ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ανέκρουσε πρύμναν η Γερμανία για το ευρωομόλογο της ενεργειακής κρίσης

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης διαψεύδει πως υπάρχουν σχέδια για να στηριχθεί η έκδοση ευρωομολόγου ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Σύγχυση έχει προκαλέσει η Γερμανία, διαψεύδοντας το δημοσίευμα του Bloomberg για την διάθεση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς, να στηρίξει το σχέδιο για την έκδοση ευρωομολόγου απέναντι στην ενεργειακή κρίση, με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης να διαψεύδει την είδηση αναφέροντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει γνώση τέτοιων σχεδίων».

Το δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι ο Σολτς είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει την πάγια γερμανική θέση και να στηρίξει την κοινή έκδοση ευρωπαϊκού χρέους για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης υπό τον όρο ότι οι πόροι που θα αντληθούν από τις αγορές θα δοθούν στα κράτη μέλη ως δάνεια και όχι ως επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έκδοση κοινού χρέους θα αποτελούσε μια δραματική στροφή για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, έχει αντιταχθεί σε τέτοια μέτρα. Ωστόσο, οι εκκλήσεις για ανάληψη δράσης έχουν αυξηθεί, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν για να μπορέσει η ΕΕ να περάσει έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και να μεταβεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. 

Το πρόγραμμα SURE της ΕΕ για την εποχή της πανδημίας, που πρόσφερε στήριξη της απασχόλησης ύψους έως και 100 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων, θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για το νέο εργαλείο με εγγύηση χρέους, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες ενός νέου προγράμματος δεν έχουν καθοριστεί, πιθανότατα θα είναι μικρότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 724 δισ. ευρώ, το οποίο το 2020 αναπτύχθηκε εν μέρει από τον τότε υπουργό Οικονομικών Σολτς και συνδύαζε την εκταμίευση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, σύμφωνα με τους ανθρώπους. 

Αυτό το πακέτο έκτακτης ανάγκης ήταν η κάτι το πρωτόγνωρο για το ευρωπαϊκό μπλοκ με τους υποστηρικτές του να σημειώνουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα συνέβαινε μόνο μία φορά. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη θέση του Σολτς για το κοινό χρέος, λέγοντας ότι σημαντικά κεφάλαια είναι ακόμη διαθέσιμα ή κινητοποιούνται επί του παρόντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να αποκλείει την επιλογή αυτή. 

Την Παρασκευή στην Πράγα, ο Σολτς απέφυγε επίσης να δώσει συγκεκριμένη απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η Γερμανία θα υποστήριζε έναν ακόμη γύρο κοινής έκδοσης χρέους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντ' αυτού, επισήμανε τα ακόμη αχρησιμοποίητα δάνεια και τις επιχορηγήσεις από το ταμείο αποκατάστασης της πανδημίας. «Έτσι, υπάρχουν ακόμη πολλοί διαθέσιμοι πόροι», δήλωσε τότε ο Σολτς.

Ωστόσο ο Σολτς δείχνει απρόθυμος να δώσει το πράσινο φως για ακόμη ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα περιλαμβάνει και πάλι επιχορηγήσεις, καθώς πρέπει να λάβει υπόψη του την τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τη συνταγματικότητα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Σε μια προκαταρκτική απόφαση έκτακτης ανάγκης, οι Γερμανοί δικαστές δήλωσαν τον Απρίλιο του 2021 ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη πιθανή ζημία από το μπλοκάρισμα του ταμείου εν αναμονή της πλήρους απόφασης παρά από το να επιτραπεί η συνέχισή του στο μεταξύ. 

Άφησαν επίσης να εννοηθεί ότι το από κοινού εκδοθέν χρέος της ΕΕ για τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων προς τα κράτη μέλη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να είναι σύμφωνο με το σύνταγμα, εφόσον το μέτρο παραμένει εφάπαξ. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Σολτς ήταν επιφυλακτικός όσον αφορά το σχέδιο ήταν η αβεβαιότητα σχετικά με την επερχόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας, της οποίας πιθανότατα θα ηγηθεί η Τζόρτζια Μελόνι, η δεξιά ηγέτιδα του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Η Γερμανία θα στήριζε την έκδοση ευρωομολόγου για την ενέργεια

Ο Γερμανός καγκελάριος δείχνει πως αλλάζει στάση στηρίζοντας την έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, με την προϋπόθεση τα χρήματα που θα αντληθούν να διανεμηθούν με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ευρώπης - Γερμανίας για εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και e-fuels

Το Βερολίνο εξέπληξε τους εταίρους του, στις αρχές Μαρτίου, μπλοκάροντας την τελευταία στιγμή ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων με την επιβολή ντε φάκτο 100% ηλεκτρικών κινητήρων από το μέσον της επόμενης δεκαετίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο απέναντι στο τέλος των συμβατικών αυτοκίνητων στήνει η Γερμανία

Το Βερολίνο δημιουργεί συμμαχία με ακόμη 6 ευρωπαϊκά κράτη ώστε να παραταθεί η κατάργηση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης που προγραμματίζεται για το 2035, σημειώνοντας πως χρειάζονται αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλεί με βέτο ο Ορμπάν σε πιθανές κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική ενέργεια

Αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις στην πυρηνική ενέργεια ο Ούγγρος πρωθυπουργός καθώς η χώρα διαθέτει ένα ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό τον οποίο σχεδιάζει με τη ρωσική Rosatom να επεκτείνει.