ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shuttertock

Στήριξη Τραμπ στη μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας

Τη στήριξή του στη μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας εξέφρασε ο πρόεδρος Τραμπ. Προεκλογική εκστρατεία από το εξωτερικό από τον πρώην πρόεδρο Μοράλες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του στην αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες καθώς εκείνη επιδιώκει μια «ειρηνική δημοκρατική μετάβαση», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τη συνεχιζόμενη βία στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

«Στηρίζουμε την Τζανίνε Άνιες στη Βολιβία γιατί εργάζεται για να διασφαλίσει μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση μέσα από ελεύθερες εκλογές», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτηση στο Twitter. «Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη βία και εκείνους που την προκαλούν εντός της Βολιβίας και μακρόθεν», συμπλήρωσε.

Η Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε το Σάββατο την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Μοράλες, με την κατηγορία της στάσης.

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας ενέκρινε στα τέλη του Νοεμβρίου νομοθέτημα που προβλέπει τη διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Σε αυτές, η μεταβατική κυβέρνηση υπό την Άνιες ανέφερε ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή στον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο. Η ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Νωρίτερα σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Αργεντινή, υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να ασκεί πολιτική και δήλωσε πως θα διεξαγάγει εκστρατεία για να βοηθήσει το σοσιαλιστικό του κόμμα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στη χώρα του.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την άφιξή του στην Αργεντινή, ο αριστερός ηγέτης τόνισε πως σχεδιάζει να παραμείνει ενεργός στο κόμμα του, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), καθώς εξετάζει αρκετά ονόματα υποψηφίων για τις επόμενες εκλογές.

«Δεν είμαι υποψήφιος. Δεν θα είμαι υποψήφιος όπως έχουν τα πράγματα, αλλά έχω το δικαίωμα να ασκώ πολιτική», είπε ο Μοράλες. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε ξανά τις επικείμενες εκλογές».

Ο Μοράλες όρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Λουίς Άρκε Κατακόρα και τον Ανδρόνικο Ροδρίγκες, νεαρό συνδικαλιστή που εκπροσωπεί τους κοκαλέρος (τους καλλιεργητές κόκας), ως πιθανούς υποψήφιους του MAS για την προεδρία στις επόμενες εκλογές.

Αφού έχασε την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού, ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για τις εκλογές που αμαυρώθηκαν από νοθεία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

Είχε εκλεγεί για τέταρτη θητεία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια στην προεδρία της Βολιβίας. Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, πριν αναχωρήσει για την Αργεντινή, όπου του χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιέζει πετρελαϊκές για επιστροφή στη Βενεζουέλα με ασφάλεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνάντησε στελέχη πετρελαϊκών κολοσσών, προτρέποντάς τους να επενδύσουν στα κοιτάσματα της Βενεζουέλας, διαβεβαιώνοντας για την ασφάλεια των επενδύσεων. Οι εταιρείες δηλώνουν έτοιμες για επενδύσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αγοράσουν τη Γροιλανδία για να μην την πάρουν Ρωσία ή Κίνα

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν την Κίνα ή τη Ρωσία από το να ελέγξουν το νησί, υποστηρίζοντας ότι οι υπάρχουσες αμυντικές συμφωνίες δεν αρκούν για την προστασία της.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των διαδηλώσεων, σημειώνοντας ότι ο κόσμος δείχνει έτοιμος να ελέγξει πόλεις. Προειδοποίησε δε την ιρανική κυβέρνηση να μην ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Ο Μακρόν άλλαξε ημερομηνίες λόγω ατζέντας Τραμπ, λέει ο Λευκός Οίκος

Η Γαλλία μετέθεσε διακριτικά τις ημερομηνίες της συνόδου G7, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Η σύνοδος θα γίνει 15-17 Ιουνίου αντί για 14-16, λόγω εκδήλωσης γενεθλίων του Τραμπ.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: «Ανησυχώ πολύ» για τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ανησυχία για τις δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία και κάλεσε τη Βαρσοβία να είναι ειλικρινής με τις ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου μεταξύ συμμάχων σε ευαίσθητα ζητήματα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ακύρωσα νέο κύμα επιθέσεων κατά της Βενεζουέλας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στο Truth Social ότι αμερικανικές πετρελαϊκές θα επενδύσουν πάνω από 100 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα. Είπε επίσης πως ανέβαλε επίθεση, αναφέροντας πρόοδο σε συνεργασία και απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.