ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας υπογράμμισε ο Ο. Σολτς

Η Γερμανία, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο του NATO, ενώ είναι σε συνομιλίες με Γαλλία και Βρετανία για την ανάπτυξη όπλων ακριβείας.

Η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει την άμυνά της και να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση από το εξωτερικό, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με αφορμή την δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αποτροπή, αμυντική ετοιμότητα. Γνωρίζω ότι αυτές είναι λέξεις που δεν συνηθίζεται να προέρχονται από έναν Γερμανό καγκελάριο. Λέξεις που εμείς στη Γερμανία δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για πολύ καιρό, που έχουν σχεδόν ξεχαστεί», πρόσθεσε σε podcast του. «Αλλά αυτές οι λέξεις αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό καθήκον: μαζί με τους συμμάχους μας, πρέπει να είμαστε τόσο ισχυροί που κανένας να μην τολμά να μας επιτεθεί», υπογράμμισε.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο του NATO τις μελλοντικές δεκαετίες, σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος που ανέφερε ότι έχει επίσης συνομιλίες με τους συμμάχους της, τη Γαλλία και τη Βρετανία, για την ανάπτυξη όπλων ακριβείας και αποστάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η στρατηγική της αποτροπής εξακολουθεί να είναι αιχμής.

Ο Σολτς αναφέρθηκε επίσης στον ειδικό στρατιωτικό προϋπολογισμό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ της χώρας του, ο οποίος καταρτίστηκε μερικές ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Παράλληλα με αφορμή τη δεύτερη επέτειο σήμερα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Αφήστε ελεύθερα τα παιδιά από την Ουκρανία. Αποσύρετε τα στρατεύματά σας. Τερματίστε αυτόν τον πόλεμο. Τότε θα υπάρξει ειρήνη αύριο. Και όλος ο κόσμος θα μπορέσει επιτέλους να αναπνεύσει ξανά», ανέφερε σε σχόλιό της που δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν για πόθο για κατάκτηση και έλλειψη προθυμίας για ειρήνευση. «Όσο σοκαριστικό και να είναι: ο Πούτιν δεν θέλει διαπραγματεύσεις. Δεν θέλει ειρήνη –θέλει ‘κατακτήσεις’. Ο ίδιος το λέει», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: «Όχι» σε σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και κοινό χρέος για την άμυνα

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την αυστηρότερη ερμηνεία του συνταγματικού τους δικαστηρίου σχετικά με τα νομικά όρια του κρατικού δανεισμού ως ένα σημαντικό εμπόδιο για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα της ΕΕ.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Γαλλίας και Γερμανίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Η αύξηση του δημοσίου χρέους που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγούν στην επανεξέταση ολόκληρου του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που πλέον κρίνεται μη ρεαλιστικό.
Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: Η Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια τροχιά όσον αφορά την οικονομία

«Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα εκτιμώνται πολύ από τη γερμανική κυβέρνηση και ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση και άλλους να συνεχίσουν έτσι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Δεν θα αφήσουμε στο μεταναστευτικό μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία

Με αναφορά στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε την ανάγκη αλληλέγγυας κατανομής των μεταναστών, καθώς κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» Σόλτς για ανάγκη μείωσης του χρέους των χωρών της ευρωζώνης

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφορικά με τις συζητήσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει μια ρεαλιστική και υποχρεωτική συμφωνία, η οποία όμως να μην επιβαρύνει υπερβολικά τα κράτη μέλη.
ΔΙΕΘΝΗ

Το «διπλό παιχνίδι» της Γερμανίας με την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας

Το Der Spiegel δημοσιοποίησε αποσπάσματα από το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, από τα οποία προκύπτουν σημαντικές λεπτομέρειες για την πολιτική της κυβέρνησης Κολ έναντι της Τουρκίας στα πρώτα χρόνια των ετών του 1990.