ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Olaf Scholz, Germany, Germania
Φωτο: Shutterstock

Σολτς: Θα συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε με βαρύ οπλισμό την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, το Βερολίνο από κοινού με τους συμμάχους του, θα στηρίξει για όσο χρειαστεί τις προσπάθειες της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και έκανε λόγο για ένα νέο επίπεδο απειλής που ξεκινά από τη Μόσχα.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να παραδίδει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο και να παρέχει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια «για όσο είναι απαραίτητο», δήλωσε και πάλι σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς που καταδίκασε την ρωσική επιθετικότητα ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σθένος που επιδεικνύουν οι στρατιωτικές δυνάμεις και ο λαός της Ουκρανίας.

Η Γερμανία «θα υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία από κοινού με τους φίλους και τους εταίρους της - οικονομικά, δημοσιονομικά, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με όπλα, όπως βαρύ πυροβολικό, σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και αντιαεροπορικά άρματα μάχης για όσο είναι απαραίτητο - για όσο χρειάζεται προκειμένου να αποτρέψουμε την αποτρόπαια επιθετικότητα της Ρωσίας», δήλωσε ο κ. Σολτς, μιλώντας σε Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση, στο Βερολίνο.

Ο καγκελάριος καταδίκασε ρητά την πολιτική της Ρωσίας και κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο και τους υποστηρικτές του ότι όχι μόνο διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά «βλέπουν αυτόν τον πόλεμο και ως μέρος μιας μεγαλύτερης σταυροφορίας εναντίον της φιλελεύθερης δημοκρατίας, εναντίον της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, εναντίον της ελευθερίας και της προόδου, εναντίον του τρόπου ζωής μας και αυτού που ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν αποκαλεί "συλλογική Δύση", εννοώντας όλους εμάς».

Ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στον αγώνα των Ουκρανών τονίζοντας ότι «οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες της Ουκρανίας φέρουν το κύριο βάρος του πολέμου, είναι εκείνοι που σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται, βιάζονται εκτοπίζονται».

Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες βρίσκονται εδώ και χρόνια στο έλεος εσωτερικών και εξωτερικών επιθέσεων, συνέχισε ο καγκελάριος και έκανε λόγο για «νέο επίπεδο», μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Αυτό περιγράφει και το καθήκον που έχουμε αναθέσει στον εαυτό μας, να προχωρήσουμε τη χώρα μας, ως μια ελεύθερη, ανοιχτή και προσανατολισμένη στο μέλλον κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες ζωής, ίσα δικαιώματα και δυνατότητες για όλους. Στις 24 Φεβρουαρίου, η απερίσκεπτη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε αυτό το έργο πιο δύσκολο, αλλά και περισσότερο επείγον. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος ξεκίνησε ως «προοδευτικός συνασπισμός», πρεσβεύει ακριβώς αυτό», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να συμφωνήσουμε ότι το κλειδί είναι η από κοινού προσπάθεια - αν συμφωνήσουμε στη βασική παραδοχή, μπορούμε να διαφωνήσουμε στις λεπτομέρειες και τις τακτικές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Σιγουριά Σόλτς πως ο Πούτιν δεν θα επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως η ΕΕ θα στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, σημειώνοντας πως η χώρα αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, ωστόσο τόνισε πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία η αποστολή των γερμανικών Leopard στην Ουκρανία

Τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία - 88 από την Rheinmetall και 99 από τον όμιλο FGG, η χρηματοδότηση για την επισκευή τους ωστόσο δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί. Αρνητική η Γερμανία για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημο αίτημα Πολωνίας σε Γερμανία για αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Στο επίκεντρο επανέρχεται το Βερολίνο καθώς θα πρέπει να αποφασίσει για τη μεταφορά αρμάτων μάχης, με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας να καλεί τη Γερμανία να ενταχθεί στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2.
russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Πλησιάζουν τις 180.000 οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρχηγού του νορβηγικού στρατού η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από την έναρξη της εισβολής, ωστόσο είναι σε θέση να συνεχίσει για αρκετό καιρό τον πόλεμο. Υπό διεθνή πίεση η Γερμανία για την παράδοση Leopard 2 στο Κίεβο.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμες οι χώρες της ΕΕ να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία

Παρά τη διστακτικότητα της Γερμανίας να επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή.