ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Mario Draghi, Italy, Italia
Φωτο: Shutterstock

Η μυστική συμφωνία Μελόνι - Ντράγκι για το μέλλον της Ιταλίας

Η La Repubblica γράφει ότι αυτά τα τρία κύρια σημεία είναι η στήριξη της Ουκρανίας, το ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει υπό έλεγχο και το ότι η Ιταλία θα παραμείνει πιστός εταίρος του ΝΑΤΟ.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι φέρεται να είναι διατεθειμένος να λειτουργήσει ως «εγγυητής» της νέας κυβέρνησης έναντι της Ευρώπης, σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας La Repubblica.

«Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές από το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σόλτς και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λειτουργώντας ως εγγυητής της Τζόρτζια Μελόνι και δίνοντας διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά τα τρία κύρια σημεία της δράσης της μελλοντικής ιταλικής κυβέρνησης».

Η La Repubblica γράφει ότι αυτά τα τρία κύρια σημεία είναι η στήριξη της Ουκρανίας, το ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει υπό έλεγχο και το ότι η Ιταλία θα παραμείνει πιστός εταίρος του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ένα άλλο γεγονός, πολύ πιο ρεαλιστικό, που συνδέεται με το μέλλον του πρωθυπουργού. Η πιθανότερη εκδοχή τον φέρνει στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο διορισμός του οποίου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για τον Ιούνιο του 2023. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το καλωσόριζε και η Ουάσιγκτον, και βεβαίως θα άνοιγε μια περαιτέρω ομπρέλα προστασίας στην κα Μελόνι, προσφέροντάς της και μια διεθνή κάλυψη».

Διαψεύδει ο Ντράγκι

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης διέψευσε το περιεχόμενο του άρθρου και υπογράμμισε τα εξής σε ανακοίνωσή της:

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν συμφώνησε και δεν δεσμεύθηκε να εγγυηθεί οτιδήποτε. Ο πρωθυπουργός έχει επαφές ανά τακτά διαστήματα με τους διεθνείς συνομιλητές με αντικείμενο τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δεσμεύεται να εγγυηθεί μια ήρεμη μεταβίβαση της κυβερνητικής εξουσίας στο πλαίσιο των ορθών θεσμικών σχέσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι από Κύπρο: Προτεραιότητα η ενέργεια, σημαντικές οι αμυντικές δαπάνες

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο με ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα. Ζήτησε προληπτικά μέτρα για ενεργειακές κρίσεις και εξέφρασε λογική στη συζήτηση για χαλάρωση κανόνων κρατικών ενισχύσεων.
Αεροσκάφος Ryanair απογειώνεται
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η Ryanair δεν προβλέπει έλλειψη καυσίμων τον Μάιο, αβεβαιότητα για Ιούνιο

Ο διευθυντής της Ryanair δήλωσε ότι δεν αναμένονται ελλείψεις κηροζίνης τον Μάιο στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για τον Ιούνιο, ενώ ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κρατά υψηλές τις τιμές των καυσίμων.
Ενέργεια και τρόφιμα κόστος
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ανησυχία για ύφεση, ελπίδα από το καθολικό πανεπιστήμιο

Ανησυχία στην Ιταλία προκαλούν οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν, με τον Τζορτζέτι να ζητά αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και τη Confindustria να προειδοποιεί για ενεργειακή κρίση, περιορισμούς και εκτίναξη του πληθωρισμού.
Ματέο Σαλβίνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαλβίνι: Αναγκαία η μερική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω ενέργειας

Ο Ματέο Σαλβίνι ζήτησε μερική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής ακρίβειας και χαρακτήρισε τον Ορμπάν φίλο, αν και δεν παρεμβαίνει στις εκλογές της Ουγγαρίας.
Αεροδρόμιο Κατάνια εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Αυστηρός περιορισμός καυσίμων σε τρία ακόμα αεροδρόμια

Σοβαρές ελλείψεις καυσίμων σημειώνονται στα αεροδρόμια Μπρίντιζι, Πεσκάρα και Ρήγιο Καλαβρίας, με περιορισμούς στον ανεφοδιασμό. Εξαιρούνται κυβερνητικές και επείγουσες πτήσεις, ενώ προβλήματα υπήρξαν πρόσφατα και αλλού.