ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:43
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Σήμερα ο Πούτιν υπογράφει την προσάρτηση στη Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ χθες Πέμπτη, απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν, ο οποίος ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει αργότερα σήμερα την προσάρτησή τους στη χώρα του, όπως και αυτή των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά).

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησής τους θα διεξαχθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο.

Μπάιντεν: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, την ώρα που η Ουάσινγκτον σχεδιάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ενόψει της ανακοίνωσης από το Κρεμλίνο για την προσάρτηση ουκρανικών περιφερειών.

Μιλώντας σε ηγέτες νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού, ο Μπάιντεν κατήγγειλε τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν οι φιλορωσικές αρχές σε περιφέρειες της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτήρισε «απόλυτη απάτη» και υποστήριξε πως τα αποτελέσματα «ενορχηστρώθηκαν από τη Μόσχα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για τις κυρώσεις που θα επιβάλουν μόλις η Ρωσία ανακοινώσει επισήμως την προσάρτηση ουκρανικών περιφερειών, κάτι που αναμένεται αύριο Παρασκευή.

«Οι ΗΠΑ, θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό, οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ, ποτέ, ποτέ, τις ρωσικές διεκδικήσεις σε κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Οι κυρώσεις θα στρέφονται κατά «προσώπων και οντοτήτων, εντός και εκτός Ρωσίας, που παρέχουν υποστήριξη σε αυτήν την ενέργεια», όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την επιδίωξη αυτοκρατορικών φιλοδοξιών, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των βασικών αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», σημείωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ στη Γενεύη

Ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη οι τριμερείς συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, με στόχο τον τερματισμό του τετραετούς πολέμου στην Ουκρανία.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ουκρανία

Τρεις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν όταν ρωσικό drone έπληξε όχημα σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στο Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, σύμφωνα με ουκρανικές αρχές, ύστερα από νέα ρωσική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 400 drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε 396 drones και 29 πυραύλους κατά της Ουκρανίας τη νύχτα, με την Ουκρανία να καταρρίπτει τα περισσότερα. Επίθεση στην Οδησσό προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με την DTEK.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ διεξάγονται στη Γενεύη

Στη Γενεύη έφθασαν Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές για νέο γύρο συνομιλιών, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από δύο αποτυχημένες συναντήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανακοίνωσε καταστροφή άνω των 150 ουκρανικών drones τη νύχτα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 151 ουκρανικά drones κυρίως σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα, λίγο πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες στη Γενεύη. Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην Κρασναντάρ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.