ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξανάρχισε η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ιταλία από την Gazprom

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία είχε διακοπεί την 1η Οκτωβρίου επειδή ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η ροή του αερίου μέσω της Αυστρίας, όπως είχε υπογραμμίσει η ρωσική εταιρεία ενέργειας.

Η ιταλική Εθνική Εταιρία Υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε ότι, μετά τη διακοπή των περασμένων ημερών, «ξανάρχισε σήμερα η ροή φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ιταλία». Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η προμήθεια φυσικού αερίου κατέστη και πάλι δυνατή χάρη στην επίλυση, από μέρους της Eni και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων εταιριών, των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον νέο κανονισμό που υιοθετήθηκε από την ρυθμιστική αρχή της Αυστρίας».

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία είχε διακοπεί την 1η Οκτωβρίου επειδή ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η ροή του αερίου μέσω της Αυστρίας, όπως είχε υπογραμμίσει η Gazprom.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom δήλωσε ότι πρόκειται να επαναλάβει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Αυστρίας, κυρίως προς την Ιταλία, μετά την αναστολή των ροών το Σαββατοκύριακο εν μέσω ρυθμιστικών προκλήσεων.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία και οι Ιταλοί πελάτες έχουν βρει λύση για τις πωλήσεις φυσικού αερίου μετά τις ρυθμιστικές αλλαγές στην Αυστρία.

«Ο αυστριακός φορέας εκμετάλλευσης δήλωσε σχετικά με την ετοιμότητά του να επιβεβαιώσει τους διορισμούς μεταφοράς της LLC Gazprom Export, γεγονός που επιτρέπει την επανάληψη των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου μέσω της Αυστρίας», δήλωσε η Gazprom.

Η εταιρεία που ελέγχεται από το Κρεμλίνο δήλωσε το Σάββατο ότι η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Αυστρίας είχε ανασταλεί μετά την άρνηση του διαχειριστή του δικτύου της να επιβεβαιώσει τους διορισμούς μεταφοράς ή την ποσότητα που η Gazprom σχεδίαζε να στείλει.

Η αυστριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι η Gazprom δεν είχε υπογράψει τις απαραίτητες συμβάσεις.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 10% των ιταλικών εισαγωγών, από περίπου 40%, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο θέμα, ενώ το μερίδιο από την Αλγερία και τις Σκανδιναβικές χώρες έχει αυξηθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Επαναλαμβάνει η Gazprom τις ροές αερίου προς την Ιταλία μέσω Αυστρίας

Η εταιρεία που ελέγχεται από το Κρεμλίνο δήλωσε το Σάββατο ότι η διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Αυστρίας είχε ανασταλεί μετά την άρνηση του διαχειριστή του δικτύου της να επιβεβαιώσει τους διορισμούς μεταφοράς.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου

Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιταλία κατεβάζει τον θερμοστάτη στους 19° Κελσίου σε σπίτια και δημόσιο

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ιταλία εισήγαγε το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από την Ρωσία, αλλά έκτοτε κινήθηκε γρήγορα για να αναζητήσει εναλλακτική τροφοδοσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Gazprom: Από τη Siemens εξαρτάται η επαναλειτουργία του Nord Stream

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός παραπέμπει στη Siemens για το άνοιγμα του αγωγού φυσικού αερίου που παραμένει κλειστός για άγνωστο χρονικό διάστημα, αναφέροντας πως η γερμανική εταιρεία θα πρέπει να επισκευάσει τον εξοπλισμό.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για το κλείσιμο του Nord Stream

Με τον αγωγό φυσικού αερίου να παραμένει κλειστός επ' αόριστον, οι Ρώσοι τονίζουν πως οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ δυσχεραίνουν τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom να συντηρεί τον αγωγό Nord Stream.