ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttertock

Στήριξη Τραμπ στη μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας

Τη στήριξή του στη μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας εξέφρασε ο πρόεδρος Τραμπ. Προεκλογική εκστρατεία από το εξωτερικό από τον πρώην πρόεδρο Μοράλες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του στην αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες καθώς εκείνη επιδιώκει μια «ειρηνική δημοκρατική μετάβαση», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τη συνεχιζόμενη βία στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

«Στηρίζουμε την Τζανίνε Άνιες στη Βολιβία γιατί εργάζεται για να διασφαλίσει μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση μέσα από ελεύθερες εκλογές», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτηση στο Twitter. «Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη βία και εκείνους που την προκαλούν εντός της Βολιβίας και μακρόθεν», συμπλήρωσε.

Η Τζανίνε Άνιες ανακοίνωσε το Σάββατο την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Μοράλες, με την κατηγορία της στάσης.

Το κοινοβούλιο της Βολιβίας ενέκρινε στα τέλη του Νοεμβρίου νομοθέτημα που προβλέπει τη διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Σε αυτές, η μεταβατική κυβέρνηση υπό την Άνιες ανέφερε ότι δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή στον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο. Η ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Νωρίτερα σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Αργεντινή, υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να ασκεί πολιτική και δήλωσε πως θα διεξαγάγει εκστρατεία για να βοηθήσει το σοσιαλιστικό του κόμμα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στη χώρα του.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την άφιξή του στην Αργεντινή, ο αριστερός ηγέτης τόνισε πως σχεδιάζει να παραμείνει ενεργός στο κόμμα του, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), καθώς εξετάζει αρκετά ονόματα υποψηφίων για τις επόμενες εκλογές.

«Δεν είμαι υποψήφιος. Δεν θα είμαι υποψήφιος όπως έχουν τα πράγματα, αλλά έχω το δικαίωμα να ασκώ πολιτική», είπε ο Μοράλες. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε ξανά τις επικείμενες εκλογές».

Ο Μοράλες όρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Λουίς Άρκε Κατακόρα και τον Ανδρόνικο Ροδρίγκες, νεαρό συνδικαλιστή που εκπροσωπεί τους κοκαλέρος (τους καλλιεργητές κόκας), ως πιθανούς υποψήφιους του MAS για την προεδρία στις επόμενες εκλογές.

Αφού έχασε την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού, ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για τις εκλογές που αμαυρώθηκαν από νοθεία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

Είχε εκλεγεί για τέταρτη θητεία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια στην προεδρία της Βολιβίας. Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, πριν αναχωρήσει για την Αργεντινή, όπου του χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θέλει να παραδώσει τα φορολογικά του στοιχεία ο Ντ. Τραμπ

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε την αμερικανική εφορία να παραδώσει τα στοιχεία ο δικηγόρος του Ντ. Τραμπ αναφέρει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για οποιαδήποτε παρατυπία από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο.
Trump, usa, hpa
ΔΙΕΘΝΗ

Σφίγγει ο κλοιός για Τραμπ, παραδίδονται οι φορολογικές δηλώσεις του

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε την εφορία των ΗΠΑ να παραδώσει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ. Αποκαλύψεις πως ο Τραμπ ασκούσε πιέσεις σε αξιωματούχους για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών.