bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Σολτς: Η Γερμανία θα στήριζε την έκδοση ευρωομολόγου για την ενέργεια

Ο Γερμανός καγκελάριος δείχνει πως αλλάζει στάση στηρίζοντας την έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, με την προϋπόθεση τα χρήματα που θα αντληθούν να διανεμηθούν με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.

Αλλαγή στάσης για τη Γερμανία, καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς θα υποστηρίξει την κοινή έκδοση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμβλυνση του πλήγματος της ενεργειακής κρίσης, εφόσον τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν πρόσφατα θα εκταμιευθούν στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις. 

Ο Σολτς στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα έδειξε θετική προδιάθεση για τη χρήση κοινού δανεισμού, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη στάση της καγκελαρίου, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η αλλαγή της στάσης πάντως του Γερμανού καγκελάριου έρχεται μετά την κριτική που ασκήθηκε από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το σχέδιο εθνικής βοήθειας της Γερμανίας ύψους 200 δισ. ευρώ πως θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες στο μπλοκ. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έκδοση κοινού χρέους θα αποτελούσε μια δραματική στροφή για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, έχει αντιταχθεί σε τέτοια μέτρα. Ωστόσο, οι εκκλήσεις για ανάληψη δράσης έχουν αυξηθεί, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν για να μπορέσει η ΕΕ να περάσει έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και να μεταβεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. 

Το πρόγραμμα SURE της ΕΕ για την εποχή της πανδημίας, που πρόσφερε στήριξη της απασχόλησης ύψους έως και 100 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων, θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για το νέο εργαλείο με εγγύηση χρέους, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες ενός νέου προγράμματος δεν έχουν καθοριστεί, πιθανότατα θα είναι μικρότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 724 δισ. ευρώ, το οποίο το 2020 αναπτύχθηκε εν μέρει από τον τότε υπουργό Οικονομικών Σολτς και συνδύαζε την εκταμίευση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, σύμφωνα με τους ανθρώπους. 

Αυτό το πακέτο έκτακτης ανάγκης ήταν η κάτι το πρωτόγνωρο για το ευρωπαϊκό μπλοκ με τους υποστηρικτές του να σημειώνουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα συνέβαινε μόνο μία φορά. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη θέση του Σολτς για το κοινό χρέος, λέγοντας ότι σημαντικά κεφάλαια είναι ακόμη διαθέσιμα ή κινητοποιούνται επί του παρόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να αποκλείει την επιλογή αυτή. 

Την Παρασκευή στην Πράγα, ο Σολτς απέφυγε επίσης να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η Γερμανία θα υποστήριζε έναν ακόμη γύρο κοινής έκδοσης χρέους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντ' αυτού, επισήμανε τα ακόμη αχρησιμοποίητα δάνεια και τις επιχορηγήσεις από το ταμείο αποκατάστασης της πανδημίας. «Έτσι, υπάρχουν ακόμη πολλοί διαθέσιμοι πόροι», δήλωσε τότε ο Σολτς.

Ωστόσο ο Σολτς δείχνει απρόθυμος να δώσει το πράσινο φως για ακόμη ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα περιλαμβάνει και πάλι επιχορηγήσεις, καθώς πρέπει να λάβει υπόψη του την τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τη συνταγματικότητα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Σε μια προκαταρκτική απόφαση έκτακτης ανάγκης, οι Γερμανοί δικαστές δήλωσαν τον Απρίλιο του 2021 ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη πιθανή ζημία από το μπλοκάρισμα του ταμείου εν αναμονή της πλήρους απόφασης παρά από το να επιτραπεί η συνέχισή του στο μεταξύ. 

Άφησαν επίσης να εννοηθεί ότι το από κοινού εκδοθέν χρέος της ΕΕ για τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων προς τα κράτη μέλη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να είναι σύμφωνο με το σύνταγμα, εφόσον το μέτρο παραμένει εφάπαξ. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Σολτς ήταν επιφυλακτικός όσον αφορά το σχέδιο ήταν η αβεβαιότητα σχετικά με την επερχόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, της οποίας πιθανότατα θα ηγηθεί η Τζόρτζια Μελόνι, η δεξιά ηγέτιδα του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας.

Η Μελόνι έχει δηλώσει ότι θα κυβερνήσει ως μετριοπαθής, αλλά έχει επισημάνει ότι το σχέδιο ανάκαμψης της Ρώμης για το Covid χρειάζεται λεπτομερή ρύθμιση. Ο Σολτς θέλει πρώτα να δει τη νέα συμφωνία συνασπισμού της Ρώμης και να συζητήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τη Μελόνι προτού δεσμευτεί σε περαιτέρω προγράμματα της ΕΕ που χρηματοδοτούνται από το χρέος, δήλωσε το πρόσωπο.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: «Όχι» σε σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και κοινό χρέος για την άμυνα

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την αυστηρότερη ερμηνεία του συνταγματικού τους δικαστηρίου σχετικά με τα νομικά όρια του κρατικού δανεισμού ως ένα σημαντικό εμπόδιο για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα της ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας υπογράμμισε ο Ο. Σολτς

Η Γερμανία, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο του NATO, ενώ είναι σε συνομιλίες με Γαλλία και Βρετανία για την ανάπτυξη όπλων ακριβείας.