ΓΔ: 793.05 0.21% Τζίρος: 30.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:33:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εισαγωγές LNG από το Μεξικό στη Γερμανία

Ο Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι η Γερμανία επιταχύνει την κατασκευή λιμενικών υποδομών και αγωγών φυσικού αερίου για να ενισχύσει τις εισαγωγές LNG και στρέφεται προς χώρες όπως το Μεξικό.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ προσφέρθηκε να βοηθήσει όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καύσιμο η ζήτηση για το οποίο αυξάνεται θεαματικά στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε δημοσιογράφους στη μεξικανική πρωτεύουσα χθες, καθώς η προσφορά ενέργειας μειώνεται και οι τιμές απογειώνονται εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Στάινμαϊερ εκφράστηκε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Λόπες Ομπραδόρ. «Ο μεξικανός πρόεδρος προσφέρθηκε να αυξήσει τη συνεργασία μας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο», είπε ο Γερμανός πρόεδρος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες -με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν ευθύνες η μια στην άλλη-, οι τιμές του ηλεκτρισμού αυξήθηκαν ραγδαία στη Γηραιά Ήπειρο και κυβερνήσεις αναζητούν εσπευσμένα εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, για τη θέρμανση και για βιομηχανική χρήση.

Παρότι είναι αισθητά ακριβότερο από το αέριο που μεταφέρεται μέσω αγωγών, η ζήτηση για LNG έχει αυξηθεί δραματικά. Το Μεξικό δεν εξάγει LNG, πάντως συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει αναδειχθεί σε μείζονος σημασίας από τη στιγμή που η Ρωσία άρχισε να μειώνει τις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία είχε επαφές και με τον Καναδά για την περίπτωση εξαγωγών LNG από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό είχε αναφέρει ότι η εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία δεν είναι εύκολη, επικαλούμενος τη μεγάλη απόσταση μεταξύ των κοιτασμάτων (δυτικά) και των λιμανιών στην ακτή του Ατλαντικού (ανατολικά). «Εξετάζουμε τις επιλογές για να δούμε αν έχει νόημα να εξάγουμε LNG και αν είναι κερδοφόρο να εξάγουμε απευθείας στην Ευρώπη», είχε αναφέρει ο Τζάστιν Τριντό.

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι η Γερμανία επιταχύνει την κατασκευή λιμενικών υποδομών και αγωγών φυσικού αερίου για να ενισχύσει τις εισαγωγές LNG και στρέφεται προς χώρες όπως ο Καναδάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επενδύει στην ανάπτυξη πλωτών τερματικών σταθμών LNG η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετικό σχέδιο που θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την δημιουργία πλωτών και χερσαίων τερματικών σταθμών LNG στη βόρεια Γερμανία ώστε να ενταχθεί γρηγορότερα το LNG στη γερμανική αγορά.
Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Γερμανοί δεν μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, 14,5% πάνω από πέρσι

Την περασμένη εβδομάδα με σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αντίστοιχη εβδομάδα των προηγούμενων ετών, η κατανάλωση έφθασε τις 483 GWh, κατά 14,5% πάνω από τη μέση τιμή των 422 GWh των ετών 2018-2021.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυβερνητική σύγκρουση στη Γερμανία για τα τέλη στο φυσικό αέριο

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υπερασπίστηκε το μέτρο του έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο τονίζοντας πως έρχεται να στηρίξει τους εισαγωγείς ενέργειας απέναντι στην έκρηξη των τιμών στις αγορές.