ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξανά «στο τραπέζι» η προσχώρηση Βουλγαρίας, Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν

Οι δύο χώρες σημειώνουν πως έχουν εκπληρώσει όλους τις προϋποθέσεις και η αναμονή έχει μετατραπεί σε έναν «ατελείωτο εφιάλτη». Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ερχόμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει ξανά την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε σήμερα από τη Σόφια η πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, η οποία έχει ξεκινήσει τη συζήτηση.

Η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες και δύο υψηλόβαθμα μέλη των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πέταρ Βιτάνοφ από τη Βουλγαρία και ο Νταν Νίτσα από τη Ρουμανία, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση επιμένοντας σε μια σοβαρή συζήτηση για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του Βιτάνοφ.

Το έγγραφο τονίζει ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν εκπληρώσει όλους τις προϋποθέσεις και η αναμονή έχει μετατραπεί σε έναν "ατελείωτο εφιάλτη" για τις δύο χώρες. Οι συνέπειες περαιτέρω καθυστέρησης μπορεί να είναι πολύ δαπανηρές, και το τίμημα θα πληρωθεί από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η διαδικασία ένταξης των δυο χωρών έχει επιβραδυνθεί αδικαιολόγητα από χρόνια για λόγους που δεν σχετίζονται με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Αυτό καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην Ένωση και υπονομεύει τον θεμελιώδη σκοπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει τις ανισότητες μέσω της πολιτικής συνοχής, υποστηρίζουν οι Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με την Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, είναι άδικο που οι έλεγχοι στα σύνορα Σένγκεν δεν έχουν αρθεί ακόμη για τους πολίτες των δύο χωρών. Η Γκαρσία Πέρες σημείωσε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία πληρούν τις προϋποθέσεις εδώ και 11 χρόνια.

Από τότε που οι δύο χώρες δήλωσαν ότι είναι έτοιμες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει τουλάχιστον τρία ψηφίσματα που ζητούν την ένταξή τους στον χώρο Σένγκεν. Το θέμα απαιτεί ομόφωνη απόφαση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Είχε τις μικρότερες οικονομικές απώλειες ανά κάτοικο στην ΕΕ το 2020

Οι συνολικές οικονομικές απώλειες λόγω του κλίματος ανήλθαν σε 12 δισεκ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν το 2017, στα 27,9 δισεκ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσιες, λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ και Μπλίνκεν υπέρ της ενταξιακής προοπτικής Β. Μακεδονίας - Αλβανίας

Η Γαλλία, η οποία άσκησε την προεδρία του ΕΕ το εξάμηνο που έληξε, έχει καταθέσει μία συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ προτρέπει τη Βουλγαρία να επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Η Βουλγαρία είναι το λιγότερο εμβολιασμένο κράτος μέλος μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης, όπου λιγότερο από το 30% του ενήλικου πληθυσμού της έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του ιού.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Ζητά τη βοήθεια της ΕΕ λόγω έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19

Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί στη χώρα 200 συμπυκνωτές οξυγόνου από την Ολλανδία, 50 συμπυκνωτές οξυγόνου από την Πολωνία, 5.200 φιαλίδια μονοκλωνικών αντισωμάτων από την Ιταλία, 15 αναπνευστήρες και 8 συμπυκνωτές οξυγόνου από τη Δανία.