ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 89.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:12:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αυστρία κατά Κομισιόν, για την «πράσινη» ταμπέλα στην πυρηνική ενέργεια

Στην επιχειρηματολογία της η Αυστρία, επικαλείται διαδικαστικά σφάλματα και επισημαίνει ακόμη ότι είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένο να λαμβάνονται τόσο σημαντικές πολιτικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) προσέφυγε χθες Παρασκευή η αυστριακή κυβέρνηση, εναντίον της απόφασης της Κομισιόν να μπει «πράσινη» ταμπέλα στην πυρηνική ενέργεια, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βιέννη. Η χώρα των Άλπεων, ιστορικά εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, σφυροκοπούσε εξαρχής το σχέδιο αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε διαμηνύσει εδώ και καιρό πως η πρόθεσή της ήταν το θέμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη. «Η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο δεν είναι ούτε πράσινες, ούτε βιώσιμες μορφές ενέργειας», εξηγησε η υπουργός Λεονόρε Γκέβεσλερ (Πράσινοι) στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της. «Γι’ αυτό προσφύγαμε, πριν από την παρέλευση της προθεσμίας τη Δευτέρα». Η Kurier δημοσίευσε νωρίτερα την πληροφορία ότι η αυστριακή κυβέρνηση προσέφυγε στο ΔΕΕ, χωρίς να επικαλεστεί πηγή. Η εφημερίδα συμπλήρωσε ωστόσο πως η προσφυγή έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Στην επιχειρηματολογία της, η αυστριακή κυβέρνηση επικαλείται διαδικαστικά σφάλματα και επισημαίνει ακόμη ότι είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένο να λαμβάνονται τόσο σημαντικές πολιτικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε η Κουρίρ. Η κυρία Γκέβεσλερ είχε καταγγείλει στην αρχή της χρονιάς, όταν οι Βρυξέλλες αποκάλυψαν το επίμαχο κείμενο, τη «μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον» που προκαλεί η πυρηνική ενέργεια. Για την ίδια, η πυρηνική ενέργεια ανήκει «στο παρελθόν». Η αναγνώριση της συμβολής της πυρηνικής ενέργειας και του αερίου στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής από την Κομισιόν προκαλεί επίσης αγανάκτηση στις οικολογικές οργανώσεις, που κατηγορούν τις Βρυξέλλες πως χαρακτηρίζουν ψευδώς και παραπλανητικά φιλικές προς το περιβάλλον αυτές τις μορφές ενέργειας, πως επιδίδεται σε «greenwashing» («πράσινο ξέπλυμα»). Το κείμενο, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρητικά έχει σκοπό να επιτρέψει την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε δραστηριότητες που μειώνουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εγγράφεται στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου η ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.

Βασιζόμενο σε εκθέσεις ειδικών χαρακτηρίζει «βιώσιμες» ορισμένες επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω πυρηνικών σταθμών και σταθμών που καίνε αέριο, υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Και επίσης ότι θα επιτρέψουν να κλείσουν σταθμοί που καίνε άνθρακα και μολύνουν πολύ περισσότερο. Μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ μόλις οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτή την «ταξινόμηση». Ο αριθμός τους απέχει παρασάγγας από την «υπερπλειοψηφία» των είκοσι κρατών που απαιτείτο για να απορριφθεί το σχέδιο. Αντίθετα το υπερασπίστηκα η Γαλλία και χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, επιχειρηματολογώντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά) δεν επιτρέπουν από μόνες τους να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες λόγω του ότι από τη φύση τους δεν επιτρέπουν αδιάλειπτη παραγωγή. Η Αυστρία απαγόρευσε διά νόμου το 1978 την εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας· το μέτρο εγγράφτηκε στο Σύνταγμα της χώρας το 1999. Η χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων αντλεί σήμερα πάνω από το 75% της ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως χάρη στη μεγάλη δυναμικότητά της ως προς την υδροηλεκτρική ενέργεια. Συνεχίζει ωστόσο να εισάγει ενέργεια -που παράγεται αξιοσημείωτα από πυρηνικούς σταθμούς- για να καλύπτει τις ανάγκες της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ειδικό ταμείο για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια ιδρύει η Βρετανία

Το ταμείο, θα προσφέρει χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μετατροπής ουρανίου, που αποτελεί στάδιο-κλειδί στη διαδικασία παραγωγής καυσίμων για πυρηνικούς αντιδραστήρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασίες στην Αυστρία για ενδεχόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης

Μέχρι το 2025 θα έχουν επενδυθεί 180 εκατ. ευρώ για την επέκταση 100 αυτοδύναμων στρατώνων που θα διαθέτουν ενεργειακή επάρκεια για δυο εβδομάδες για την περίπτωση να υπάρξουν μακράς διαρκείας «μπλακ άουτ» στη χώρα.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών θα παρουσιάσει η Κομισιόν

Η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη εγκαίρως.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα «παζάρια» στη Σύνοδο Κορυφής για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανησυχούν για την επιβίωσή τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βρουν μια συμβιβαστική λύση και να αντιδράσουν στις εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς απόφαση για τους πυρηνικούς σταθμούς η συνάντηση Σολτς με τους ΥΠΟΙΚ

Ακόμα και οι Πράσινοι αποφάσισαν χθες στο Συνέδριό τους στη Βόνη ότι θα ζητήσουν την διατήρηση των πυρηνικών σταθμών Isar 2 και Νεκαρβεστχάιμ 2 σε εφεδρεία έως την 15η Απριλίου του 2023.