ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurowings
Φώτο: Shutterstock

Νέα απεργία της Eurowings προκαλεί εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων

Αυτή είναι η δεύτερη απεργία των πιλότων της θυγατρικής της Lufthansa τις τελευταίες δυο εβδομάδες με το σωματείο πιλότων να κάνει λόγο για ανεπαρκή προσφορά εκ μέρους της αεροπορικής εταιρείας για τη συλλογική σύμβαση που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Περίπου οι μισές από τις προγραμματισμένες πτήσεις της Eurowings ακυρώθηκαν σήμερα εξαιτίας της απεργίας των πιλότων της εταιρίας. Τα σοβαρότερα προβλήματα διαπιστώνονται στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ. Οι πιλότοι της θυγατρικής της Lufthansa, της Eurowings, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τριήμερη απεργία, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθολογικές αυξήσεις.

Η εταιρία, η οποία επέκρινε την απεργία ως δυσανάλογη, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα καταφέρει αυτό το τριήμερο να υλοποιήσει τουλάχιστον το μισό από το πτητικό της πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά το σωματείο των πιλότων «Cockpit» δικαιολόγησε την απεργία, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή» προσφορά από την πλευρά των εργοδοτών για τη συλλογική μισθολογική σύμβαση που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Είναι η δεύτερη απεργία των πιλότων της Eurowings εντός δύο εβδομάδων.

Ενδεικτικά, μόνο στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ ακυρώθηκαν σήμερα 100 από τις 170 προγραμματισμένες πτήσεις της εταιρίας και εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες επιβάτες θα πρέπει είτε να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις ή σε τρένο είτε να αναβάλουν το ταξίδι τους.

Από την πλευρά της η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως για σήμερα, την πρώτη ημέρα της τριήμερης απεργίας, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 230 από τις περίπου 400 προγραμματισμένες πτήσεις της Eurowings. Πάνω από τις μισές πτήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης την Τρίτη και την Τετάρτη, σύμφωνα με την Eurowings.

Οι πιλότοι του εκπτωτικού αερομεταφορέα της Eurowings ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν για 72 ώρες από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αφού το συνδικάτο Vereinigung Cockpit της Γερμανίας χαρακτήρισε την τελευταία προσφορά της Eurowings «εντελώς ανεπαρκή». Η τρέχουσα διαμάχη επικεντρώνεται «αποκλειστικά» στη μείωση του φόρτου εργασίας των πιλότων και όχι στις αμοιβές του προσωπικού πιλοτηρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικάτο αργά την Παρασκευή.

Οι εργαζόμενοι «δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον φόρτο εργασίας στην αεροπορική τους εταιρεία μέσω απεργίας και να ασκήσουν πίεση», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου Ματίας Μπέιερ. Η επίσχεση εργασίας θα είναι η δεύτερη απεργία αυτό το μήνα από τους πιλότους της Eurowings. Στις 6 Οκτωβρίου η αεροπορική εταιρεία αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου 250 πτήσεις, δηλαδή τις μισές από το σύνολο των καθημερινών πτήσεων που πραγματοποιεί προς προορισμούς στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Η Eurowings δήλωσε ότι η προγραμματισμένη απεργία θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του αερομεταφορέα. Η επίσχεση εργασίας «θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Eurowings Γερμανίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Kai Duve, διευθυντής της Eurowings, υπεύθυνος για τα οικονομικά και το προσωπικό. Το συνδικάτο «αναγκάζει αναπόφευκτα την Eurowings σε μείωση των πτητικών δραστηριοτήτων της στη Γερμανία και θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας – όχι μόνο στο πιλοτήριο», πρόσθεσε.

Η μητρική εταιρεία της Eurowings, η Lufthansa, παλεύει με μια σειρά απεργιών και μια χαοτική καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο. Τον περασμένο μήνα κατέληξε τελικά σε συμφωνία με τους πιλότους της για την αύξηση των αμοιβών του πληρώματος του πιλοτηρίου, αποτρέποντας περαιτέρω απεργίες για περίπου ένα χρόνο. Η συμφωνία δεν ισχύει για τη Eurowings.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ