ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Afganistan-amaxoi
Φωτο: ΑΠΕ

Δεκάδες Αφγανοί στους οποίους είχε υποσχεθεί άσυλο η Γερμανία είναι νεκροί

Έξι δολοφονήθηκαν, ωστόσο δεν είναι σαφές αν το κίνητρο των φόνων ήταν πως είχαν συνεργαστεί με την Μπούντεσβερ, τον γερμανικό στρατό.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι ενήμερη για το ότι δεκάδες Αφγανοί που είχαν εργαστεί για γερμανικούς κρατικούς θεσμούς, καθώς και άλλοι πολίτες του Αφγανιστάν που διέτρεχαν κίνδυνο και σχεδιαζόταν να απομακρυνθούν από τη χώρα της Ασίας, έχασαν τη ζωή τους εν αναμονή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο, κάπου 25 Αφγανοί που εργαστεί γι’ αυτό είναι νεκροί. Από αυτούς, οι θάνατοι των 12 είχαν «φυσικά» αίτια ή οφείλονταν σε δυστυχήματα. Έξι δολοφονήθηκαν, ωστόσο δεν είναι σαφές αν το κίνητρο των φόνων ήταν πως είχαν συνεργαστεί με την Μπούντεσβερ, τον γερμανικό στρατό. Δεν είναι σαφή τα αίτια των θανάτων των υπολοίπων επτά. Το Γερμανικό Πρακτορείο διαπίστωσε πως διαφορετικά υπουργεία δίνουν διαφορετικούς απολογισμούς. Το υπουργείο Εξωτερικών, για παράδειγμα, μιλά για έξι θανάτους Αφγανών που εργάστηκαν για λογαριασμό του.

Σχεδόν ολόκληρη η γερμανική στρατιωτική αποστολή εγκατέλειψε το Αφγανιστάν τον Ιούνιο του 2021. Οι σουνίτες φονταμενταλιστές Ταλιμπάν κατέλαβαν όλη τη χώρα λίγο καιρό αργότερα, τη 15η Αυγούστου. Η επιστροφή τους στα πράγματα προκάλεσε φόβους πως θα ακολουθούσαν αντίποινα σε όσους υποστήριξαν τις ένοπλες δυνάμεις κρατών μελών του NATO και άλλους δυτικούς θεσμούς ή εργάστηκαν για την υποστηριζόμενη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση. Πάντως, δεν διαπιστώθηκε εκστρατεία αντιποίνων ευρείας κλίμακας, εξ όσων είναι γνωστά. Η Γερμανία πήρε μέρος στην επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που είχαν υποστηρίξει τον στρατό της και άλλους δημόσιους θεσμούς της το καλοκαίρι του 2021, αλλά υπήρχαν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που ήλπιζαν να φύγουν από όσους μπόρεσαν τελικά να μεταφερθούν σε εκείνο το χαοτικό εγχείρημα.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προστασία σε πάνω από 36.000 ανθρώπους, στρατιωτικούς, συνεργάτες των δυνάμεων ή θεσμών της και άλλα ευάλωτα πρόσωπα, καθώς και σε άμεσα μέλη των οικογενειών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel, τα δύο τρίτα και πλέον από τους ανθρώπους αυτούς μπόρεσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν, οι περισσότεροι μέσω του Πακιστάν. Μείζον πρόβλημα για όσους επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα είναι πως απαιτείται διαβατήριο. Αλλά το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν σπανίως χορηγεί έγγραφα. Τα δεδομένα για τους θανάτους που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου προέκυψαν από τις απαντήσεις υπουργείων σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) Κλάρα Μπούνγκερ. Η κυρία Μπούνγκερ στηλίτευσε το γεγονός ότι έχουν πεθάνει δεκάδες Αφγανοί στους οποίους υποσχόταν προστασία η Γερμανία και τις «εγκληματικές» ευθύνες της τότε ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Η νέα κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει καν να μεταφέρει σε ασφαλείς τοποθεσίες αυτούς στους οποίους η χώρα υποσχόταν υποδοχή», πρόσθεσε.Επιτροπή της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής κάτω Βουλής, διενεργεί έρευνα για τη χαοτική  αποχώρηση του γερμανικού στρατού από τη χώρα και τις περιπτώσεις των ανθρώπων που περιμένουν ακόμη να μεταφερθούν στη Γερμανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Η Γερμανία αποσύρει τα στρατεύματά της έως τα μέσα Αυγούστου

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Χάικο Μάας, διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του γερμανικού στρατού.
ΔΙΕΘΝΗ

Να αποκλιμακώσει την ένταση εντός της κυβέρνησης του επιχειρεί ο Όλαφ Σόλτς

Οι Φιλελεύθεροι του FDP, οι οικολόγοι και οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνούν για σειρά θεμάτων, όπως το κλίμα, η χρηματοδότηση του στρατού, ο προϋπολογισμός του 2024 αλλά και των επόμενων ετών.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ευρώπης - Γερμανίας για εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και e-fuels

Το Βερολίνο εξέπληξε τους εταίρους του, στις αρχές Μαρτίου, μπλοκάροντας την τελευταία στιγμή ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων με την επιβολή ντε φάκτο 100% ηλεκτρικών κινητήρων από το μέσον της επόμενης δεκαετίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν την γερμανική αγορά με ελλείψεις

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνολικά 500.000 εργαζομένων στα τρένα, στα υπεραστικά λεωφορεία, σε πολλά αεροδρόμια και στο προσωπικό των αυτοκινητοδρόμων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει άνευ προηγουμένου προβλήματα σε όλη τη Γερμανία.