ΓΔ: 2600.71 0.72% Τζίρος: 28.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:26:37
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για το συνταξιοδοτικό

Δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός στις διαπραγματεύσεις για το νέο συνταξιοδοτικό της Γαλλίας , σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα συνδικάτα, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων δεν οδήγησε στην επίτευξη ενός συμβιβασμού για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι απεργίες και οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, που ηγείται των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ διατύπωσε την εκτίμηση ότι καταγράφηκε «πρόοδος» στις συνομιλίες γνωστοποιώντας ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τους κοινωνικούς εταίρους «τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου».

«Τίποτα χειροπιαστό (…) ο πρωθυπουργός δεν άκουσε τον δρόμο», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτίνεζ εξερχόμενος της συνάντησης.

«Το διασυνδικαλιστικό όργανο που έχει κινητοποιηθεί αξιώνοντας την απόσυρση της μεταρρύθμισης για τις συντάξεις απευθύνει κάλεσμα για μια νέα διεπαγγελματική ημέρα διαδηλώσεων και απεργιών την 9η Ιανουαρίου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η συνδικαλιστική ένωση Force ouvrière συντάχθηκε με το κάλεσμά του, όχι όμως το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT, που στηρίζει την αρχή της μεταρρύθμισης, αντιτίθεται, ωστόσο, στο μέτρο που προβλέπει οι Γάλλοι να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χαιρετίζοντας ένα «εποικοδομητικό κλίμα», ο γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέ υπογράμμισε ότι παραμένει ένα «δύσκολο σημείο» σχετικά με την υιοθέτηση της «ηλικίας εξισορρόπησης» των 64 ετών.

Την ίδια ώρα, η οργάνωση CGT-Cheminots, η μεγαλύτερη στους κόλπους της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία, που παραλύει τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η απεργία συνεχίζεται» και «δύο κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί: τα Χριστούγεννα των απεργών και συγκεντρώσεις την 28η Δεκεμβρίου» είπε ο Λοράν Μπρουν, γενικός γραμματέας του CGT-Cheminots.

Σχεδόν το 60% των δρομολογίων τρένων που είχαν προγραμματιστεί για τις 23-24 Δεκεμβρίου έχουν προς το παρόν ακυρωθεί, εξαιτίας της απεργίας.

Από την πλευρά του, ο Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στον τερματισμό των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης μετά τη συνάντηση με τα συνδικάτα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πως ελπίζει το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν διαφωνίες, θέλουμε να τις υπερβούμε στις συνομιλίες του Ιανουαρίου».

Εξάλλου, ο Εντουάρ Φιλίπ προέτρεψε τα συνδικάτα να επιτρέψουν στους Γάλλους πολίτες να ταξιδέψουν για να δουν τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχέδιο Ανάκαμψης Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία σε συμφωνία για ρύπους αυτοκινήτων και «Made in EU»

Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν μείωση 90% στις εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα ως το 2035, αντί για 100%. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στη Βρετανία για ένταξη στους κανόνες «Made in EU», υπό όρους αμοιβαιότητας και συμφωνίας με όρους της ΕΕ.
Ελαιώνας Σακελλαροπούλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα τέταρτη στη Γαλλία σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Η Ελλάδα το 2025 ήταν τέταρτη προμηθεύτρια εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη Γαλλία με 2,13% μερίδιο στην αξία και 1,59% στην ποσότητα. Η μέση τιμή έφτασε τα 7,24€/κιλό, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όγκο αλλά μείωσαν την αξία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ζητά συμφωνία για τον προϋπολογισμό ΕΕ πριν το 2027

Ο Μακρόν τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ θα είναι πιο δύσκολη το 2027 λόγω εκλογών, καλώντας για λύση εντός του έτους, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των 27 παραμένουν σημαντικές.
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Όλα τα μέσα στην Ουκρανία για την άμυνά της ζητά ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Μακρόν υπογράμμισε πως πρέπει να παρασχεθούν στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα μέσα για την άμυνά της, μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες τους.
Πανσέληνος στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία καθορίζει πώς θα μετράμε τον χρόνο στη Σελήνη

Επιστήμονες και χώρες στη Διάσκεψη CGPM υιοθέτησαν ψήφισμα για θέσπιση διεθνούς κλίμακας σεληνιακού χρόνου, καθώς ο χρόνος στη Σελήνη κυλά διαφορετικά λόγω της γενικής σχετικότητας, καθιστώντας αναγκαίο νέο σύστημα ώρας για τη Σελήνη.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν τους πολιτιστικούς τους δεσμούς σε συνάντηση Μενδώνη και Κασσιανίδη

Η Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο Γάλλος πρέσβης Ν. Κασσιανίδης συζήτησαν για ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, εστιάζοντας σε κοινές δράσεις, προστασία κληρονομιάς και εφαρμογή σχετικών μνημονίων.