειών της Ρωσίας πρέπει να κηρύξουν «αυτοεπιστράτευση» και να προετοιμάσουν εθελοντές για να τους στείλουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να περιμένουν το Κρεμλίνο να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Κατά την άποψη του προέδρου της Τσετσενίας, εάν κάθε περιφέρεια συγκεντρώσει έστω από 1000 εθελοντές, «το ζήτημα της επίτευξης των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα μπορούσε να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα». Την πρότασή του υποστήριξαν οι κυβερνήτες τεσσάρων περιφερειών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την αναλυτική επισκόπηση του αμερικανικού ινστιτούτου μελέτης πολέμου (ISW), το Κρεμλίνο ενισχύει την κρυφή επιστράτευση.

Στις περιφέρειες συγκροτούνται ονομαστικές ταξιαρχίες. Την συγκρότησή τους ανακοίνωσαν οι περιοχές του Πριμόριε, του Λένινγκραντ, Κουρσκ, Νιζνινόβγκοροντ, Τιουμέν, Όρενμπουργκ, Μπασκορτοστάν, Ταταρστάν, Περμ, Τσουβάσια. Συνήθως στις ταξιαρχίες αυτές κατατάσσονται άνδρες ηλικίας έως 50 ετών και τους υπόσχονται αμοιβές από 200.000 ρούβλια και άνω μηνιαίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές αρχές παρέδωσαν τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι στη μητέρα του

Η εκπρόσωπος του επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν οι αρχές θα επιτρέψουν την τέλεση κηδείας με τον τρόπο που επιθυμεί η οικογένεια και όπως αξίζει στον Αλεξέι.
ΔΙΕΘΝΗ

Τελεσίγραφο στη μητέρα του Ναβάλνι να μην γίνει δημόσια κηδεία

«Ένας ανακριτής κάλεσε τη μητέρα του Ναβάλνι και της έδωσε τελεσίγραφο. Είτε να συμφωνήσει εντός τριών ωρών σε μια μυστική κηδεία χωρίς να υπάρξει δημόσιος αποχαιρετισμός ή ο Αλεξέι θα ταφεί στην αποικία κρατουμένων» ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του εκλιπόντος.
ΔΙΕΘΝΗ

Τον Ναβάλνι θέλουν να τον θάψουν «μυστικά» υποστηρίζει η μητέρα του

Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, ο Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε ότι οι ανακριτές δεν απείλησαν μόνο την Λουντμίλα Ναβάλναγια λέγοντάς της ότι «θα κάνουν κάτι με το σώμα του» αλλά και ότι θα στρέψουν εναντίον της «τα μέσα ενημέρωσης».