ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανησυχία ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία

Σοβαρή αβεβαιότητα επικρατεί στους κύκλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και καλούν όλο και πιο δυναμικά για τον τερματισμό του.

Τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλούν πιο δυναμικά για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει δραστική αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, στο Reuters η Νάντια Καλβίνιο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

Η Καλβίνιο, που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο για να ηγηθεί της διοικούσας επιτροπής του ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι ετήσιες διασκέψεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που έγιναν αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίστηκαν από βαθιά αβεβαιότητα σχετικά με τον πόλεμο, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, συμβολίζει μια «τεκτονική αλλαγή» στις αρχές που καθοδήγησαν την παγκόσμια τάξη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το πιο κυρίαρχο συναίσθημα είναι αυτό της ανησυχίας και της αβεβαιότητας. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του», δήλωσε η Καλβίνιο επικαλούμενη τις παγκόσμιες συνέπειες των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Η Καλβίνιο είπε ότι οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ ανησυχούν όλο και περισσότερο, με δεδομένη τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και τις επιπτώσεις του στον πληθωρισμό, που έχει προκαλέσει την ενεργοποίηση δραστικών περιορισμών στη νομισματική πολιτική σε όλες τις χώρες του κόσμου.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό είναι σοβαρό και ότι πρέπει να συνεργαστούμε», παρατήρησε η ίδια. «Και φυσικά, νομίζω ότι η γλώσσα γίνεται πιο σκληρή απέναντι στη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο εξαιτίας των δεινών που θα προκαλέσει κυρίως στις πιο αδύναμες χώρες, αλλά και στις πιο φτωχές ομάδες των κοινωνιών μας», πρόσθεσε η ίδια. Η Καλβίνιο είπε επίσης ότι η παγκόσμια φύση των αλληλοκαλυπτόμενων προκλήσεων, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος, «αφυπνίζει» σχετικά με τη σημασία διεθνών θεσμών, όπως το ΔΝΤ.

Το Ταμείο σε πρόσφατη έκθεση του είχε επισημάνει ότι εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και της εξαιρετικής αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές, οι αγορές ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητες. Παρά κάποια κέρδη στα μέσα του έτους, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου, όπως οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα, έχουν μειωθεί έντονο ρυθμό, με τους επενδυτές να αποσύρονται επιθετικά από την ανάληψη κινδύνου τον Σεπτέμβριο. 

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες συνέχισαν να περιορίζονται παγκοσμίως από τον Απρίλιο. Σε πολλές προηγμένες οικονομίες, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι σφιχτές με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές έχουν φθάσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά την κορύφωση της κρίσης του κορονοϊού. Αντίθετα, οι συνθήκες έχουν χαλαρώσει κάπως στην Κίνα, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής παρείχαν πρόσθετη στήριξη. 

Με την επιδείνωση των συνθηκών τις τελευταίες εβδομάδες, οι βασικοί δείκτες του συστημικού κινδύνου, όπως το κόστος χρηματοδότησης σε δολάρια και τα πιστωτικά περιθώρια αντισυμβαλλομένων, έχουν αυξηθεί. Υπάρχει κίνδυνος άτακτης σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που μπορεί να αλληλεπιδράσει με προϋπάρχουσες ευπάθειες. Οι επενδυτές ενδέχεται να επανεκτιμήσουν περαιτέρω τις προοπτικές εάν οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρήσουν τόσο γρήγορα όσο αναμένεται επί του παρόντος ή εάν η οικονομική επιβράδυνση ενταθεί. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ μεταφέρουν το προσωπικό τους εκτός Ουκρανίας

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί τονίζουν στις ανακοινώσεις τους ότι πρόκειται για μία προσωρινή μεταφορά συγκεκριμένων μελών του προσωπικού τους και προσθέτουν ότι συνεχίζουν να έχουν «άριστες σχέσεις» με την Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Γκεοργκίεβα: Η υφήλιος πρέπει να μάθει να ζει με το «αδιανόητο»

Πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και οι πρόσφατο σεισμοί σε Τουρκία και Συρία αποδεικνύουν ότι ένα «αναπάντεχο» γεγονός μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη από το ΔΝΤ στην Ουκρανία με ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα

Όπως δήλωσε η Κρ. Γκεοργκίεβα, ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα μπορούσε να διαθέσει στο Κίεβο το ίδιο ποσό χρηματοδότησης όπως τα 1,40 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε τον Μάρτιο, αμέσως μετά από τη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Χρηματοδότηση για στήριξη έναντι των τιμών τροφίμων σχεδιάζει το ΔΝΤ

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού του ΔΝΤ, με το μέγεθος και το εύρος των μέτρων να μην έχουν ξεκαθαρίσει, ωστόσο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να βοηθήσει την Ουκρανία κι άλλες χώρες που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Στα 350 δισ. δολάρια το κόστος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πάνω από 97 δισ. δολάρια είναι οι ζημιές που είχαν προκληθεί μέχρι τον Ιούνιο στην Ουκρανία από την ρωσική εισβολή, με το ποσοστό φτώχειας στη χώρα να εκτοξευτεί στο 21% από το 2% που ήταν πριν τον πόλεμο.
war_ukraine_economy
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι πως ο πόλεμος θα κάνει πιο κλειστή την παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, περίπου 30 χώρες προχώρησαν μετά τον πόλεμο σε περιορισμούς στο εμπόριο ενεργειακών προϊόντων, και άλλων πρώτων υλών, ενώ πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων.